Gazet van Antwerpen Metropool Stad

Drie dagen, drie kansen op ritwinst voor Van Aert

- Wim Vos en Stijn Joris (gvdl)

Wout van Aert (27) heeft Denemarken in het geel verlaten na drie tweede plaatsen. Beetje zuur, vond hij, maar zie: vanaf vandaag dienen zich drie opeenvolge­nde kansen op ritwinst aan. Al zijn er natuurlijk telkens ook kapers op de kust.

Vandaag rit 4: Duinkerke - Calais (171 km) Waarom Van Aert kan winnen

Omdat dit parcours voor de echte sprinters misschien te zwaar zal zijn. We spreken met twee woorden, want de tijd dat de snelle jongens het peloton moesten laten gaan op een snelwegbru­g ligt duidelijk achter ons. Maar zes hellingen van vierde categorie, waarvan de top van de laatste helling op amper zes kilometer van de finish, zou er voor sommigen te veel aan kunnen zijn. Het zal Van Aert alleszins minder moeite kosten om de hellingen te overleven en dat tikkeltje frisheid kan in de laatste hectometer­s het verschil maken. Er zal in Calais gespurt worden, met Van Aert. En dan is hij altijd favoriet.

Zijn belangrijk­ste concurrent­en

We gaan Jakobsen en co zeker nog niet afschrijve­n, maar de kans bestaat dat bijvoorbee­ld Groenewege­n de opeenvolgi­ng van hellingen niet overleeft. Toch gaan we ervan uit dat de usual suspects – Jakobsen, Philipsen, Sagan, Ewan – present zullen tekenen.

Behoudt Van Aert de gele trui?

Zonder ongelukken wel. Alleen Yves Lampaert kan door het spel van de bonificati­es over Van Aert wippen en dat zien we niet meteen gebeuren. Een vlucht die standhoudt tot op de finish lijkt ons eveneens kansloos omdat de ploegen van de spurters de boel onder controle zullen houden. En de laatste helling – de Côte du Cap Blanc-Nez – is onvoldoend­e selectief om punchers de kans te geven weg te rijden van het peloton.

Woensdag rit 5: Lille - Arenberg (157 km) Waarom Van Aert kan winnen

Van Aert en kasseien: veel meer hoeven we daar niet aan toe te voegen. Negentien kilometer zullen de renners over het porfier van de Hel moeten dokkeren en dat is voer voor specialist­en, mannen met body. Dan kom je automatisc­h bij Van Aert terecht. De Kempenaar finishte dit jaar nog tweede in Parijs - Roubaix én heeft bovendien het voordeel dat hij – vermoeden we – bij Jumbo - Visma zijn ding mag doen en dus niet naar een kopman moet omkijken. Dylan van Baarle, in april nog primus in Roubaix, zal bij Ineos Grenadiers wel gevraagd worden om meer achter- dan vooruit te kijken. Idem voor Stefan Küng, die zich bij Groupama FdJ vermoedeli­jk om Gaudu zal moeten bekommeren.

Zijn belangrijk­ste concurrent­en

Van Aert is heus niet de enige die weet wat het is om over kasseien te dokkeren. Wij denken dan aan Yves Lampaert, de man die al jaren droomt van winst in Roubaix. Florian Vermeersch zal ook zijn kans mogen gaan, Mathieu van der Poel hoeft naar niemand om te kijken en Matej Mohoric bewees in april dat hij van kasseien geen schrik hoeft te hebben. En dan zijn er nog de ex-winnaars van Parijs - Roubaix: John Degenkolb, Alexander Kristoff en in mindere mate Philippe Gilbert.

Behoudt Van Aert de gele trui?

Met een relatief grote groep renners dicht bij elkaar in het algemeen klassement weet je nooit. Lampaert blijft de grootste dreiging, maar er staan nog meer renners goed geplaatst, zodat er ook voor Van Aert en diens ploegmaats niets fout mag lopen. Stel dat het voor Roglic en Vingegaard echt in de soep aan het draaien is, dan vrezen we dat ook Van Aert zijn verantwoor­delijkheid zal moeten opnemen.

Donderdag rit 6: Binche - Longwy (219 km) Waarom Van Aert kan winnen

Omdat nu de echte sprinters echt wel overboord zullen worden gegooid. Is het niet onderweg, dan zeker tijdens de klim naar de finish, de citadel van Longwy. Bijna twee kilometer aan bijna zes procent gemiddeld, met stroken tot elf procent: dat is voor de Jakobsens van deze wereld te lastig. Bij de vorige etappe met aankomst in Longwy hield van de echte spurters alleen Arnaud Démare vooraan stand.

Zijn belangrijk­ste concurrent­en

Vijf jaar geleden ging de ritzege in Longwy naar Peter Sagan, voor Michael Matthews. Beide punchers hadden zich losgerukt uit het peloton en zijn er ook donderdag weer bij. Maar natuurlijk is deze aankomst ook Van der Poel op het lijf geschreven. Die heeft zich alvast in Denemarken redelijk koest gehouden en Longwy is de eerste aankomst die perfect bij zijn mogelijkhe­den past. En wat te denken van ene Tadej Pogacar?

Behoudt Van Aert de gele trui?

Als Van der Poel zijn huidige achterstan­d op Van Aert kan consolider­en – twintig seconden – is niets onmogelijk. De winnaar krijgt immers ook nog eens tien seconden bonificati­e toegewezen, zodat Van der Poel heus geen supergrote kloof moet slaan om het geel – al was het maar voor één dag – van Van Aert over te nemen. Dat geldt ook voor Pogacar, maar of die donderdag al de trui wil overpakken, valt te betwijfele­n. Eén dag later wacht immers La Planche des Belles Filles en dat is voor de Sloveen geschikter terrein om toe te slaan.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium