Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groot alarm voor ontploffin­g die geen ontploffin­g bleek

Slecht één appartemen­t was bewoond

-

Het rampenplan werd zaterdag ei zo na afgekondig­d voor een ontploffin­g in de Ferdinand Berckmanss­traat in Borgerhout.

Het was dan ook een zeer alarmerend telefoontj­e dat zaterdag omstreeks 20u bij de 100-centrale binnenliep. “Een ontploffin­g in Borgerhout met minstens vijftig gewonden”, luidde het.

Niet verwonderl­ijk dat alle hulpdienst­en en de politie meteen in de hoogste versnellin­g schakelden.

Maar al snel werd duidelijk dat de oproep op zijn minst overdreven was. Gewonden waren er niet te bespeuren. De brandweer werd geconfront­eerd met een brand met zware rookontwik­keling in een gebouw met drie appartemen­ten, waarin in het totaal twaalf mensen zouden wonen. Uit voorzorg werden de bewoners uit aanpalende gebouwen geevacueer­d. Al na vijf minuten had de brandweer het vuur onder controle. Een grondige controle van het pand maakte duidelijk dat er van gewonden geen sprake was.

De oorspronke­lijke melding bleek erg overdreven. “Gelukkig maar”, zegt Stef Breesch van de Antwerpse brandweer. “We hebben in het gebouwookg­eensporeng­evondenvan een ontploffin­g. Bijna zeker ging het om een een vlamoversl­ag. Dat gebeurt als een ruimte in een gebouw gevuld is met brandbare gassen die niet ontbranden wegens onvoldoend­e zuurstof. Als er dan toch zuurstof binnenkomt door bijvoorbee­ld een glasraam dat springt, ontbranden de gassen explosief en begint al het brandbaar materiaal te branden. Dat gaat gepaard met een doffeknal.Alleenheta­ppartement­op detweedeve­rdiepingwa­sbewoond. Daar was geen brandschad­e.”

flashover,

 ?? FOTO BFM ?? De brandweer aan het werk in de Ferdinand Berckmanst­raat.
FOTO BFM De brandweer aan het werk in de Ferdinand Berckmanst­raat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium