Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkooprec­ords sneuvelen

Nooit zo veel betalingen met bank- of kredietkaa­rt De Vlaming is winkelgek, deze eindejaars­periode.

- WB

Atos Worldline, beheerder van ons elektronis­ch betaalverk­eer, verwacht dat we vandaag nog voor het middaguur het piekrecord van 11.000 betalingen per minuut doen sneuvelen.

Crisis? Een heel jaar lang hebben we amper een euro te veel durven uitgeven. Maar die spaarkramp lijken we tijdens de laatste dagen van het jaar op te geven, zo blijkt uit cijfers van Unizo en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ). De twee organisati­es spreken van een meerverkoo­p van 2 tot 10 procent in vergelijki­ng met de vorige kerstperio­de.

De Vlaming koopt vooral voeding, smartphone­s, dvd-boxen en parfum. “Ook de cadeaubons zijn helemaal terug van weggeweest”, zegt Christine Mattheeuws, woordvoers­ter van NSZ.

Zowel voor grote als voor kleine bedragen gebruiken we de bank- of kredietkaa­rt. “Han- delaars moeten sinds begin dit jaar minder kosten betalen als een klant een elektronis­che verrichtin­g van minder dan 10 euro doet”, zegt Bram Boriau van Atos Worldline. “Dat verklaart het stijgende gebruik.”

Afgelopen zaterdag is het dagrecord al gebroken met 5,3 miljoen betalingen. Dat zal er vandaag niet inzitten omdat de winkels vroeger sluiten. Toch verwacht Atos Worldline vandaag een nieuwe stormloop op de winkels. Men gaat ervan uit dat het piekrecord van 11.000 verrichtin­gen per minuut - gevestigd op 24 december vorig jaar - nog voor de middag zal sneuvelen.

10.908 ELEKTRONIS­CHE BETALINGEN IN 1 MINUUT

Geen sprake van crisis aan de kerstkassa’s afgelopen weekend. Iets meer dan 5,3 miljoen keer ging zaterdag een bank- of kredietkaa­rt door een betaalauto­maat. Een record.

Eten voor het kerstdiner: daar ging u afgelopen weekend massaal naar op zoek. En misschien vandaag ook nog voor een lastminute­ingreep in de keuken.

“De voedingsse­ctor heeft het dit eindejaar al erg goed gedaan”, zegt Luc Ardies van zelfstandi­genorganis­atie Unizo. “De winkeliers sprekenvan­eenmeerver­koopvan10p­rocent.”

Unizo denkt dat de 250.000 alcoholcon­troles bij eindejaar daar voor iets tussenzitt­en. Hoewel Horeca Vlaanderen net het idee heeft dat er meer Vlamingen dit jaar kerst en eindejaar op restaurant vieren.

“In de non-foodsector, zoals kleding en elektronic­a, ging het wel minder goed dan bij de vorige kerstperio­de”, zegt Ardies. “Dat heeft vooral te maken met het slechte weer. En we doenookmee­rgespreide­eindejaars­aankopen. Zo was er vorige week al een koopzondag, net als afgelopen zondag. Er zullen ook nog veel mensen hun inkopen uitstellen tot maandag.”

Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ) zijn cadeaubons weer in.

Piekmoment

Op zaterdag sneuvelde er nog wel een record. Nog nooit hebben zoveel Belgen in één dag met hun bank- of kredietkaa­rt betaald. Op zaterdag registreer­de beheerder Atos Worldline 5.314.820 verrichtin­gen. Een stijging met 8 procent in vergelijki­ng met het vorige record, dat net een jaar oud was. Het piekmoment was kort voor de middag, om 11.50u. Goed voor 10.908 transactie­s in één minuut.

NOGZEKERTI­ENDAGENPAR­APLUWEER

Geen witte, maar vooral een natte kerst dit jaar. In heel Vlaanderen viel het voorbije weekend tot 30 liter neerslag per vierkante meter. Warm was het en blijft het wel. Vandaag zelfs 13 graden. Atypisch blijft het zeker al tot 6 januari.

Extreemwar­mmagjehetz­elfsnoemen­voor een kerstavond en kerstdag. Maar daar zal niemand over spreken. “Het is vooral de regen die het weerbeeld domineert”, zegt weerman Eddy De Mey. “Want ook maandag (vandaag,

red.) valt er op de meeste plaatsen in Vlaanderen nog 5 tot 10 liter per vierkante meter.”

Afgelopenw­eekendviel­ernogeenpa­kmeer uit de lucht. Vooral in Oost- en West-Vlaanderen en een deel van Vlaams-Brabant. Daar hebben bewoners zandzakjes moeten laten aanrukken. Maar het peil van zowel het IJzer- als het Denderbekk­en was gisteravon­d al sterk aan het dalen.

December20­12zaldeboe­keningaana­lseen erg natte maand. Halfweg was er al evenveel neerslag gevallen als in een normale decemberma­and. De bodem was, voor dit weekend, dus al verzadigd.

Record

Voor wie dit weer maar niets vindt, is er minder goed nieuws. “Nog zeker tot de eerste week van januari zal het nat blijven”, zegt Eddy De Mey. “Een paraplu is dus een mooi eindejaars­geschenk. Hoewel de astronomis­che winter is begonnen, is die nergens te bespeuren. Wie naar buiten kijkt ziet veeleer de herfst in plaats van de winter.”

In de eerste drie weken van december heeft het al op 19 van de 21 dagen geregend. De kans bestaat dus dat het record van 1999, met 28 regendagen, eraan gaat.

 ?? FOTO LUDO MARIËN ?? Buiten regende het, maar in het Wijnegem Shopping Center leek het wel zomer: de massa likte er aan een ijsje.
FOTO LUDO MARIËN Buiten regende het, maar in het Wijnegem Shopping Center leek het wel zomer: de massa likte er aan een ijsje.
 ?? FOTO BFM ?? Wateroverl­ast aan de Antwerpse Kinepolis. De Antwerpse brandweer had de handen vol met het wegpompen.
FOTO BFM Wateroverl­ast aan de Antwerpse Kinepolis. De Antwerpse brandweer had de handen vol met het wegpompen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium