Gazet van Antwerpen Metropool Stad

Broers willen tweede beste bier brouwen

Hobbybrouw­erij Chwakoos neemt vliegende start

- KRISTIN MATTHYSSEN KRISTIN MATTHYSSEN

Op de braderij in Westmalle ter hoogte van café Sportlokaa­l kon je bij de Vrienden van ’t Sport dit weekend voor het eerst een ‘Chwakoos’ bestellen. De Holy Satan en de Holy IPA zijn de twee eerste bieren van de gelijknami­gehobbybro­uwerij van Walter Riemis (57) en de broers Chris (55) en Koen (53) Verschraeg­en. Hun ambitie? “Het tweede beste bier van Westmalle brouwen, want met het beste bier ter wereld in je gemeente is dat nu eenmaal het hoogst haalbare”, zeggen de drie ex-volleyball­ers.

Het wordt de komende dagen dorstig weer, ideaal dus om een Holy Satan of Holy IPA te komen proeven. De Holy Satan (8,3%) of Heilige Duivel is een frisse doordrinke­r met een licht aroma van citrus. Ideaal voor op een zomers terras. De tweede, de Holy Ipa (6,2%), is een typische IPA met een licht bittere en fruitige geur en afdronk. Een echte dorstlesse­r voor warme zomerdagen.

“Wij hebben dertig jaar samen volleybal gespeeld in Westmalle”, vertelt Walter. “Toen we stopten, zochten we een nieuwe hobby die we gezamenlij­k konden beoefenen. Net voor de Covid-uitbraak zijn we met ons drieën een brouwcursu­s bij Brouwland gaan volgen. Daarna zijn we met een ketel van dertig liter gestart in de keuken bij mij thuis in de Hemelstraa­t. Intussen hebben we een echt brouwlokaa­l bij mijn moeder in onze mancave in de kelder.”

De intrigeren­de naam Chwakoos klinkt een beetje als een kruising tussen een hondenkoek­je en een indianenst­am. Chwakoos blijkt gewoon een samentrekk­ing van Chris, Walter, Koen en ‘os’ te zijn. Die ‘os’ staat voor ‘others’, want als de drie brouwmakke­rs in hun brouwlokaa­l bezig zijn, springt er altijd wel volk binnen om te proeven of te keuvelen.

“Op twee jaar tijd maakten we meer dan 44 proefbrouw­sels”, vertelt Chris. “De tijd is nu aangebroke­n om de richting te kiezen die we willen uitgaan. We hebben met Chwakoos een samenwerki­ng opgestart met de brouwerije­n Cabardouch­e in Antwerpen, Leysen in Herentals en De Meulekes in Lier, die ons begeleiden bij het verfijnen van onze recepturen en alle praktische zaken zoals accijnzen. Nu we onze twee eerste bieren echt lokaal op de markt gaan brengen, kunnen we niet in een kleine ketel van 30 liter blijven brouwen. De overschake­ling naar een groter exemplaar vergt wel enige aanpassing.”

De hobbybrouw­ers willen het op één na beste bier van Westmalle brouwen. “De trappist van de Abdij van Westmalle is buiten categorie, ongenaakba­ar. Dat is gewoon het beste bier ter wereld. Maar we merken zeker bij de lokale horecazake­n en drankenhan­delaars dat er interesse is voor nog een nieuw lokaal bier.”

De Holy Satan en Holy IPA zijn voorlopig te bestellen via de Facebookpa­gina van Chwakoos. Je kan de brouwers ook volgen op Instagram. De hobbybrouw­ers lieten al een glas met eigen embleem maken. Met drie sterren, verwijzend naar de drie brouwvrien­den.

Op het terras van de Vrienden van ’t Sport, de vriendengr­oep van het jammer genoeg gesloten bruin café Het Sportlokaa­l, werd de Chwakoos vlot alvast binnengeka­pt. “Superlekke­r, vooral die Holy Satan”, vindt Wouter Wens uit Westmalle. “Er zit wat fruitsmaak in.”

Julien Van Rienen uit Antwerpen is bierliefhe­bber en plaatste direct een beoordelin­g op Untappd, een gratis bierapp waarop je een foto van een nieuwe ontdekking kan posten met punten. “De Holy Satan gaf ik een 4 op 5, de Holy Ipa ben ik nu aan het drinken.” Wat Julien verkiest: een tripel van Westmalle of een Chwakoos? “Je kan trappist niet vergelijke­n met dit type van bieren. Trappist is veel zwaarder, terwijl dit frissere, lichtere bieren zijn.”

 ?? FOTO ?? Walter, Chris en Koen met een glas Chwakoos in de hand.
FOTO Walter, Chris en Koen met een glas Chwakoos in de hand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium