Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Mazzu is geen exorcist

Anderlecht verliest derby… voor vijfde keer op rij

-

Anderlecht blijft verduiveld en vervloekt tegen Union. Paars-wit verloor gisteravon­d voor de vijfde keer op rij tegen de Brusselse buur en ook nieuwe coach Felice Mazzu (56) kon dé vloek - die hij vorig seizoen uiteraard zelf startte - niet verbreken. De Unionisten toonde weliswaar veel respect, maar dansten na de match toch zijn dansje. “Dat hoort bij het spel.”

Er zijn nog zekerheden in het leven. Iedereen betaalt belastinge­n; mocht Zirkzee bij Burnley voetballen, werd hij na een uur gewisseld; en Anderlecht verliest van Union Saint-Gilloise. Het is onwaarschi­jnlijk hoe RSCA zich keer op keer laat aftroeven in de Brusselse derby. “Het is gewoon pijnlijk”, vatte Lior Refaelov het in vier woorden goed samen.

Natuurlijk had het Dudenpark de comeback van Felice Mazzu met stip aangeduid in de agenda. En toen de excoach met lege handen terug naar huis werd gestuurd, ontploften de tribunes.

Siebe Van Der Heyden had thuis ongetwijfe­ld nog eens geoefend voor de spiegel, want hij voerde na de 2-1-zege een perfecte imitatie op van het dansje dat de coach hier zo vaak uit zijn benen schudde. “We hebben het vorig jaar zo dikwijls samen gedanst”, relativeer­de de trainer. “Het is goed dat Siebe de traditie voortzet.”

De Union-aanhang gedroeg zich overigens voorbeeldi­g. Ja, er was een spandoek waarop Felice met euro-tekens stond geschreven, maar dat durfden ze maar in de slotfase uithalen. De sfeer in de bestuurska­mer was wellicht koeler, maar het respect van de supporters naar hun ex-trainer toe bleef erg groot. “Die gezangen

Allez Mazzu, chante avec nous. en die prikjes maken deel uit van het spel”, vervolgde Mazzu. “Ik ervoer veel fair-play en niets boosaardig­s.”

Toch moest de Italo-Belg moeite doen om een glimlach te forceren. Vorig seizoen raakte Anderlecht door hem gecharmeer­d omdat hij paars-wit vier keer klopte met Union, nu delfde hijzelf het onderspit. Felice Mazzu blijkt vooralsnog geen exorcist te zijn. “We brachten onszelf in de problemen. Tegen een ploeg met de kwaliteite­n van Union mag je niet zo slap beginnen. We misten intensitei­t en agressivit­eit.”

Dat is nog iets inherent aan de wedstrijde­n tegen Union. Zowat elke keer slikt RSCA een tegengoal binnen het eerste kwartier. Vorig jaar waren Nieuwkoop en Mitoma de boosdoener­s in Play-off I - allebei na 2 minuten - en in de reguliere competitie schoot Casper Nielsen raak na 11 minuten. Ook nu was het weer van dattum. Françis Amuzu liet zich aftroeven door Nieuwkoop en Boniface scoorde na 1’45”. “Wie op Union wil winnen, moet zich een strijder tonen en dat waren we niet.”

Europa geen excuus

Murillo maakte nog gelijk, maar Dante Vanzeir tekende het doodsvonni­s. Zo leed Anderlecht zijn tweede nederlaag van het seizoen en begint het met 9 op 15. De vaststelli­ng is dat de recordkamp­ioen het moeilijker heeft tegen teams die hoog druk zetten. Dat was al zo tegen Cercle en in het Dudenpark werd het middenveld Kana-Arnstad-Verschaere­n overpowere­d. Zeker Verschaere­n zou meer zijn stempel moeten drukken. “We misten kracht, maar zo gaat dat nu eenmaal met jongeren”, legde Mazzu uit. “De voorbije weken was iedereen in de wolken dat er zoveel jeugd meedeed. Je moet die

 ?? FOTO'S BELGA ?? Van Der Heyden en co vieren de zege van Union.
FOTO'S BELGA Van Der Heyden en co vieren de zege van Union.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium