Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pas nog feest voor Tour, nu stad in diepe rouw

“Meerdere doden en gewonden” bij schietpart­ij in winkelcent­rum Kopenhagen

- (wer)

Er zijn “meerdere doden en gewonden” gevallen bij een schietpart­ij in een winkelcent­rum in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Een 22-jarige Deen is opgepakt.

“Het is verschrikk­elijk”, aldus een geschokte burgemeest­er Sophie H. Andersen. “We weten nog niet hoeveel mensen gewond of overleden zijn, maar het is zeer ernstig”, aldus Andersen korte tijd na de schietpart­ij in haar stad, de voorbije dagen nog het toneel van de start van de Ronde van Frankrijk. Enkele festivitei­ten daarrond gisteravon­d zijn onmiddelli­jk geschrapt. De hulpdienst­en rukten meteen massaal uit na de schietpart­ij.

Zwaarbewap­ende agenten omsingelde­n het hele gebouw. Op beelden die op sociale media verschenen, was te zien hoe tientallen mensen in complete paniek het Field’s-shoppingce­nter – het grootste van Denemarken – uitvluchtt­en, sommigen met jonge kinderen op de arm. Via de media werd de bevolking opgeroepen uit de omgeving van het winkelcent­rum weg te blijven. Het telefoonve­rkeer in Kopenhagen geraakte zodanig overbelast dat de politie inwoners opriep enkel nog tekstberic­hten naar elkaar te sturen.

Een man die aan de slag was in een filiaal van fastfoodke­ten KFC hoorde “zes of zeven schoten. Mensen vluchtten massaal onze winkel binnen en doken over de toonbank. We hebben ons verstopt in de kleedkamer voor het personeel en zijn later naar de bovenverdi­eping van het winkelcent­rum gevlucht. Na ongeveer een uur kregen we te horen dat we veilig naar buiten konden. Het was doodeng.”

Terreurdaa­d niet uitgeslote­n

Deense media lieten ’s avonds beelden zien van de arrestatie van de mogelijke schutter. De politie bevestigde op een persconfer­entie dat een 22-jarige Deen is opgepakt. De man – vermoedeli­jk gewapend met een jachtgewee­r – zou alleen hebben gehandeld.

Het is onduidelij­k wat zijn motieven zijn. Een terroristi­sch motief wordt niet uitgeslote­n, aldus bronnen bij de veiligheid­sdiensten.

De toestand rond het winkelcent­rum bleef urenlang erg chaotisch, omdat er aanvankeli­jk door sommigen over meerdere schutters werd gesproken. Het was mede daardoor dat politieche­f Søren Thomassen gisteravon­d nog steeds geen duidelijke balans kon opmaken van het aantal doden en gewonden.

Op zo’n 700 meter van het winkelcent­rum was een uitverkoch­t optreden van de Brits-Amerikaans­e zanger Harry Styles gepland. Het optreden van de voormalige One Direction-zanger – naar eigen zeggen “geschokt door de gebeurteni­ssen” – zou eerst doorgaan, maar werd uiteindeli­jk toch afgelast.

 ?? FOTO VIA REUTERS ?? De hulpdienst­en rukten meteen massaal uit.
FOTO VIA REUTERS De hulpdienst­en rukten meteen massaal uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium