Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gangsters maken tekort aan iphones nog groter

Dieven aan de haal met 5000 toestellen bij koerierbed­rijf

- DIRKHENDRI­KX

Er was al een tekort aan iPhones sinds de lancering in september. Deze week, net tijdens de feestdagen, wordt dat nog erger door een overval. Zaterdag gingen gangsters aan de haal met 5000 iPhones die klaarstond­en voor levering aan Belgische winkels.

Het gevolg: duizenden ongelukkig­en zullen hun langverwac­hte cadeautje van Apple niet krijgen onder dekerstboo­m,maarmetmin­stenseen week vertraging. En in heel wat winkels zal er in de komende dagen geen iPhone 5 te koop zijn.

Zo was er gisteren in het Wijnegem Shopping Center niet één iPhone 5 meer te vinden, ook niet bij het plaatselij­ke Mobistar Center. Mobistar was vroeger de exclusieve verdeler van Apple voor de Belgische markt en is vandaag nog altijd de ‘bevoorrech­te’ partner. “Maar we zijn uitverkoch­t”, zegt een verkoper. “Bestelling­en nemen we niet op, omdat dat gewoon niet bij te houden is. We zaten aan 400 iPhones per week.”

Een klant uit Deurne staat peinzend naar het prijskaart­je te kijken bij het lege vakje van de iPhones. “689 euro. Dat is toch veel, hè. Maar mijn dochter van 14 wil er per se een. Al de rest telt niet, alleen de iPhone is goed genoeg”, zucht hij.

Bij Vanden Borre op de eerste verdieping zijn er al een aantal weken geen iPhones meer te krijgen. “We krijgen ze gewoon niet aangelever­d”, zegt een verkoper.

Kennelijk waren er van bij het begin problemen met de leveringen omdat de iPhone 5 moeilijker in mekaar te zetten is dan zijn voorganger­s. Daardoor liepen de fabrieken in China vertraging op.

3 miljoen euro

Het is voor de Belgische markt dan ook een extra strop dat zaterdagoc­htend vier gangsters het koerierbed­rijf Euro Sprinters (dat het expresvrac­htvervoer doet voor de post) binnen- vielen. Ze bedreigden het personeel, sloegen een medewerker tegen de grond die later voor verzorging naar het ziekenhuis moest, dwongen de arbeiders een paar palletten met 5000 iPhones over te laden in twee bestelwage­nsenstoven­wegmethunb­uitter waardevan3­miljoeneur­o.“Maandag zouden deze toestellen vertrekken naar de winkels. Dit is heel jammer voor de klanten”, aldus Patti Verdoodt van Mobistar.

De medewerker­s van Euro Sprinters hadden psychologi­sche ondersteun­ing nodig na de gewelddadi­ge beroving. De lading iPhones is uiteraard verzekerd.

Blijkbaar beginnen gangsters overal in de gaten te krijgen dat de dure toestellet­jes van Apple de moeite waard zijn .Onlangs is in Amerika een magazijn met duizenden iPhones leeggeroof­d.

“Net in deze weken verkopen we dertig tot veertig procent meer mobiele telefoons”, zegt Stijn, verkoper in het Mobistar Center in Mortsel. “Wij hebben sowieso al geen stock van iPhones: dat zou te duur uitvallen voor ons. Toch verkopen we er nog vijf tot tien per dag.”

Dekansdatz­ebijApplee­chtwakker liggen van de overval is klein. Analisten schatten dat de iPhone meer dan 30 miljard euro heeft opgebracht in de voorbije maanden.

 ?? FOTOW&F ?? Een man uit Deurne bij het Mobistar Center in Wijnegem, waar hij alleen maar accessoire­s voor de iPhone 5 vindt. Het toestel zelf is niet voorradig. “Mijn dochter wil er absoluut een, al kosten ze 689 euro.”
FOTOW&F Een man uit Deurne bij het Mobistar Center in Wijnegem, waar hij alleen maar accessoire­s voor de iPhone 5 vindt. Het toestel zelf is niet voorradig. “Mijn dochter wil er absoluut een, al kosten ze 689 euro.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium