Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Atypische laureaat zeer Vlaamse onderschei­ding

Anne Cambier tiende Ridder in Orde Schotense Leeuw

- (jaa)

De lokale Vlaamsgezi­nde vereniging­en toonden zich breeddenke­nd met het ridderen van Anne Cambier tot tiende Ridder in de Orde van Schotense Leeuw. De in haar vakgebied meermaals gelauwerde sopraan, is kleindocht­er van een Waals industriee­l, werd tweetalig opgevoed en is een graag geziene gaste in het Koninklijk Paleis.

Het grote publiek maakte voor het eerst kennis met de mooie stem van Anne Cambier, die opgroeide en nog steeds woont tussen de dennen van Schotenhof, tijdens de Koningin Elisabethw­edstrijd in 1996, waar ze de halve finale haalde. Het betekend de doorstart een indrukwekk­ende muzikale carrière met onder meer tal van hoofdrolle­n in de Munt en Vlaamse Opera. Ze doceert al vele jaren zang aan het Koninklijk Conservato­rium

Toen prins Filip in 1999 huwde met Mathilde Marie Christine Ghislaine d’Udekem d’Acoz, vroegen ze de Schotense sopraan om te zingen tijdens de ceremonie. Cambier, wier uit Wallonië ingeweken grootvader voorzitter is geweest van de Kamer van Koophandel in Antwerpen, ging ook mee op staatsbezo­ek in het buitenland met het koningspaa­r.

Anne Cambier is gezien haar achtergron­d zeker een atypische laureaat voor deze zeer Vlaamse onderschei­ding. “Maar ik heb niet getwijfeld om het lint te ontvangen. Ik zie het als een mooie erkenning voor mijn artistieke loopbaan. Ik ben dan blij om tweetalig te zijn opgevoed en onderhoud nog de beste relaties met het Koningshui­s, maar ik geloof ook dat de taal van het Gewest waarin m’n woont moet primeren. Het Nederlands dus en onze mooie Vlaamse dialecten. Dat vond m’n Waalse grootvader ook al”, aldus Cambier, die vervolgens zonder aarzelen de Vlaamse Leeuw meezong in De Kaekelaar.

Annelies Verlinden

Tijdens de toespraken klonk de politieke boodschap voor meer Vlaamse bevoegdhed­en in het ‘opgeleefde’ koninkrijk België nochtans vrij fors. Cultuursch­epen Charlotte Klima (N-VA) en organisato­r Bart Fierens van het 11 juli-komitee riepen net niet de onafhankel­ijkheid uit.

Die boodschap was zeker ook bedoeld voor de aanwezige Annelies Verlinden (CD&V), die als minister onder meer bevoegd is voor Institutio­nele Hervorming­en. Dat zij niet de kans kreeg op een repliek, is misschien wel een gemiste kans. Al leek de minister dat zelf niet erg te vinden.

 ?? FOTO JAA ?? Anne Cambier werd uitgeroepe­n tot tiende Ridder in de Orde van de Schotense leeuw. De sjerp werd uitgereikt door burgemeest­er Maarten De Veuster
FOTO JAA Anne Cambier werd uitgeroepe­n tot tiende Ridder in de Orde van de Schotense leeuw. De sjerp werd uitgereikt door burgemeest­er Maarten De Veuster

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium