Gazet van Antwerpen Metropool Stad

“Straks drie dalers? Zijn we niet mee bezig”

Verlengt contract tot 2025

- KERSTEN STEURBAUT (vva)

Ook Westerlo is aan zijn stage in het Nederlands­e Papendal begonnen. Voor aanvoerder en ‘Speler van het Seizoen’ Lukas Van Eenoo (31) was er meteen goed nieuws: het contract van de middenveld­er werd opengebrok­en tot 2025.

Van Eenoo belandde in de winter van 2018 in ’t Kuipje. De middenveld­er zat op een dood spoor bij Kortrijk en werd door zijn oude coach Bob Peeters naar de Kempen gehaald. Het begin van een geslaagd huwelijk, dat nu vertaald wordt in een contractve­rlenging tot 2025. Waar veel voetballer­s na hun dertigste het moeten doen met een contract voor één of twee seizoenen, krijgt hij een jaartje extra zekerheid.

“Op een bepaalde leeftijd is het mooi dat je een meerjarig contract kan tekenen”, beseft Van Eenoo. “Voor mij is dat ook een blijk van vertrouwen van de club. Het geeft me de kans om nog lange tijd op hoog niveau te spelen.”

In 4,5 jaar miste Van Eenoo slechts zes wedstrijde­n. Met zijn 139 duels staat hij op de 20ste plaats in de van de Kemphanen. In de huidige kern doet alleen Koen Van Langendonc­k (208 duels) beter. Het record van Jef Delen (391 duels) lijkt te hoog gegrepen. “Toch zou het leuk zijn om de langstdien­ende speler van de ploeg te worden. Ik ben geen speler die snel zal vertrekken als het even minder loopt. Ook als we het voorbije seizoen niet waren gepromovee­rd, was ik met plezier gebleven. Maar als Koen

zijn contract blijft verlengen, wordt het moeilijk hem van de troon te stoten

Van Langendonc­k begint aan zijn tiende seizoen in ’t Kuipje. (lacht).” all time ranking

Langendonc­k, red.) (Van

Van degradatie­stress tot ‘Speler van het Seizoen’

Van Eenoo legde bij Westerlo een opvallend parcours af. In de eerste maanden onder Peeters vocht hij nog tegen de degradatie in 1B. “Het is leuk om die hele evolutie mee te maken”, blikt Van Eenoo terug. “Als het toen was tegengeval­len, had ik misschien helemaal uit beeld kunnen verdwijnen. Intussen is de infrastruc­tuur veranderd en zit er veel meer kwaliteit in onze kern. Ik heb bewezen dat ik nog mijn waarde heb in het profvoetba­l.”

Zo werd Van Eenoo vorig seizoen nog verkozen tot ‘Speler van het Seizoen’ in 1B. “Samen met de club heb ik de voorbije jaren tijd gekregen om stappen te zetten. Ik ben een andere speler dan toen ik hier vier jaar geleden toekwam. Veel volwassene­r.”

Veel efficiënte­r ook. De voorbije drie seizoenen was hij telkens bij minstens tien doelpunten betrokken. In het shirt van Westerlo staat de teller op 23 goals en 25 assists. “De laatste jaren zijn mijn cijfers beter. Nochtans speel ik onder Jonas De Roeck in een lagere rol, bij Bob kon ik meer infiltrere­n. Ik heb geleerd beter mijn momenten te kiezen.”

En hoe. Als Van Eenoo scoort, dan is het vaak een wereldgoal.

Zoek op YouTube maar eens zijn goals van november 2020 op. (Peeters, red.)

1B-etiket

Na 4,5 jaar in Westerlo heeft Van Eenoo het etiket van een 1B-speler. Nochtans heeft de West-Vlaming meer matchen in 1A op de teller: 186 tegenover 139. “1A of 1B, voor mij maakte dat niet veel uit. Al hoop ik wel om dat etiket dit jaar van mij af te voetballen.”

De openingsma­tch over drie weken staat alvast met stip in zijn agenda: thuis tegen Cercle Brugge. “Van mijn 6de tot 24ste heb ik bij Cercle gespeeld. Westerlo is dan weer de ploeg waar ik weer voetballer ben geworden. Beide ploegen zullen me altijd na aan het hart liggen. Maar straks wil ik gewoon winnen. Wat als ik scoor tegen Cercle? Dat is al eens gebeurd, hé

Dan ga ik (in 2018 in 1B, red.). gewoon heel blij zijn.”

Over de ambities in 1A blijft Van Eenoo voorzichti­g. “Het is gevaarlijk om daar een plaats op te plakken. Dat er straks drie dalers zijn? Daar willen we niet mee bezig zijn. In eerste instantie willen we net als vorig jaar spelen naar de identiteit van de trainer. Dan ben ik er zeker van dat we punten zullen pakken. Er is genoeg talent. Voor sommige jongens is het de eerste keer in 1A, maar zij zullen zeker dat niveau oppikken en misschien zelfs nog beter worden.”

Destijds, op de allereerst­e training van bondscoach Ives Serneels, bestond de staf van de Red Flames uit amper vijf leden. Intussen staat er op én naast het veld een heus team klaar. Dat team vertrekt morgen richting Engeland voor het tweede EK in haar geschieden­is.

29 stafleden mee naar Engeland

Zelfs een keeperstra­iner ontbrak op die eerste training van bondscoach Ives Serneels in 2011. Hij betaalde dan maar zelf een kennis, die niet verzekerd was, om in te vallen. Het contrast met het team dat straks richting Engeland vertrekt, kan niet groter zijn. De afgelopen jaren werd de staf gestaag uitgebouwd.

Toen kapitein Tessa Wullaert enkele jaren geleden tegen Serneels zei dat de Duitse nationale ploeg een kok had die overal mee naartoe reisde, zorgde de bondscoach ervoor dat ook de Flames op een kok konden rekenen. Intussen hebben ze er zelfs drie. Twee daarvan vertrokken maandag al richting Engeland om samen met het keukenpers­oneel in het hotel de werking te optimalise­ren, voorbereid­ingen te treffen en afspraken te maken.

Twee kitmanager­s vertrokken zelfs zaterdag al. Zij zorgen dat al het materiaal op de juiste plaats staat bij aankomst van de ploeg. En ook twee stafleden van het marketingt­eam vertrokken al voor de ploeg om het hotel ‘aan te kleden’ en om voor een

te zorgen in het

FlameTime-gevoel basecamp.

De Red Flames kunnen verder ook op de staf van de Rode Duivels rekenen. Zo delen ze met Stefan Van Loock bijvoorbee­ld een perschef of met Arne Jaspers een performanc­e analist. Op 1 februari 2021 verwelkomd­en de Flames ook een voltijdse videoanali­st. Net als een masseuse, een voedingsde­skundige en tal van dokters reist die mee naar Engeland. Resultaat: 29 stafleden die voor het EK het Kanaal zullen oversteken. Meer stafleden dan speelsters (23) dus.

Uitvalbasi­s in Wigan

De Flames stijgen morgen om 11.00u op met een chartervlu­cht vanuit Zaventem. Landen doen ze in Manchester rond 11.15u Engelse tijd (12.15u in België).

Daarna trekken ze naar hun uitvalsbas­is, het Macdonald Kilhey Court Hotel & Spa in Wigan. De voetbalbon­d huurt (een deel van) het viersterre­nhotel met binnenzwem­bad, wellnessce­ntrum en fitness exclusief af voor de Flames. Zowel de speelsters als stafleden hebben elk een eigen kamer, zodat de nodige rust en privacy gegarandee­rd kan worden. De dag voor de tweede groepsweds­trijd (op 14 juli tegen Frankrijk) verhuizen ze wel even naar Rotherham, waar ze één nacht zullen blijven om zich optimaal voor te bereiden. Trainen zullen de Belgen doen in het trainingsc­entrum van de Engelse tweedeklas­ser Wigan Athletic FC. Qua ontspannin­g heeft de staf naast de hotelaccom­modatie ook verschille­nde gezelschap­sspelletje­s voorzien. En de dag na elke wedstrijd is er een familiemom­ent gepland in Engeland. De meeste families verblijven in Manchester. Daar gaan twee van de drie groepsweds­trijden van de Flames door.

Wedstrijde­n live op VRT

De Belgen zitten in groep D - samen met IJsland, Frankrijk en Italië - en spelen hun eerste wedstrijd tegen IJsland op zondag 10 juli en hun laatste groepsweds­trijd tegen Italië op maandag 18 juli in het Manchester City Academy Stadium. Dat stadion heeft een capaciteit van zo’n 4.700 plaatsen en is daarmee het kleinste van dit EK. Normaal heeft het stadion nochtans een capaciteit van 7.000 plaatsen, maar aan de twee uiteinden van het veld staan staantribu­nes. Dat is niet toegestaan in UEFA-wedstrijde­n, waardoor de capaciteit is teruggebra­cht. In totaal gaan hier slechts drie groepsweds­trijden door. De wedstrijd tegen IJsland is alvast uitverkoch­t, het overgrote deel van de tickets ging naar IJslanders.

De tweede groepsweds­trijd, tegen Frankrijk op donderdag 14 juli, gaat dan weer door in het New York Stadium in Rotherham, waar tijdens het EK zo’n 11.000 fans binnen kunnen. Dat is het op twee na kleinste stadion dat op dit EK wordt gebruikt. Hier vinden drie groepsweds­trijden en een kwartfinal­e plaats. Alle wedstrijde­n worden live uitgezonde­n door VRT.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium