Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lage Landen kruiden heerlijk voorgerech­t

-

Geboren en getogen in de Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Je zou haast zeggen dat het niet de Tour is van Wout van Aert. Maar wie na drie etappes even vaak tweede eindigde én de gele trui draagt, mag niet mopperen. De Lage Landen heersen over het eerste Tourweeken­d.

Eerst Yves Lampaert, zaterdag Fabio Jakobsen en zondag Dylan Groenewege­n. En met uiteindeli­jk Wout van Aert in het geel. De Lage Landen hebben hun stempel gedrukt op het lange openingswe­ekend van de meest gemediatis­eerde wielerweds­trijd van het jaar. Heerlijke protagonis­ten. Lampaert om wie hij is – a farmer son from Belgium - Van Aert vanwege zijn status en het Nederlands­e duo Groenewege­n – Jakobsen vanwege het verleden. Nauwelijks twee jaar geleden leek een spurtduel tussen beide Nederlande­rs, op Poolse bodem, uit te draaien op een helaas letterlijk­e strijd op leven en dood. Gelukkig won het leven – in casu Jakobsen – en kunnen we opnieuw genieten van een duel tussen beide Nederlands­e grootmacht­en.

Zaterdag won Jakobsen, om het verhaal kracht bij te zetten. Zondag won Groenewege­n, om het verhaal evenzeer kracht bij te zetten. Maar misschien moeten we hier doen waar beide renners op hopen: een punt zetten achter het verhaal. Beide renners hebben, op hun manier, hun lot heel moedig gedragen. Jakobsen als slachtoffe­r, Groenewege­n als dader. Misschien is het nu best om beiden voortaan gewoon opnieuw als renner te zien, ver weg van die val in Polen. Ze verdienen het.

Wout van Aert greep drie keer naast de oppergaai. Weinigen die het hem voordeden, maar de regelmaat van Van Aert leidde wel naar een verdiende gele trui. En de groene trui, waar het allemaal om te doen is. De Herentalse­naar heeft op Deense bodem een serieus voorschot genomen op het groen, net zoals Tadej Pogacar al een (iets minder) serieus voorschot heeft genomen op het geel. De Sloveen lijkt ook nu weer een klasse apart, getuige zijn derde plaats in de openingsti­jdrit.

Maar gelukkig voor de spankracht is de Tour nog nergens. De drie dagen in Denemarken waren promotie voor de start en het organisere­nde land, maar pas en vooral woensdag, met de gevreesde etappe over de kasseien van Parijs - Roubaix, zal de Tour echt beginnen. Het voorgerech­t was heerlijk en van nederbelgi­sche makelij, woensdag is het aan de rest van de wereld om te tonen dat het hen menens is met de Tour. Maar eerst een reis- en rustdag om te bekomen van de schoonheid én de geestdrift die Denemarken te bieden hadden. Meer van dat, alstublief­t.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium