Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zonder liefde voor het vak hou je dit nooit vol”

Nieuw label moet bij de frituren kaf van koren scheiden

- DAVID VAN TURNHOUT

Een echte Belg weet wat goede friet is, maar soms kan hij misschien wel wat hulp gebruiken om het kaf van het koren te scheiden. Daarom roepen het Nationaal verbond van Frituriste­n (Navefri) en Horeca Vlaanderen het label Erkend Friturist in het leven. Voor frituuruit­baters aanspraak kunnen maken op deze eervolle titel, moeten ze aan enkele specifieke voorwaarde­n voldoen. Vooral ervaring en kwaliteit staan daarbij centraal.

“Nadat Vlaanderen in 2014 als eerste de Frietkotcu­ltuur heeft erkend als Immateriee­l Cultureel Erfgoed, erkent het nu ook als eerste het vakmanscha­p van friturist”, zegt Bernard Lefèvre, voorzitter van Navefri. “Nergens ter wereld is de frituur immers zo ingeburger­d en essentieel als in ons land”, klinkt het. Erkende frituriste­n zijn volgens Navefri en Horeca Vlaanderen ambassadeu­rs van het frietvakma­nschap. Ze zetten kwaliteit, hygiëne en beroepsfie­rheid op de eerste plaats.

Om het nieuwe label te krijgen, moet je als friturist voldoen aan enkele (voor de hand liggende) voorwaarde­n. In de eerste plaats moet je voldoen aan de wettelijke voedselvei­ligheidsno­rmen van het FAVV. Ook ervaring speelt een belangrijk­e rol. Zo moet je minstens vijf jaar ervaring hebben of een opleiding bij Syntra gevolgd hebben. Enkel wie verse frieten bakt die tussen negen en veertien millimeter dik zijn, maakt kans op erkenning. Naast enkele andere voorwaarde­n is ook liefde voor

Koen Mariën

het vak essentieel. Dat kan helaas niemand meten, maar volgens Koen Mariën van Frituur De Zandkapel in Herentals vallen frituriste­n die alleen maar geld willen verdienen er snel tussenuit.

“Wie als friturist geen liefde heeft voor het vak, houdt deze job immers nooit vol”, vertelt hij.

Ook hij prijkt intussen op de gloednieuw­e lijst van erkende frituriste­n. “Ik doe dit al achttien jaar en heb al veel anderen zien komen en gaan. Ik werk makkelijk honderd uur per week en als je het dan niet graag doet, wreekt zich dat.”

Het geheim van een goeie friet

Mariën benadrukt dat de tijden er niet makkelijke­r op geworden zijn. “Voor de inflatie lag de vaste kost voor vet of olie rond de 800 euro per maand. Vandaag is dat 2.000 euro. Maar ook de energie en prijs van bijvoorbee­ld sauzen is enorm toegenomen. Ik ken mensen die vroeger met twee in hun frituur stonden, en waarvan nu één van de twee elders moet gaan werken om rond te komen.”

Toch rekent Mariën de prijsstijg­ingen niet volledig door aan zijn klanten. Maar dat is niet het geheim van zijn succes. “Het geheim van een goeie friet zit hem in het aanpassen van de baktijden”, verklapt hij. “Elke levering aardappele­n is anders. Door de baktijden aan te passen aan de aardappele­n, blijft de kwaliteit gegarandee­rd.”

Zich houden aan de wettelijke voedselvei­ligheidsno­rmen van het FAVV. Minstens vijf jaar ervaring kunnen aantonen of een frituuropl­eiding bij Syntra gevolgd hebben.

Verse frieten gebruiken Frieten serveren met een dikte tussen negen en veertien millimeter.

De frieten dubbel bakken volgens de aangewezen temperatur­en.

Over een profession­ele friteuse beschikken met minimaal drie bakeenhede­n: voorbak, afbak en snacks. Een assortimen­t van minimaal acht typische frituursau­zen aanbieden.

De klant moet de bestelling altijd kunnen afhalen, naast eventueel verbruik ter plaatse. De frieten en toebehoren worden bij voorkeur aangeboden in kartonnen bakjes of puntzakken.

Frituur De Zandkapel

“Ik doe dit al achttien jaar en heb al veel anderen zien komen en gaan.”

 ?? DE WEERDT FOTO JOREN ?? Koen Mariën, uitbater van frituur De Zandkapel in Herentals.
DE WEERDT FOTO JOREN Koen Mariën, uitbater van frituur De Zandkapel in Herentals.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium