Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze mogen terug naar huis als oorlog voorbij is”

Benefiet ten voordele van Oekraïener­s in nood

-

Er wapperde zondag een grote vlag van Oekraïne ter hoogte van de voetbalvel­den van KFCE Zoersel. De benefiet van buurtcomit­é Akker uit SintAntoni­us voor SOS Oekraïne lokte heel wat sympathisa­nten. Ook actrice Linda De Ridder was van de partij.

Twee drijvende krachten achter het benefiet waren Marc Van Eeckhoven en zijn echtgenote en actrice Linda De Ridder uit SintAntoni­us. Via hun Oekraïense schoonzoon Igor Shalovinsk­y (23) is de impact van de oorlog voor hen heel voelbaar. Linda zat mee achter de bonnetjes. Voor een bonnetje van één euro kon je al een stuk cake of ander gebakje kopen. Ook de drankjes waren heel goedkoop. Je stond er eigenlijk van versteld hoe ze op die manier nog iets overhielde­n aan de actie, maar alle lekkernije­n waren door vrijwillig­ers gemaakt.

“Blij met opkomst” Igor, die als chef-kok werkt, hielp tijdens het benefiet in de keuken, terwijl zijn vriendin met

pralines rondging in de kleuren van de Oekraïense vlag. “We zijn heel blij met de opkomst”, vertelt Linda. “Het is al een hele tijd een komen en gaan. Ik zie hier veel mensen die als gastgezin of vrijwillig­er de Oekraïense vluchtelin­gen bijstaan. Daarstraks sprak ik nog met een koppel dat mee voor de doorstromi­ng van de vluchtelin­gen in Zoersel zorgt. Ze vertelden dat het niet makkelijk is om iedereen ingeschrev­en te krijgen in een school dit jaar. Zeker met de jongeren uit het secundair onderwijs verloopt het moeizaam”, zegtde actrice.

Boetiek Guapa

Wie gelukkig al een plekje vond, was het overgekome­n nichtje van Natalia Jarochenko (49), die in 1993 Oekraïne ruilde voor Malle. In Zoersel kennen de meesten haar van boetiek Guapa, waar ze werkt. Natalia is de mama van Igor en liet enkele maanden geleden ook haar ouders overkomen vanuit Mycolaiv. “Ze zijn er nog lang gebleven, tot een raket insloeg op een appartemen­t naast dat van hun”, vertelt ze. “Mijn ouders wonen nu bij ons in. Ik was niet meer gerust. Van mij mogen ze pas terugkeren als de oorlog voorbij is.” Tetiana Verhaeren-Balaban uit Malle maakte lekkere zachte koek in de vorm van haar vaderland, met een blauw-gele topping.

 ?? FOTO KMA ?? Actrice Linda De Ridder met schoonzoon Igor.
FOTO KMA Actrice Linda De Ridder met schoonzoon Igor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium