Gazet van Antwerpen Metropool Stad

“Aanjager” van moord op Nederlands­e misdaadjou­rnalist Peter R. de Vries opgepakt

- PAUL DEMEYER (mtm)

Het Nederlands­e gerecht meent te weten wie de “aanjager” was van de moord op misdaadjou­rnalist Peter R. de Vries. De man die de twee verdachten van de moord vanop afstand zou hebben aangestuur­d, zou volgens Nederlands­e media Krystian M. zijn. De 27-jarige man van Poolse afkomst uit het Gelderse Ochten werd aangehoude­n. Hij is onder meer verdachte in een langlopend onderzoek, waarin Anouar T., een verre neef van Ridouan Taghi, eveneens verdachte is. Het onderzoek richt zich onder meer op georganise­erde autodiefst­al en een moordpogin­g in Utrecht in oktober 2019. Tegen Taghi, hoofdverda­chte in het grootschee­pse liquidatie­proces Marengo, is op 28 juni een levenslang­e gevangenis­straf geëist. M. zat al vast in verband met een schietpart­ij in Zeewolde, in oktober vorig jaar. Het Openbaar

Ministerie kan geen verdere informatie vrijgeven. De verdachte mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

Tot nu werd M. in het strafdossi­er aangeduid onder de code NN-*4429. Hij zou Delano G. (22) en Kamil E. (36) via een reeks versleutel­de berichten hebben aangestuur­d voor de moord op de misdaadjou­rnalist. Tegen de twee vermoedeli­jke uitvoerder­s, die kort na de moordaansl­ag werden gearrestee­rd, is inmiddels een levenslang­e gevangenis­straf geëist. Zij horen op 14 juli hun vonnis.

Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 op straat neergescho­ten in Amsterdam. Negen dagen later bezweek hij aan zijn verwonding­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium