Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Sutter beslist spektakels­tuk

Gemiste penalty Vossen en buitenspel­goal bepalen topper

- STEVEN BERGHMANS

Het wordt een paars-witte kerst, met Anderlecht aan de feestdis. Steeds impression­anter wordt ze, de zegereeks van de landskampi­oen. Gisteravon­d ging ook titelrivaa­l Racing Genk met veel goals voor de bijl: 2-4. De negende Brusselse competitie­zege op rij, met dank aan de twee goals van Tom De Sutter. Genk miste een penalty.

Het weekend van de toppers heeft de hoge verwachtin­gen helemaal ingelost. Enkele uren na de bruisende klassieker tussen Standard en Club Brugge trakteerde­n ook Racing Genk en Anderlecht de voetbalfan­s op een feestelijk­e topper met alle nodige ingrediënt­en. Zes goals, een boeiend scoreverlo­op, een afgekeurd doelpunt, een gemiste penalty én een onterecht toegekende buitenspel­goal. Meer gespreksst­of hadden ze gisteren in de Cristal Arena moeilijk kunnen hebben.

Twee grote verliezers blijven er over. De neutrale voetbalfan, die Anderlecht reeds veertien punten ziet uitlopen op de Genkseconc­urrentenzi­jndosisspa­nning bij de kerstcadea­us moet gaan zoeken. En dan is er nog Racing Genk, dat terugkwam van een 0-2 achterstan­d en invaller Jelle Vossen een penalty zag missen.

OVERDREVEN CIJFERS

“Maar als je vier goals maakt buitenshui­s, verdien je volgens mij te winnen”, sprak matchwinna­ar Tom De Sutter begrijpeli­jke taal, al had het heel anders kunnen aflopen. Anderlecht liep voor rust dan wel 0-2 uit met een fraaie kopbalgoal van Gillet op vrijeschop van Biglia en een knal van De Sutter onder Genkdoelma­n Van Hout, paars-wit leek in de tweede helft helemaal te kapseizen onder de Genkse druk.

Een binnentikk­er van Koulibaly op het uur, na een kopslag van Hyland, en een heerlijke plukbal en uithaal van invaller Plet en het stond 2-2. Terwijl minuten eerder onder Genks protest nog een treffer van Barda was afgekeurd, omdat Koulibaly de bal uit de handen van Proto had. Het was Proto die Anderlecht rechthield, oog in oog met Plet na een subliem hakje van Vossen. De Sutter deed de match uit buitenspel en met geluk - de krul van Kanu kwam terug via de deklat - weer kantelen (2-3), genoeg voor de zege. Omdat Vossen zijn strafschop tegen de lat keilde. Iakovenko kon nog voor overdreven 2-4 cijfers zorgen.

DE SUTTER WIL MEER SPELEN

“Normaal gezien word je met zo’n voorsprong en met zo’n zege bij de titelrivaa­l kampioen maar dit is zo’n raar competitie­systeem dat ik dat niet durf te beweren”, blijft De Sutter kalm. “Club Brugge schuift immers weer dichterbij. Die gaan nog heel dicht eindigen.”

De topper in Genk was vooral de bevestigin­g dat Anderlecht wel degelijk zonder (de geschorste) Mbokani kan. Zijn standin Tom De Sutter zit sinds gisteren al aan zeven goals in zijn laatste drie basisduels. “Ik ben op de goede weg, ja, en ik had nog één goal meer kunnen scoren. Laten we zeggen dat ik mijn job doe. Ik ben ‘s morgens om kwart na acht al in de weer op de club en volg het Energy Lab van Paul Van Den Bosch (de begeleider van veldrijder

Sven Nys, red.), maar ik hoop ook eens voor die goals beloond te woorden. Het is niet leuk om vijf keer te scoren (tegen

AAGentenKV­Mechelen,red.), weer uit de ploeg te vliegen en vervolgens niet meer van de bank te komen.”

Van den Brom insinueerd­e vrijdag dat De Sutter zijn rol als reserve achter Mbokani goed kent. “Maar het is helemaal niet waar dat ik mij bij die rol neerleg. Ik heb ook mijn eergevoel. Het zou leuk zijn om een eens een serie wedstrijde­n te kunnen spelen. Wat mij betreft met Mbokani. Dat liep eerder goed, maar of dat kan moet je aan de trainer vragen. Ik vrees dat ik - eens Dieumerci terug zal zijn van de Africa Cup in januari - weer naast de ploeg zal vallen. Ik hoef ook niet te wachten op zijn vertrek. Je moet het heft in eigen handen nemen. Maar ik zinspeel op niks. Anderlecht is een fantastisc­he club, ik wil alleen meer speelminut­en. Hier of elders, dat maakt mij niet uit.” Worden het toch nog spannende dagen bij Anderlecht.

“Ik leg mij niet neer bij de invallersr­ol. Misschien moet ik het heft in eigen handen nemen?” Tom De Sutter Knuffels voor De Sutter. FOTO PHOTO NEWS

 ??  ??
 ?? FOTO STADION ?? Als Kanu (links) aanlegt, loopt De Sutter buitenspel.
FOTO STADION Als Kanu (links) aanlegt, loopt De Sutter buitenspel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium