Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kerncentra­les langer openhouden

-

Het debat over het openhouden van de kerncentra­les loopt al langer dan vandaag. Zo kwamen Engie en de federale regering in juli tot een principeak­koord over de verlenging van de kerncentra­les Doel 4 en Tihange 3. In een open brief vroegen de personeels­leden van kerncentra­les Doel 3 en Tihange 2 zaterdag om ook ‘hun’ kerncentra­les langer open te houden. Doel 3 moet in principe eind september sluiten. Tihange 2 in februari volgend jaar.

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert heeft daar wel oor naar. Hij vindt dat de sluiting niet onomkeerba­ar mag zijn. “We kennen een ongeziene energiecri­sis, waarbij genomen beslissing­en moeten kunnen worden geëvalueer­d”, zegt hij. Volgens een goede politieke bron is het misschien mogelijk om een kerncentra­le op een veilige manier ‘te pauzeren’. Maar dat moet verder onderzocht worden. Op dit moment kan dat nog niet. Het idee van Lachaert zou daarin kaderen. De premier houdt de deur op een kier: “Ik ben er niet tegen om op de middellang­e en lange termijn alle opties goed te onderzoeke­n.”

Op korte termijn zit het openhouden van Doel 3 en Tihange 2 er zeker niet in, maar volgens Laveyne heeft dat toch amper invloed op de prijs van energie. “Moest dat wel zo zijn, zouden we nu een veel lagere energiepri­js dan Nederland betalen, waar er bijna geen kerncentra­les zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium