Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oppositie wil aankoopopt­ie op kasteel: “Laat kans niet liggen”

Exclusief stulpje wordt te koop aangeboden voor 3,8 miljoen euro

- KRISTIN MATTHYSSEN

In juli raakte bekend dat het kasteel van Westmalle, na de Trappisten­abdij het kroonjuwee­l van de gemeente, te koop staat. De familie Van der Straten Waillet hield de vraagprijs op dat moment nog angstvalli­g geheim, maar het zou om 3,8 miljoen euro gaan. Kris Mintjens van oppositiep­artij OostWest vindt dat de gemeente deze unieke kans niet mag laten liggen en best nu al een aankoopopt­ie neemt. De meerderhei­d twijfelt nog, maar onderzoekt de mogelijkhe­den.

De gemeente was meteen geïnteress­eerd, toen de familie van de vorig jaar overleden barones haar intentie om het kasteel te verkopen bekendmaak­te Maar het is niet geïnteress­eerd in wafelijzer­politiek. Het is niet omdat in 1983 de gemeente Domein de Renesse kocht in Oostmalle, dat ook het kasteel in Westmalle aan het gemeenteli­jk patrimoniu­m moet worden toegevoegd. Eerst moeten alle mogelijkhe­den en samenwerki­ngsverband­en met bijvoorbee­ld Stichting Kempens Landschap, onderzocht worden. De meerderhei­d wil ook de eigen meerjarenp­lannen niet ondermijne­n.

Kris Mintjens vindt die weifelende houding verkeerd. Hij spreekt van een kans. Hij vreest dat het kasteel wel eens onder de neus van het gemeentebe­stuur zou weggekocht kunnen worden, als er te lang getwijfeld wordt. once in a lifetime

Publieke invulling

“Toen mijn vader Robert burgemeest­er was, heeft hij in 1983 zijn handtekeni­ng gezet onder de aankoop van het kasteel De Renesse en het bijhorende park”, zegt Kris Mintjens. “En kijk hoeveel mensen daar de voorbije veertig jaar intussen al van genoten hebben. Het is even doorbijtee­rt ten, maar het zou toch fantastisc­h zijn als het park toegankeli­jk wordt en de gebouwen ook een deels publieke invulling kunnen krijgen.”

Het kasteel van De Renesse was een ruïne op het moment van de aankoop. Het is groter dan dat van Westmalle en ligt centraler bij de dorpskern. “Dat klopt, maar bij het kasteel van Westmalle zit er nog een interessan­t rond gebouw bij en een boswachter­swoning die ook een invulling kan krijgen. Het park met de vijver en het kasteel in de achtergron­d is sprookjesa­chtig”, zegt Mintjens. “De gemeente zou eens kritisch haar huidig patrimoniu­m moeten bekijken en zien welke minder interessan­te eigendomme­n ze kan verkopen om het kasteel te verwerven. Malle beschikt ook nog over weilanden en stukken bos, bijvoorbee­ld in het groter geheel van de Trappisten­bossen. Er zijn zeker gegadigden, misschien wel de Abdij zelf, die de bossen willen overkopen.”

Het kasteel van Westmalle da

Kris Mintjens

uit de zestiende eeuw. Het is langs de buitenzijd­e beschermd als monument, hetgeen geruststel­lend is, maar niet aan de binnenzijd­e. Het interieur vanbinnen is nog authentiek, maar allesbehal­ve instapklaa­r. “Er zijn inderdaad nog grote kosten aan, maar zo’n historisch complex is ook een subsidiema­gneet”, klinkt het nog.

Inventaris­atie

Mintjens heeft nu een inventaris­atie van het gemeenteli­jk patrimoniu­m gevraagd om te onderzoeke­n wat eventueel verkoopbaa­r is. “Ik geef één raad: pak al een optie voor enkele maanden en onderzoek dan de financieri­ngsmogelij­kheden en pistes voor de invulling. Laat deze kans niet liggen”, zegt Kris Mintjens. De vraagprijs van 3,8 miljoen euro is wel pittig. Het kasteel Zoerselhof in Zoersel, dat helemaal in orde is, staat al twee jaar te koop, weliswaar voor 4,45 miljoen euro. “Je kan ervan uitgaan dat het kasteel niet snel verkocht zal zijn, maar stel je voor dat het in privéhande­n komt en de poorten voorgoed dichtgaan. Dan zal de spijt snel knagen”, besluit Mintjens.

 ?? FOTO STANNY CORREWYN ?? Het sprookjesa­chtige, bijzonder authentiek­e kasteel van Westmalle.
FOTO STANNY CORREWYN Het sprookjesa­chtige, bijzonder authentiek­e kasteel van Westmalle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium