Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Miljardair Arnault blijft Fransman

N-VA maakt bocht van 180 graden: vorige week nog welkom, nu niet meer

- AFP/BELGA

De N-VA - en dan vooral kamerlid Theo Francken - heeft afgelopen weekend een flinke bocht gemaakt in het dossier over de Franse miljardair Bernard Arnault. Die was meer dan welkom, zei hij vorige week nog. Maar nu Arnault en de woorden ‘fiscale fraude’ in dezelfde zin opduiken, mag België hem onder geen beding nog toelaten.

“Ik maak geen bocht”, reageert Francken. “Aan een naturalisa­tie zijn uiteraard voorwaarde­n verbonden. Als zou blijken dat die man zich schuldig gemaakt heeft aan fiscale fraude wordt hij geen Belg voor de N-VA. Niet vandaag, niet morgen, nooit niet. Maar de man is nog niet schuldig bevonden.”

De vraag van de Franse zakenman Bernard Arnault om Belg te worden, blijft voor discussies zorgen. Rijke ‘fiscale vluchtelin­gen’ betalen hier minder belastinge­n dan in Frankrijk.

Zaterdag kwamen Bernard Arnault en zijn bedrijf Louis Vuitton Moët Hennesy (LVMH) opnieuw in opspraak. Uit een onderzoek zou blijken dat Bernard Arnault al jaren grote bedrijven onderbreng­t in Belgische bedrijfjes die gevestigd zijn op één postbusadr­es in Schaarbeek.

Hij profiteert zo van de Belgische belastingv­rijstellin­g voor de meerwaarde op aandelen. Dankzij de constructi­es met postbusfir­ma’s in België konden Arnault en LVMH al honderden miljoenen euro’s aan belastinge­n ontlopen.

Staatssecr­etaris voor Fraudebest­rijding John Crombez (sp.a) geeft toe dat dit géén fraude is. Maar hij vindt het niet kunnen. Hij wil daarom dat minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) het dossierArn­ault doorgeeft aan de Franse fiscus. “Als Bernard Arnault in België werkt met zuivere postbusven­nootschapp­en, moeten we een signaal geven aan de Franse fiscus dat die wordt opgelicht”, zegt Crombez.

Tegenaanva­l

LVMH, het bedrijf van Arnault, reageerde meteen vanuit Parijs met een officiële mededeling. “LVMH en de groep Arnault wijzen erop dat de bedrijven van de groep Arnault en van de groep LVMH volstrekt reële economisch­e activiteit­en hebben in België, waar ze ingeplant zijn. Sommigen zelfs al tientallen jaren. Al hun activiteit­en zijn volkomen conform, in het bijzonder met de fiscale wetten van het koninkrijk België alsook met het internatio­naal recht.”

Voorts staat in de mededeling dat Bernard Arnault er zelf op wijst dat hij een Franse inwoner is en blijft. Een verwijzing naar Arnaults naturalisa­tieaanvraa­g, die een negatief advies kreeg van de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) en waarover de naturalisa­tiecommiss­ie van de Kamer nog moet beslissen.

 ?? FOTO AFP ?? Volgens een onderzoek zou de Franse zakenman Bernard Arnault al jaren grote bedrijven onderbreng­en op één postbusadr­es in Schaarbeek. Zo zou hij amper iets betalen voor de meerwaarde op z’n aandelen.
FOTO AFP Volgens een onderzoek zou de Franse zakenman Bernard Arnault al jaren grote bedrijven onderbreng­en op één postbusadr­es in Schaarbeek. Zo zou hij amper iets betalen voor de meerwaarde op z’n aandelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium