Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen kan helpen”

Merksemse mobiliseer­t heel ’t Stad

- MAAIKEFLOO­R

Met als motto ‘een propere stad begint bij jezelf’ organiseer­t Eef uit Merksem opruimacti­es in heel Antwerpen met haar beweging Vreedzaam protest tegen zwerfvuil.

Niet dat ze ooit van plan is om gewelddadi­ge acties tegen zwerfvuil te ondernemen, maar dat woord ‘vreedzaam’ klinkt wel mooi, vindt Eef uit Merksem. Haar achternaam ziet ze liever niet in de krant. “Ik doe een job in de human rescources en niet iedereen hoeft me hierop aan te spreken. Ik doe dit gewoon als een uit de hand gelopen hobby.”

Anderhalf jaar geleden begon Eef samen met haar vriend Gerben in haar eigen straat in Merksem, ondertusse­n zijn ze ook ver buiten hun eigen wijk actief. Het past wel in de kerstgedac­hte: elkaar helpen om de stad schoon te houden.

Zondag was het Sint-Jansplein aan de beurt. Ondanks het slechte weer kwamen toch een stuk of twintig vrijwillig­ers opdagen. “Wij zorgen voor grijpers, fluohesjes en ander materiaal. Het enige wat de mensen moeten investeren, is tijd”, zegt Eef. “Het is fijn om te merken dat zo veel mensen bereid zijn om te helpen.”

Ideetje uit Florida

Ieder groepje dat de straten in trekt, krijgt een grote plastic emmer mee om zwervuil in te verzamelen. Een ideetje uit Florida, waar ze met emmers de stranden opruimen. “Ik sta in contact met soortgelij­ke groepen in de hele wereld”, vertelt Eef. “Dat werkt heel inspireren­d.”

Bij de vrijwillig­ers zijn behalve volwassene­nookkinder­en.Nuño(6)en Lupe (9) wonen in de Dahliastra­at. “Ze zeggen vaak dat ze onze buurt zo vuil vinden”, vertelt moeder Ines Van der Veken. “In de lente hebben wealeensaa­neenpoetsa­ctiemeeged­aan.Ennudusvoo­rdetweedek­eer. Dan kunnen ze zien dat ze zelf kunnenhelp­enomdewijk­properteho­uden.”Nuñoisvoor­alonderdei­ndruk van de grijper die hij mag gebruiken. “Dat is heel tof. Ik was deze week nog ziek, maar dit wilde ik niet missen.”

Om de buurt te sensibilis­eren, wordt al het opgehaalde vuil eerst op een hoop gegooid. Daarna verdwijnt het in vuilniszak­ken, die worden buitengeze­t als de vuilkar langskomt.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Na een uurtje opruimen, hebben de vrijwillig­ers al een hoop zwerfvuil verzameld.
FOTO DIRK KERSTENS Na een uurtje opruimen, hebben de vrijwillig­ers al een hoop zwerfvuil verzameld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium