Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom laat hij ons achter?”

Nederlands­e ambianceko­ning uit Nijlen komt depressie niet te boven

- BERTPROVOO­ST Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij Tele-Onthaal (106 of www.tele-onthaal.be) of de Zelfmoordl­ijn ( 02-649.95.55 of www.zelfmoordl­ijn.be).

Charmezang­er Tony Cabana is zaterdag uit het leven gestapt in zijn woning in Kessel (Nijlen). De ambianceko­ning die met zijn discotheek de Copacabana wereldbero­emd werd in zijn streek, leek alles te hebben om gelukkig te zijn. Maar hij die zoveel succes kende en tal van tegenslage­n overwon, was de laatste tijd de zin om te leven kwijt.

Zijn vrouw Greet vond hem zaterdagav­ond, enkele uren nadat hij met een vuurwapen de wanhoopsda­ad had gepleegd. De immer lachende Nederlande­r had de meest drastische beslissing genomen. “Dit had ik nooit verwacht. Tony leefde echt voor onze dochters en voor mij. Daarom begrijp ik niet dat hij dit heeft gedaan en ons achterlaat”, reageert zijn vrouw Greet.

“Sinds oktober had hij een zware burn-out. Hij trok zich alles extra hard aan. Hij heeft altijd veel hooi op zijn vork genomen met zijn drukke zakenactiv­iteiten, daar heeft hij misschien de weerslag van gehad. Hij bleef wel optreden en deed dat vol overgave. Maar vanaf het moment dat hij thuiskwam, zakte hij weer ineen.”

“Hoe vrienden en fans Tony moeten herinneren? Hij was een supervroli­jke mens, entertaind­e graag en zag graag mensen. Hij was een uniek exemplaar en hij hield van het leven. We gaan hem missen”, snikt Greet.

Perfection­ist

Tony’s manager Gilbert Cuyt heeft de laatste weken nog urenlang op hem ingepraat. “Hij is zelfs naar de dokter geweest en heeft pillen gekregen. Wat er volgens mij scheelde? Het leek me een combinatie van dingen. Zijn zaak Copacabana in Waarloos heeft een terugval gekend, net als bijna alle andere discotheke­n. Hij zag dat met lede ogen aan, want hij wilde zijn personeel niet laten vallen. Er was ook geen grotere perfection­ist dan hij. Als iets niet honderd procent liep, dan zag hij daar van af.”

Een week geleden trad Tony een laatste keer op in Baal. “Ik heb hem toen op het podium moeten duwen, hij durfde plots niet. Maar hij deed het toch. Na een paar secon- den stond de zaal in vuur en vlam en deed duizend man de polonaise. Nadien kwam hij met een glimlach van het podium. Ik hoopte dat hij zich zou herpakken, maar dat is blijkbaar niet gebeurd. Normaal als er een probleem was, dan loste hij dat in een-twee-drie op. Nu zag hij blijkbaar geen uitkomst.”

“Hij bleef optreden tijdens zijn burnout. Maar vanaf het moment dat hij thuiskwam, zakte hij weer ineen.” GREET VROUW VAN TONY

Tegenslag

Cabana kreeg de laatste jaren meer dan zijn portie tegenslag te verwerken. In 2007 brandde zijn Lord Nelson in Mechelen volledig uit. Maar Tony beet door en minder dan een jaar later herrees het restaurant uit zijn as. Drie weken geleden brandde het opnieuw, deze keer in zijn nieuwste zaak ‘t Schoon Lier. Eenschouwb­randveroor­zaakteheel watrooksch­ade.“Dehelefilm­vande Lord Nelson komt weer boven”, bibberde hij toen emotioneel.

En tussendoor was hij met zijn gezin aan een drama ontsnapt toen een roekeloze chauffeur met zijn pick-up crashte in zijn voortuin. “Als ik een minuut vroeger was thuisgekom­en, had ik het niet meer kunnen navertelle­n. Ook mijn dochters waren enkele minuten eerder nog buiten.”

Showbizzwe­reld rouwt

De showbizzwe­reld reageert geschokt op het overlijden van de immer lachende Nederlande­r uit Nijlen. “Rust zacht, Tony. We gaan je lach missen. Veel sterkte aan de familie”, liet zanger Christoff zondag weten. Na hem volgden heel wat andere BV’s, want Tony was overal graag gezien en maakte veel vrienden.

Zo’n vriend is Nic Keirsmaeke­rs. “Ik leerde Tony kennen toen ik in de jaren 1990 als deejay Zoltan speelde. Hij was de grootmeest­er voor mij, ik heb veel van hem geleerd. Tony had alles om gelukkig te zijn. Hij had de ideale vrouw, twee prachtige dochters, geld genoeg en veel vrienden. Soms had hij misschien een te groot hart en trok hij zich alles wat teveel aan. Hij had het ook moeilijk met ouder worden en niet meer de allerpopul­airste te zijn. Ik wist dat hij al een tijdje depressief was.”

“Tony was een goed zakenman, maar op het podium bloeide hij pas helemaal open. Het speelde geen rol of er nu twintig of 2000 man in de zaal zat. Ik ben er zeker van dat hij het hierboven nu geregeld op zijn kop zal zetten. Als het morgen sneeuwt, is dat een teken dat hij de polonaise in gang heeft gezet.”

 ?? FOTO GVA ?? Tony Cabana met zijn dochters Gioia en Ishia en vrouw Greet.
FOTO GVA Tony Cabana met zijn dochters Gioia en Ishia en vrouw Greet.
 ?? FOTO LIEVEN DIRCKX ?? Cabana voor zijn uitgebrand­e restaurant Lord Nelson.
FOTO LIEVEN DIRCKX Cabana voor zijn uitgebrand­e restaurant Lord Nelson.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium