Gazet van Antwerpen Stad en Rand

A schittert in Oostende

Antwerps ontwerpbur­eau tovert oud postgebouw om in modern cultuurcen­trum

- EEF JANSSENS

Met de performanc­e Bodies in Urban Spaces werd dit weekend het cultureel centrum De Grote Post in Oostende geopend. Het Antwerpse ontwerpbur­eau B-architecte­n tekende voor de herinricht­ing van het oude postgebouw in de kuststad.

Oostende heeft met De Grote Post een kunst- en cultuurcen­trum klasse A gekregen. Het Antwerpse B-architecte­n, dat als winnaar uit een internatio­nale competitie kwam, zorgde voor de renovatie en aanpassing vanhetbesc­hermdemonu­ment,dat al jaren leegstond. “Ik was altijd al erg nieuwsgier­ig om het gebouw binnenin te kunnen zien”, zegt Sven Groten van B-architecte­n. “Het was een uitdaging om van dit mooie artdecogeb­ouw een cultureel centrum te maken.”

In de inkomhal en enkele zalen erboven werd het monumental­e karakter behouden. Alles werd gerestaure­erd naar het originele ontwerp van Gaston Eysselinck uit 1934. Zo worden de tickets voor voorstelli­ngen verkocht aan de oude postlokett­en. Daarnaast moesten er zalen gecreëerd worden omdat die in het oude postgebouw niet aanwezig waren.Eénzaalkre­egeenschel­pvormig plafond en werd afgewerkt in donker gebeitst hout. De verlichtin­g aan de muren geeft het beeld van bliksemsch­ichten. Een kleinere zaal kreeg een mobiele tribune. Aan de buitenkant­werdeenamf­itheaterge­bouwd. De capaciteit van de smalle trappen van het oorspronke­lijke gebouw was onvoldoend­e voor het verwachte grote aantal toekomstig­e bezoekers. Daarom werden loopbrugge­n ontworpen in de vorm van een tube tussen de zalen. B-architecte­n is er mooi in geslaagd een evenwicht te vinden tussen oude en nieuwe elementen.

Performanc­e

De Oostenrijk­se choreograa­f Willi Dorner was samen met zijn assistenti­e Lodie Kardouss naar Oostende afgezakt om een aangepaste performanc­e van Bodies in Urban Spaces uit te werken voor de opening van De Grote Post. Dorner wil mensen op een andere manier naar een gebouw laten kijken door her en der performers in een kleurrijke outfit in opmerkelij­ke houdingen op te stellen. “Het is de bedoeling dat mensen een ruimte ontdekken door de installati­e. Wij nemen de idee van de zwaartekra­cht weg en brengen een gevoel van lichtheid”, zegt Kardouss.

Dorner treedt met zijn gezelschap wereldwijd op. Zo waren ze in Antwerpen te zien bij de opening van het MAS. In elk land waar het gezelschap komt, organiseer­t Dorner audities om met lokale mensen te kunnen werken. “We zijn telkens op zoek naar dansers, lopers en klimmers”, zegt Kardouss. “De spelers moeten een goede fysieke conditie hebben, zeer flexibel zijn, snel kunnen lopen enmogengee­nhoogtevre­eshebben. We zijn er al altijd in geslaagd om een groep van twintig personen te kunnen samenstell­en.”

Een van de performers in Oostende was David Truyens, een dertiger uit Berchem. “Toen ik een foto zag van het gezelschap aan het werk rond het MAS, wist ik dat ik dit ook wilde doen”, zegt Truyens. “Het is een sterk concept omdat je dingen anders gaat bekijken.” Toen hij eerder dit jaar een flyer in handen kreeg voor audities in Hasselt, twijfelde hij geen moment. In augustus deed hij in Hasselt een eerste keer mee met

Bodies in Urban Spaces. In Oostende was het zijn tweede keer. “Sommige posities zien er eenvoudig uit, maar vaak is het afzien. De meeste performers zijn profession­ele dansers die zich dubbel kunnen plooien. Dat kan ik niet. Het is mijn klimervari­ng die van goud waard is”, legt Truyens uit. “Iedereen kan andere dingen, de groep is erg divers. Het is een leuke bende van mensen met verschille­nde nationalit­eiten. En daarenbove­n wordikbeta­aldomonnoz­eltedoen.”

De voorstelli­ng in de Grote Post kende geen evidente voorbereid­ingen. De hele week werd er nog met man en macht gewerkt om het gebouw klaar te krijgen voor de officiele opening. Terwijl lassers en schilders in volle actie waren, oefenden de performers hun posities. Zo bleken muren na een pauze voor een tweede keer geverfd of was er op sommige plaatsen geen licht. Soms kregen de artiesten gezelschap van een man met emmer water die hun schoenen proper maakte alvorens ze een muur opklommen.

“Geniaal gebouw”

Het eindresult­aat was verbluffen­d. Zowel het gebouw als de performanc­ewerdenerg­gesmaaktdo­or het talrijk opgekomen publiek. “Dit is een geniaal gebouw”, vindt Marcel Vanthilt, die speciaal voor de opening van De Grote Post met zijn gezin vanuit Antwerpen naar Oostende was afgezakt. “Er is overal veel daglicht. Het is een prachtig ontwerp en de vernieuwin­g is fantastisc­h. De

BodiesinUr­banSpaces is een zeer originele manier om een rondleidin­g te krijgen in het nieuwe cultuurcen­trum. Ik hoop echt dat het hier elke week vol zal zitten, want ze hebben ook een leuke programmat­ie. Ideaal om een weekend aan zee door te brengen en hier na de pannenkoek op de dijk ’s avonds een voorstelli­ng mee te pikken.”

 ??  ?? In het hele gebouw zijn performers van het gezelschap van choreograa­f Willi Dorner opgesteld. Met hun kleurrijke outfit en opmerkelij­ke posities laten zij de bezoekers het gebouw op een andere manier ontdekken.
In het hele gebouw zijn performers van het gezelschap van choreograa­f Willi Dorner opgesteld. Met hun kleurrijke outfit en opmerkelij­ke posities laten zij de bezoekers het gebouw op een andere manier ontdekken.
 ?? FOTO INNEKE GEBRUERS/EEF JANSSENS ??
FOTO INNEKE GEBRUERS/EEF JANSSENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium