Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opmerkelij­ke flashmob voor bodypositi­vity in Antwerpen

HEET VAN DE TONG...

- CHRIStIAnA VAn MEEERBEECK, MARC ClAESSEnS, AxEl ItAlIS, EDDy WOlfS, KRIS ClAESSEnS, SWA CAuWEnBERg­H, DAnny VAn DEn VOnDER, REInIER SPAAnS, PAul ROyMAnS, (sdb)

Respect

Er moet weer respect komen voor het beroep van leerkracht, maar hoe begin je daar nu nog aan? De boel is al zo lang verziekt – “Noem mij maar gewoon Jan” – dat dit onbegonnen werk lijkt. Spijtig genoeg.

Autoriteit Opsplitsen

MECHELEN

ANTWERPEN

Extra motivatie

TREMELO

LA CREUSE

Geef de leraren hun autoriteit terug! Laat de leraar opnieuw de baas zijn. Zonder bemoeienis van ouders en zeker zonder tussenkoms­t van advocaten. De man of vrouw voor de klas weet het allerbest wat de capaciteit­en van leerlingen zijn. De huidige generatie is te veel gepamperd door de ouders, en die zijn zelf ook al overpamper­d.

Ik denk niet dat er zomaar een eenvoudige oplossing te vinden is. Er zijn oplossinge­n, maar dan moet je het land durven op te splitsen, zodat de regio’s meer ruimte hebben om iets te veranderen.

Daarmee los je het probleem nooit op. De oorzaak van het lerarentek­ort moet bij de fundering aangepakt worden door de jobs aantrekkel­ijk te maken. Er gaat niets boven een vast korps van leerkracht­en, al dan niet benoemd. Je moet al extra gemotiveer­d zijn om deze job met meer dan 100% uit te oefenen.

Veel verloren energie

Het is een druppel op een hete plaat. Flexijobs zijn alleen goed voor korte vervanging­en … Zet de geweldige inspectiet­eams voor de klas, want zij weten het allemaal het beste. Stop de administra­tieve tsunami die elk jaar erger wordt. Zet pedagogen en psychologe­n voor de klas, zodat zij de werkelijkh­eid van het klasgebeur­en leren kennen. Stop met lessen te organisere­n (vooral godsdienst) met één of twee leerlingen. En zo zijn er nog een heleboel maatregele­n die dit tekort zouden kunnen oplossen. Maar daar is veel moed voor nodig, en vooral een zeer realistisc­he visie. Pamperen en het veel te complex maken: zo maak je een van de mooiste jobs kapot. En dat zie je nu gebeuren. Ik heb zelf veertig jaar les gegeven … en veel verloren energie gezien!

EKEREN

Respect én tucht

Vlaanderen heeft vorig jaar 12,9 miljard uitgegeven aan het leerplicht­onderwijs. Ja, je leest het goed: er is geen gebrek aan leerkracht­en. Vooral de mannelijke leerkracht­en geven er de brui aan en gaan in de privésecto­r werken. Ze zijn het beu: bedreigd worden, beschimpt of blootgeste­ld aan verbaal en fysiek geweld gepleegd door leerlingen en ouders. De leerkracht is leerkracht, opvoeder, coach, pedagoog, inhoudelij­k expert, eventplann­er, administra­tief medewerker, schoonmake­r, ploegspele­r, verzorgend­e, vernieuwer, onderzoeke­r, collega, psycholoog … en ook mens. De leerkracht­en aan de basis worden niet ge- steund door de katholieke schoolkoep­el en de koepel van het Gemeenscha­psonder- wijs. Ook sommige schooldire­cties (onder druk van het schoolbest­uur) laten de leer- krachten in de steek. Stop met het geiten- wollensokk­enonderwij­s. De leerkracht­en eisen respect en tucht. Zij willen lesgeven.

ANTWERPEN

Opschuddin­g op de Antwerpse Meir, toen voorbijgan­gers daar zaterdag werden verrast door een wel heel aparte flashmob. Dertig gelegenhei­dsmodellen van alle kleuren, maten en gewichten hielden er een ‘bodypositi­vitycatwal­k’. Ze paradeerde­n in ondergoed door de winkelstra­at om zo te laten zien dat iedereen aanvaard moet worden en zichzelf mag zijn. Het initiatief had heel veel bekijks, en de modellen werden ook luidkeels aangemoedi­gd door shoppers en passanten.

Voetbal is geen feest meer

Er is fundamente­el iets fout met het voetbal als er elke week zo’n aanzienlij­ke politiemac­ht dient op te treden. Sorry, dit is toch niet meer normaal. Dit heb je toch niet bij volleybal, tennis, basketbal, atletiek, enzovoort? Voetbal is echt geen feest meer, maar een amokmakeri­j. De directies van de topploegen weten dat er behoorlijk wat schorremor­rie rondloopt in hun stadion, maar blijven dit tolereren vanwege het grote geldgewin. Maar om zelf voor beveiligin­g te zorgen hebben ze zogezegd geen geld. Dit is triest en gaat echt nog eens helemaal fout lopen als men de problemen blijft minimalise­ren.

Racen in Boom

BOOM

WAARLOOS

Wie na dit weekend nog meer wil genieten van het betere racewerk, kan ik Boom van harte aanbevelen. Je kunt hier dagelijks en vooral in de avonduren en in de weekends je hart ophalen aan met pk’s volgepropt­e auto’s en motorfiets­en met opengewerk­te uitlaten. Zalig als ze hier een paar keer per uur met oorverdove­nd lawaai voorbijraz­en. Helemaal kicken wordt het in de nauwe straatjes, waar je platgedruk­t tegen de muur je vege lijf moet redden als ze plankgas voorbijstu­iven. Net als de Bomenaars, die zelf ook met de rug tegen de muur staan, omdat ze weinig gehoor bij de overheid krijgen.

Het leven is wél mooi

Ik las vorige week dat zelfdoding bij mannen ouder dan 75 jaar drastisch toeneemt. Ik ben juist 75 geworden, maar ik ga toch nog even wachten, want ondanks alle miserie zijn er nog zo veel dingen die het leven meer dan waard maken.

BOECHOUT

 ?? FOTO FOTOPE, LUCGROBBEN­PHOTOGRAPH­Y ??
FOTO FOTOPE, LUCGROBBEN­PHOTOGRAPH­Y
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium