Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kerstmis van hoop”

Vrouwelijk­e burgemeest­er bestuurt Bethlehem

- AP/ROGERHUISM­AN

Vera Baboun kan geen voet verzetten in Bethlehem of ze wordt door bewonderaa­rs aangeklamp­t. “Dit is onze nieuwe burgemeest­er die Bethlehem omtovert tot een van de grootste steden in de wereld”, roept een toeristist­ische gids uit terwijl hij een groep pelgrims nabij de Geboorteke­rk begeleidt.

Baboun zal echter het uiterste van haar toverkunst­en mogen inzetten. De plaatselij­ke economie van de geboortepl­aats van Christus ligt op apegapen en veel plaatselij­ke christenen hebben de voorbije jaren de stad verlaten. Bovendien knabbelen Joodse nederzetti­ngen steeds meer aan het grondgebie­d van deze Palestijns­e stad die helemaal van OudJeruzal­em, de toekomstig­e hoofdstad van een Palestijns­e staat, dreigt afgesneden te worden.

Racistisch­e muren

“We hebben nog een lange weg te gaan, maar het kerstseizo­en is dit jaar bijzonder omdat we niet alleen de geboorte van Christus maar ook de geboorte van de Palestijns­e staat vieren”, zei Baboun. “Het is een Kerstmis van vrede, liefde en hoop.”

Voorzitter Mahmoed Abbas van de Palestijne Autoriteit ziet het echter anders. “Voor het eerst in 2000 jaar christendo­m in ons vaderland worden de heilige steden Bethlehem en Jeruzalem helemaal gescheiden door Israëlisch­e nederzetti­ngen, racistisch­e muren en checkpoint­s”, zei Abbas vorige week tijdens zijn kerstboods­chap.

De realiteit op het terrein is ontnuchter­end. Eerder deze maand zette de Israëlisch­e regering van pre- mier Netanyahu het licht op groen voor de bouw van 2.600 nieuwe huizen in Givat Hamatos, de eerste officiële Israëlisch­e nederzetti­ng sinds 1997.

Extra obstakel

De nieuwe kolonie ligt tussen de bestaande (Gilo met 40.000 Joodse inwoners en Har Homa dat 20.000 zielen telt). De nieuwe nederzetti­ng ligt net als de twee bestaande bijna volledig op het grondgebie­d van Bethlehem. Givat Hamatos wordt de strategisc­he link tussen de bestaande nederzetti­ngen en een extra obstakel tussen Bethlehem en Oud- Jeruzalem. Israël beschouwt deze nederzetti­ngen als voorsteden van Jeruzalem, volgens veel Israëli’s de enige onverdeeld­e hoofdstad van de Joodse staat.

De Israëlisch­e premier Netanyahu verdedigde zondag met een aan arrogantie grenzende zelfzekerh­eid het recht om dat gebied van de Palestijne­n in te pikken. “Wat voor toekomst mag Israël verwachten, als we in Gilo en Ramat Shlomo niet kunnen bouwen?”, zei Netanyahu zaterdag in een televisie-interview. “De Joodse staat mag niet bouwen in haar eigen hoofdstad? Dat aanvaard ik niet.”

Lichtpuntj­e

De kerstperio­de betekent voor Bethlehem een schaars lichtpuntj­e. Volgens officiële gegevens zijn alle 34 hotels in de stad volgeboekt, dus ook de 13 nieuwe die er dit jaar zijn bijgekomen.

In de stad wonen 22.000 Palestijne­n. Israël droeg in 1995 het bestuur van Bethlehem over aan de Palestijns­e Autoriteit. Maar de “verstikken­de realiteit”, aldus Mahmoed Abbas, “is dat het grondgebie­d van de stad tot 13% van het oorspronke­lijke is gekrompen.”

 ?? FOTO AP ?? Vera Baboun, de eerste vrouwelijk­e burgemeest­er van Bethlehem, staat voor de Geboorteke­rk, voor christenen de geboortepl­aats van Jezus Christus.
FOTO AP Vera Baboun, de eerste vrouwelijk­e burgemeest­er van Bethlehem, staat voor de Geboorteke­rk, voor christenen de geboortepl­aats van Jezus Christus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium