Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dieven blokkeren geldlade en halen biljetten achteraf op

- JCR

De lokale politie van SintTruide­n is een onderzoek gestart naar drie mannen die aan de Naamse Vest een geldautoma­at van de Record bank manipuleer­den. De gewiekste dieven plaatsten en aluminium plaatje op de geldsleuf om de gebruikers te misleiden dat de automaat defect was.

Eens de automaatge­bruikers weg waren, kwamen de dieven tevoorschi­jn om aan de achterkant van het geplaatste aluminium plaatje de vastgeklee­fde biljetten te onderschep­pen.

Wilfried Baeten, zaakvoerde­r van de Recordbank, ontsluierd­e het spitsvondi­ge systeem om contant geld van argeloze klanten aan bankautoma­ten te ontfutsele­n. De bankier had sinds een zestal weken een eigen Automatic Teller Machine (ATM) geldautoma­at geïnstalle­erd. Opvallend was dat het nieuwe apparaat frequent dienst weigerde en blokkeerde.

Eenopmerkz­amebuurman­bracht daar veranderin­g in. Terwijl hij in de auto wachtte op zijn vriendin, zag hij hoe twee mannen naar de automaat gingen en er iets grijsachti­g op plaatsten. Snel merkte hij ook op dat er een derde man bij betrokken was, die op de uitkijk stond met een startklare wagen. De buur bracht de bankdirect­eur van de feiten op de hoogte.

Defect

“Wij troffen op de geldlade een 30 cm lang zilverkleu­rig aluminium stukje aan. Aan de achterzijd­e was het metaal bekleed met een sterke tape waaraan de biljetten blijven kleven”, aldus Baeten. “Het aluminium plaatje heeft exact dezelfde kleur als de geldlade en een klant heeft niet de reflex om die vooraf te controlere­n”, zegt medezaakvo­erder Cederique Baeten. “Hij haalt geld van zijn rekening, de verrichtin­g wordt doorgevoer­d, maar er komen geen biljetten naar buiten. Vanwege het avonduur druipt de klant dan maar af in de veronderst­elling dat de automaat defect is. Op dat ogenblik slaan de dieven toe. Ze demonteren het plaatje en de buit kleeft er aan de achterkant te- gen”, aldus nog Cederique.

Bij de politie wordt het hele verhaal bevestigd en is een onderzoek opgestart naar de feiten. Via het intern politiecom­municaties­ysteem worden foto’s van de werkwijze verspreid.

 ?? FOTO’S JOZEF CROUGHS ?? Het aluminium plaatje waaraan het geld blijft kleven.
FOTO’S JOZEF CROUGHS Het aluminium plaatje waaraan het geld blijft kleven.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium