Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een plaats in het

Diner Sint-egidiusgem­eenschap in Carolus-borromeus opgeluiste­rd door muzikale sterren

- MAAIKEFLOO­R

In de Carolus Borromeusk­erk dineren vanavond 450 mensen die niet bij familie terechtkun­nen, of zelf geen geld hebben voor een kerstdiner. Met dank aan de Sint-Egidiusgem­eenschap, die al voor de negentiend­e keer zo’n feest organiseer­t in Antwerpen. Dit jaar komt er hoog bezoek: de zingende Davids Family uit het Zuid-Afrikaanse Kaapstad.

In totaal organiseer­t de Egidiusgem­eenschap elf kerstfeest­en in Antwerpen. Het grootste is het diner in de Carolus Borromeusk­erk op het Conscience­plein. Daar komt bovendien The Davids Family uit Kaapstad optreden, die voor televisieo­ptredens en concerten in het land is.

Al een maand zijn de vrijwillig­ers van de Sint-Egidiusgem­eenschap bezig met de voorbereid­ingen voor de kerstfeest­en. In de Carolus Borromeusk­erk, een van de mooiste kerken van Antwerpen, zullen vanavond 450 dak- en thuislozen een mooi kerstfeest krijgen.

“Het zijn allemaal mensen die we kennen van daklozenre­staurant Kamiano in de Lombardens­traat”, vertelt Pascale Bemelmans. “We zien die mensen het hele jaar door, twee keer per week. Ze hebben allemaal een uitnodigin­g op naam gekregen. Het zijn mensen die we al lang kennen, dus het wordt echt een avond metvriende­n. Het voelt als één groot familiefee­st.”

Een traiteur zorgt voor het eten en 250 vrijwillig­ers helpen opdienen. Op het menu staan een visterrine met bieslook op een bedje van sla en tomaatjes, een pompoensoe­pje, kalkoen in champignon­roomsaus, gratin dauphinois, boontjes en een gepocheerd peertje, en als dessert chocoladem­ousse met ganache en een krokantje. Voor iedereen is er ook een geschenk op naam.

Maar dit jaar is er nog een verrassing. The Davids Family, de ZuidAfrika­anse familie Von Trapp zoals ze wel genoemd worden, komt optreden. Zowel buiten wanneer iedereen aankomt als tussen de gangen door in de kerk. Het gezin was toch in België en Nederland voor concerten en stelde zelf voor om dat te doen.

“De ouders zijn al eens bij Kamiano op bezoek geweest”, vertelt Pascale Bemelmans. “Ze waren toen hun tournee aan het regelen en ze waren verbaasd dat er ook in Europa heel wat armoede is. Via via had iemand hen aangeraden om eens bij ons te komen kijken. Ze waren zo enthousias­t dat ze graag wilden komen optreden met Kerstmis. Daar zijn we heel blij mee.”

In Zuid-Afrika is het gezin heel beroemd. Ze hebben hun eigen realitysoa­p en een van de dochters wasin2009w­innaarvan Idool. Het gezin is heel gelovig en sociaal geengageer­d, dus dat past goed bij het initiatief van de Sint-Egidiusgem­eenschap.

Niet het enige kerstfeest

Het muzikale diner in de Carolus Borromeusk­erk in Antwerpen is niet het enige dat de Sint-Egidiusgem­eenschap organiseer­t. In de provincie Antwerpen zijn er elf kerstfeest­en, onder andere in het opvangcent­rum voor vluchtelin­genopLinke­roever,degevangen­issen van Antwerpen en Merksplas en een aantal rusthuizen.

In heel België zijn er meer dan duizend vrijwillig­ers actief om voor ongeveer 2500 daklozen, vluchtelin­gen, gedetineer­den, ouderen, kinderen en arme gezinnen een kerstfeest te organisere­n. Dat zijn indrukwekk­ende aantallen.

Zondag organiseer­de een groep jongeren van Sint-Egidius al een kerstfeest in rust- en verzorging­stehuis De Gulden Lelie in Antwerpen. “Dat was een hele fijne middag”, vertelt Gledis Shabani enthousias­t. “We hadden een zaaltje klaargezet, zijn alle mensen gaan ophalen, hebben kerstliede­ren gezongen, een quiz gehouden, er was taart en er waren cadeautjes.”

Valerie Bortels was verrast door de reacties die ze kregen. “Eén dame was zo ontroerd dat ze een gedichtje heeft voorgedrag­en dat ze zelf had geschreven. Het was prachtig. Niet alle mensen hebben familie om Kerstmis mee te vieren.”

Matthieu, Zakari en Nicolas trekken vandaag mee naar rusthuis Sint-Anna in Berchem voor een kerstfeest. “Iedereen gebruikt zijn talent”, legt Zakari uit. “Ik speel gitaar, dus ik neem mijn gitaar mee.”

Het kerstdiner in de Carolus Borromeusk­erk is sowieso het grootste feest van allemaal. Met 450 genodigden en 250 vrijwillig­ers zal de kerk goed vol zitten. “Voor ons is het belangrijk dat dit geen modieuze, frivole activiteit in een gewijde ruimte is”, zegt Jan De Volder. “Wij willen met dit initiatief laten zien dat Sant’Egidio voor de armen een plaats heeft in het hart van de kerk. Plaatsmake­n voor diegene voor wie geen plaats was in de herberg, verwijst naar de kern van de betekenis van Kerstmis.”

 ??  ?? Gledis Shabani (tweede van rechts) met The Friends zoals ze zichzelf noemen, b
Gledis Shabani (tweede van rechts) met The Friends zoals ze zichzelf noemen, b
 ??  ?? Jan De Volder en Pascale Bemelmans van Sint-Egidius.
Jan De Volder en Pascale Bemelmans van Sint-Egidius.
 ??  ??
 ??  ?? Enkele leden van de Davids Family tijdens een repetitie. FOTO JORIS HERREGODS
Enkele leden van de Davids Family tijdens een repetitie. FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium