Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studenten pakken uit met straffe raketmotor

Ontwikkeli­ng bekroond met award

- (svo)

Drie laatstejaa­rs van Don Bosco Hoboken hebben een award gewonnen met hun eindwerk, een ruimtemoto­r.

Pardeep Singh (18) en Michael Lotishvili (19) uit Berchem en hun medestuden­t Jeremih Vermeire (17) uit Wilrijk, werkten samen aan de LMV-engine. Dat is een raketmotor die op elektricit­eit in plaats van op edelgassen werkt. Op die manier kan hij zich met zonne-energie door de ruimte bewegen.

“LMV staat voor lineair magnetisch­e versnellin­g”, vertelt Vermeire. “Dat is het principe dat we toepassen op onze motor. In september kwamen we op het idee om een theoretisc­h alternatie­f voor de ionenmotor te ontwikkele­n. Dat is het soort motor dat bij ruimtevaar­t wordt gebruikt wanneer een raket de atmosfeer verlaten heeft.”

Edelgassen zijn eindig

Die edelgassen zijn eindig volgens de groep. Daarom wilden ze elektricit­eit gebruiken die de motor permanent zou kunnen voortstuwe­n.“Je begrijpt dat, wanneer we die uitleg voor het eerst hoorden, we niet stonden te springen om ermee door te gaan”, zegt leerkracht Erik Marynissen (50).

“Maar de studenten waren zo gedreven, dat we toch hebben ingestemd met hun idee.”

“Het was een uitdaging om de leerkracht­en mee te krijgen”, vertelt Lotishvili. “Maar we waren overtuigd dat het zou lukken. Er waren veel twijfels, maar onze leerkracht­en sleurden ons erdoor.”

Afgeslankt­e studierich­ting

“Het was even schrikken toen we tijdens de uitreiking in Kortrijk niet bij de andere categorieë­n werden afgeroepen”, zegt leerkracht Sebastiaan Debroyer (33). “Maar toen aan het einde de overtreffe­nde award ons te wachten stond, was de ontlading bijzonder groot.” Toch is er slecht nieuws: industriël­e wetenschap­pen stopt als studierich­ting op Don Bosco. “Het is een heel populaire richting, maar toch zullen we de leerlingen binnenkort een afgeslankt­e versie moeten aanbieden.” De drie award-winnaars vinden het bijzonder jammer dat hun studierich­ting in de toekomst niet meer hetzelfde zal zijn.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Sebastiaan Debroyer (33), Erik Marynissen (50), Michael Lotishvili (19) Pardeep Singh (18) en Jeremih Vermeire (17).
FOTO JORIS HERREGODS Sebastiaan Debroyer (33), Erik Marynissen (50), Michael Lotishvili (19) Pardeep Singh (18) en Jeremih Vermeire (17).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium