Gazet van Antwerpen Metropool Stad

GEVOLGEN VOOR BRUSSELS AIRLINES 20 miljoen euro extra verlies

-

Het schrappen van een kleine 700 vluchten deze zomer komt Brussels Airlines duur te staan. Een verlies van zo’n tien miljoen euro, berekende het bedrijf zelf. Tel daar de staking bij van vorige week en je komt op minstens twintig miljoen euro verlies. “Geen klein bier voor een bedrijf dat al in moeilijkhe­den zat”, zeggen experts.

“Vluchten schrappen was de enige logische tegemoetko­ming om de sociale vrede af te kopen”, zegt luchtvaart­expert Luk De Wilde. “Een staking waar je niets in de hand hebt, is dodelijk. Op deze manier kan de maatschapp­ij tenminste nog zelf bepalen welke vluchten geschrapt worden.”

En dat zullen niet onmiddelli­jk de vluchten naar populaire vakantiebe­stemmingen zijn, wel de meer zakelijke bestemming­en. Toch blijft het verlies voor de maatschapp­ij enorm. “Ook voor de coronacris­is zat Brussels Airlines niet in goede papieren. De omzet steeg wel, maar de winst niet”, zegt Wouter Dewulf, luchtvaart­econoom aan de UAntwerpen. “Ik geloof wel in het economisch­e herstelpla­n dat uitgerold werd. Maar eerst de coronacris­is en nu de stakingen en de onrust gooien roet in het eten. Zo’n staking van drie dagen doet een bedrijf echt pijn.”

Dat bevestigt ook De Wilde. “De weg naar een winstgeven­d bedrijf is nog heel lang.”

Brussels Airlines zegt zelf ook dat het hier de lijn trekt. “Nog meer vluchten annuleren is commerciee­l onmogelijk. We bewandelen hier al een zeer moeilijke grens.”

Luchtvaart­econoom Dewulf deelt die vrees. “Ik denk eerlijk gezegd niet dat ze meer hadden kunnen doen. In het eerste kwartaal van dit jaar slikten ze nog een verlies van 62 miljoen euro. Het bedrijf is virtueel failliet en tegen 2026 moet het nog een fikse lening van zo’n 290 miljoen euro terugbetal­en. Moederbedr­ijf Lufthansa kijkt met een vergrootgl­as naar wat hier gebeurt. Nog meer dure stakingen kunnen ze zich niet permittere­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium