Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luchthaven gaat vijf weken dicht: “We gaan de vliegtuige­n missen”

- REBECCA VAN REMOORTERE

Meer dan vijfendert­ig dagen lang blijven alle vliegtuige­n dit najaar aan de grond op de luchthaven van Deurne. De volledige starten landingsba­an wordt dan gerenoveer­d. Voor de buurt betekent dat vijf weken complete stilte. Maar of ze daar op zitten te wachten? “Zo’n vliegtuig maakt maar vijftien seconden lawaai, daar maken we echt geen spel van”, klinkt het in de buurt.

Het is een open deur intrappen om te zeggen dat er voor- en tegenstand­ers zijn van de luchthaven van Deurne. Buurtbewon­ers zijn er verdeeld in twee groepen: zij die vinden dat de luchthaven niet voor overlast zorgt en zij die al jaren elke avond een schietgebe­dje doen voor de sluiting van de luchthaven in de stad. Het nieuws dat de luchthaven van 19 september tot en met dinsdag 25 oktober sluit voor renovatiew­erken, komt bij iedereen anders binnen.

De mensen van het burgerplat­form Vliegerple­in, dat de luchthaven veel liever permanent ziet verdwijnen, laten het er alleszins niet zomaar bij. Zij schoten in actie van zodra ze weet kregen van de geplande werken.

“Wij zijn bezig met de voorbereid­ing van een juridisch dossier. We menen dat de luchthaven geen vergunning heeft voor de geplande werken. Zij noemen het renovatiew­erken, maar volgens ons gaat het veel verder. Wij beraadslag­en ons over de nodige stappen en laten dit niet zomaar passeren. We menen dat ze illegale werken plannen”, zegt Piet De Roeck van het burgerplat­form.

TUI

Volgens Vliegerple­in zijn de werken op de luchthaven vooral één grote geldverspi­lling. Lang niet iedereen denkt daar zo over. Jetje Segers woont al 76 jaar naast de luchthaven. Vroeger zag ze de kleine vliegtuigj­es overvliege­n, nu zijn dat ook grotere exemplaove­r ren van TUI geworden. “Dat lawaai duurt vijftien seconden. Daar gaan we geen spel van maken. De bussen die hier door de straat rijden zijn een pak luider en lastiger. Ik ben blij dat ze investeren in de luchthaven, van mij mogen ze het helemaal doortrekke­n tot in Borsbeek om nog meer capaciteit te krijgen”, zegt ze.

Buurvrouw Annemie Mariën (68) doet er nog een schepje bovenop. “Ik zou de vliegtuige­n missen. Net zoals tijdens corona. Dan was het hier te rustig zonder die vluchten. Ik kijk graag naar de vliegtuige­n en mijn katten ook trouwens. Het enige wat fijn gaat zijn tijdens de sluiting is dat we meer parkeerpla­ats krijgen. Zowel de piloten als de passagiers parkeren zich soms heel lang voor onze deur. We wonen nog in Deurne, maar hier net voor onze deur geldt een parkeerreg­eling van Mortsel en is het gratis parkeren. Dat is ellendig”, zegt Annemie.

Bakfietshi­ppies

Een andere buurman die liever anoniem blijft omschrijft het zo. “Oké we hebben hier de geur van kerosine bij het ontbijt, maar dat weet je als je hier komt wonen. De bakfietshi­ppies moeten stoppen met zich te moeien en geen huis kopen hier om dan later te klagen de overlast.”

In mei ging op de luchthaven nog het vernieuwde luchthaven­restaurant Belair Antwerp open. De uitbaters zien in het najaar een belangrijk deel van hun inkomsten wegvallen als er geen passagiers meer zijn. “We denken na over hoe we dat al die weken gaan opvangen. We zullen het meer moeten hebben van buurtbewon­ers. Daarom gaan we starten met het organisere­n van evenemente­n en optredens om meer volk te trekken. We sluiten ook een week, dan hebben we zelf ook ineens eens vakantie”, zegt uitbaatste­r Rein Van Hove.

76 jaar

“Dat lawaai duurt vijftien seconden. Daar gaan we geen spel van maken.”

50 Cent

De sluiting komt slecht uit voor Rein, maar ze wil er het beste van maken. “En daarna zijn de vliegtuige­n gelukkig gewoon terug. Dat zal goed zijn, want je hebt hier echt een uniek zicht over het tarmac. Een paar weken geleden zagen we de privéjet van 50 cent hier nog landen en zagen we de ster hier over het tarmac lopen. Hier is altijd wel iets te zien als de luchthaven open is”, zegt ze.

 ?? FOTO'S JORIS ?? Dit beeld zal van 19 september tot en met 25 oktober even niet meer te zien zijn in Deurne.
FOTO'S JORIS Dit beeld zal van 19 september tot en met 25 oktober even niet meer te zien zijn in Deurne.
 ?? FOTO JHS HERREGODS ?? Rein Van Hove moet haar restaurant vijf weken sluiten.
FOTO JHS HERREGODS Rein Van Hove moet haar restaurant vijf weken sluiten.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium