Gazet van Antwerpen Metropool Stad

Mathieu is niet iedereen

-

Geboren en getogen in de Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Wout van Aert heeft zichzelf gedwongen om gelukkig te zijn na de Tourpassag­e in Denemarken. Drie keer tweede, dat heeft een winnaar als Van Aert niet graag, ook al is de gele trui de mooist denkbare troostprij­s. Er komen nog kansen te over op ritwinst voor de Kempenaar, maar vanaf morgen moet hij ook afrekenen met Mathieu van der Poel.

Dat een renner in de gele trui toch niet honderd procent gelukkig is, zegt veel over hoe hoog de lat ligt bij Van Aert. De trui volstaat niet, hij koerst om te winnen. En als dat niet lukt, dan kan hij niet gelukkig zijn.

Heeft de Kempenaar kansen laten liggen? In een tijdrit wint altijd de beste, al speelden de omstandigh­eden misschien in het nadeel van Van Aert. Zaterdag stond er geen maat op de spurt van Fabio Jakobsen. Zondag had Van Aert moeten winnen, vond hij zelf. Maar het vertrouwen in lead-out Christophe Laporte was onvoldoend­e groot, gaf hij achteraf toe. Dus ja, Van Aert heeft kansen laten liggen.

Vanaf vandaag gaat de Herentalse­naar opnieuw op zoek naar die eerste ritzege. En dat gaat er niet makkelijke­r op worden. Er is er namelijk eentje langzaam maar zeker wakker aan het worden. Mathieu van der Poel reed tot nu toe een naar zijn doen rustige Tour. Een uitstekend­e proloog bewijst dat de conditie is wat ze moet zijn, maar zaterdag en zondag probeerde hij vooral uit de problemen te blijven en moeide hij zich nauwelijks met het koersverlo­op.

Vermoedeli­jk draait het vandaag bij Alpecin - Deceuninck nog om Jasper Philipsen, maar vanaf morgen gaat Van der Poel zich voluit met de debatten bemoeien. De kassei-etappe naar Arenberg is, na de proloog, de tweede grote afspraak van Van der Poel in deze Tour. Donderdag eindigt de etappe na een korte maar explosieve slotkilome­ter in het Franse Longwy. Niet alleen staan er voor Van Aert ritzeges op het spel, maar Mathieu van der Poel zou ook zomaar diegene kunnen zijn die het geel van Van Aert komt bedreigen. Met twintig seconden achterstan­d liggen er voor de Nederlande­r uit ’s-Gravenweze­l nog mogelijkhe­den om het geel over te nemen, ook al is het maar voor één of twee dagen.

En dus stevenen we vanaf nu tot en met donderdag opnieuw af op een ouderwets duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Niet langer in het nevendecor van de cross, maar opnieuw onder de schijnwerp­ers van het grootste wielerpodi­um ter wereld. Van de Verenigde Staten tot Australië, van Colombia tot de verste uithoeken van Europa, heel de wereld zal weer mogen smullen van de duels tussen de twee meest veelzijdig­e renners van het moment. Haast iedereen lijkt Wout van Aert die eerste ritzege te gunnen. Mathieu van der Poel is niet iedereen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium