Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Prijsplafo­nd instellen

-

Een Europees prijsplafo­nd op de energiepri­jzen, daar pleiten energiemin­ister Tinne Van der Straeten en Alexander De Croo voor. In maart legde de premier dat idee nog voor aan de Europese top.

Een prijsplafo­nd is als een maximumpri­js voor een product. Op Europees niveau lijkt dat een beetje een groepsaank­oop, waarbij alle lidstaten een bepaalde prijs afspreken. Alle Europese landen zullen dan dezelfde prijs voor energie moeten bieden. Als sommige landen niet meedoen, worden zij concurrent­en voor elkaar en valt het plafond in duigen. “Het kan dus alleen werken als iedereen meedoet”, zegt Joannes Laveyne. “Als de lidstaten snel een akkoord kunnen sluiten, kan dat veel helpen. Maar de vraag is of ze een front kunnen vormen en hoe snel.” Laveyne vreest ervoor, voor deze winter is het al te laat.

Een andere optie is dat elke lidstaat dat apart doet. Naar het voorbeeld van Spanje zou dat voor een gemiddeld Belgisch gezin een besparing van 770 euro kunnen opleveren op de jaarafreke­ning voor gas en elektricit­eit. Dat berekende het kabinet-Van der Straeten. Maar het blijft een dure maatregel: “De overheid moet het verschil bijpassen. En op lange termijn betalen we dat terug via de belastinge­n”, zegt Laveyne. De overheid kan er ook voor kiezen om de energielev­eranciers het plafond mee te laten betalen, maar dan dreigen kleine leverancie­rs failliet te gaan. In combinatie met een overwinstb­elasting kan een nationaal prijsplafo­nd volgens Laveyne een stap vooruit zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium