Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De vegan smaak van ’t Stad

-

Het is zaterdag 11 uur en er staat een stralende zon aan de hemel. Een groepje van zes nieuwsgier­igen staat klaar op de Marnixplaa­ts voor de wandeling die Lisa Wuyts (29) heeft uitgestipp­eld. Enkelen komen uit Nederland. “Al wonen we hier al negen jaar. We zijn tijdens onze studies verliefd geworden op Antwerpen en zijn blijven ‘plakken’”, zegt Jesper. “Deze tour is Melina’s verjaardag­scadeautje.”

Ook het bevriende koppel Bram en Donna is van de partij, net als Katrien die al de Asian Food Tour met Nom Eat deed. De vijf blijken overtuigde veganisten te zijn. Wij zijn dat niet, maar zijn ontzettend benieuwd naar wat er op ons culinaire pad komt.

Omdat het nog vroeg is, starten we met een koffie bij Buchbar, een boekenwink­el annex koffie- en lunchzaak waar je een ruim aanbod vegan gebak vindt. We installere­n ons op het terras, terwijl Robin de bestelling opneemt. Bij de koffie kiest iedereen voor plantaardi­ge melk. “Amandel-, soja-, rijst-, haver- en kokosmelk zijn de bekendste vervangers voor koemelk. Voor koffie raad ik amandelmel­k aan, havermelk heeft de meest neutrale smaak en sojamelk heeft de hoogste voedingswa­arde”, zegt Lisa. “En kennen jullie chai? Dat is een Indische drank van zwarte thee, warme melk, kruiden en een zoetmiddel.” “Of erwtenmelk?”, tipt Melina. “Dat wordt gemaakt van de gele spliterwt. De melk heeft een romige kleur én veel smaak.”

We krijgen een vegan kaneelbroo­dje. “In Antwerpen kan je dit broodje in heel wat zaakjes eten. Have a Roll won er in 2021 de Vegan Award voor beste gebak mee. Vegan gebak maken is niet moeilijk. Enkel soezendeeg lukt me nog niet. Melk kan je makkelijk vervangen door de meeste plantaardi­ge varianten, dat proef je niet zo. Boter kan je vervangen door vegan margarine en eieren door kikkererwt­enmeel. Voor de smaak vervang ik een deel van het witte meel door amandelmee­l.” Ons gezelschap is aan het watertande­n. Het kaneelbroo­dje smaakt heerlijk. En is vegan gebak gezonder, vragen we ons af. “Niet per se, want er wordt suiker en vetstof gebruikt”, legt Lisa uit.

Onderweg vertelt Lisa hoe zij ooit veganistis­ch is geworden. “Mijn zus is op haar twaalfde vegetarisc­h geworden, maar ik kon vlees nog niet missen. Tot ik op mijn 19de deelnam aan Dagen Zonder Vlees en de uitdaging om veertig dagen geen vlees te eten makkelijk kon volhouden. Ik begon te experiment­eren en ben vegetariër gebleven. De impact op het klimaat en het vermindere­n van dierenleed zijn voor mij de belangrijk­ste motivaties.” Intussen zijn we tien jaar verder. Lisa schreef het boek Vegan Klassieker­s – intussen uitverkoch­t –, startte met een blog vol recepten en tips en organiseer­t vegan food tours. Die blijken een schot in de roos. “Deze tour is een basis voor wie vegan klassieker­s wil uitprobere­n, de Asian Food Tour is voor wie het wat exotischer wil. In december is er nog een kerstediti­e van de brunchtour. Wellicht start ik in het voorjaar met nieuwe tours, zodat ik foodies kan verrassen.” Op onze volgende halte staat een tweede zoetigheid op de kaart. Bij Bakkerij Broos heeft Lisa koffiekoek­en besteld: met rozijnen, boter én crème, maar vegan. “Dit is een van de weinige bakkerijen in ’t Stad waar je plantaardi­ge koeken kan eten”, vertelt ze. “Het zijn de beste en je hoeft ze niet vooraf te bestellen.” Wij nemen een koek gevuld met vanillepud­ding, en proeven geen verschil met de niet-plantaardi­ge versie. Wat is hij heerlijk romig én zoet.

Dat de lokale horeca steeds meer inspeelt op de vraag naar vegan food, blijkt uit de adresjes die we tegenkomen. “De tijd dat mensen vegan associeerd­en met rauwe sla, is gelukkig voorbij”, lacht Bram. Antwerpen doet het goed op het vlak van plantaardi­g eten, net als veel andere grootstede­n in binnen- en buitenland. “Als je Ant

werpen met Frankrijk vergelijkt, hebben we een ruim aanbod”, vindt Lisa. “Als je ons vergelijkt met Nederland, lopen we wel achterop. Maar we zijn met een inhaalbewe­ging bezig. Heel wat zaken serveren plantaardi­ge opties, naast hun normale aanbod. Bovendien vind je hier veel diverse restaurant­s die vegan serveren. Denk aan de Indische, Libanese of Zuidamerik­aanse keukens.”

Zelf staat Lisa achter het fornuis bij Circus. “Vroeger deed ik een administra­tieve job, maar in de keuken kan ik mijn creativite­it kwijt”, zegt ze terwijl we een plek zoeken op de eerste verdieping. Hier krijgen we een bordje met ‘scrambled tofu’ en een Abc-sapje met appel, rode biet, wortel en gember. “Dit gerecht is een vegan variant van roerei”, vertelt Lisa. Het ziet eruit als ei en bij onze eerste hap proeven we ook ei. Bovendien is het nog lekker ook. “Om de eismaak te bekomen, voegen we kala namak toe, een zwart zout dat uit een zwavelrijk gebied wordt ontgonnen. Je vindt het in natuurwink­els. We kruiden de tofu met kurkuma en sojasaus.” Tussen de tofu liggen stukjes gemarineer­de tempé, een gefermente­erd tofuproduc­t vol vitaminen, aminozuren, vezels en mineralen. Door de vloeibare rook smaakt het naar spek. “Het geheim van plantaardi­g eten? Voeg de hartige smaak ‘umami’ toe door bijvoorbee­ld misopasta, olijven, zongedroog­de tomaten of sojasaus te gebruiken. Dat zijn smaakbomme­n.”

Even verrast zijn we wanneer we bij Plant B kennismake­n met gerookte ‘zalm’ van… wortelen. Voor ons wordt een bord neergezet met toast met ‘scrambled tofu’ én zalm, of iets wat er sterk op lijkt. Een vreemde gewaarword­ing: ‘vis’ eten op basis van groenten. Maar de wortelen smaken echt naar zalm. “Je snijdt ze in dunne plakjes en marineert ze met vloeibare rook, sojasaus, olijfolie, zeewier en gerookt zout. De vegan keuken is misschien tijdsinten­siever, omdat je soms

 ?? ?? Lisa Wuyts: “Heel wat zaken in Antwerpen serveren plantaardi­ge opties, naast hun normale aanbod.”
Lisa Wuyts: “Heel wat zaken in Antwerpen serveren plantaardi­ge opties, naast hun normale aanbod.”
 ?? ?? Bij Circus krijgen de deelnemers onder meer een Abc-sapje met appel, rode biet, wortel en gember voorgescho­teld.
Bij Circus krijgen de deelnemers onder meer een Abc-sapje met appel, rode biet, wortel en gember voorgescho­teld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium