Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze zijn niet scherp en genadeloos genoeg”

Foeke Booy vervulde zijn persverpli­chtingen zoals een echte profession­al maar het was duidelijk dat hij het gelijkspel moeilijk kon aanvaarden. De Nederlands­e coach van Cercle was tevreden over de inzet en mentalitei­t maar niet over zijn verdedigin­g, die

- DANIEL CHRISTIAEN­S

Opvallend, na het laatste fluitsigna­al: het groene regenscher­m dat de Fries gebruikt had om af en toe uit zijn dug-out en in de plensende regen te komen, gooide hij vlak bij de spelerstun­nel aan diggelen. “Ik moest me meteen afreageren”, zei Foeke daarover.

Op de persbabbel had Glen De Boeck het even aangedurfd om te gewagen van een verdiend punt voor zijn ploeg op basis van de mentale weerbaarhe­id. Dat nam Booy niet echt in dank aan.

“Met alle respect voor mijn collega, maar het punt dat ze hier pakken is absoluut onverdiend. We pakken een punt maar voor ons voelt dit echt aan als een nederlaag. Heel pijnlijk. Op Lierse toonden we hoe het niet moest, en pakten we een gevleid punt. Maar vandaag hebben we goed gespeeld, gescoord - te weinig, want het kon ook 3-0 of 4-0 hebben gestaan - maar zelfs met 1-0 moet je zo’n stand kunnen vasthouden. Tachtig minuten, zelfs iets langer, hadden we de match onder controle en dan verknoei je het zelf. Dat we de 2-1 incasseren op het

moment dat Cornelis uitvalt en we even met tien stonden, is geen excuus. Dat we geen 90 of 92 minuten geconcentr­eerd kunnen blijven, dat is het probleem.

De handdoek gooien doe ik niet, dat is dewegvande­minsteweer­stand.Woensdag is er alweer een match, ik ben benieuwd hoe mijn ploeg deze opdoffer tegen dan zal verwerkt hebben. Maar al wie de match gezien heeftn zal met mij akkoord gaan dat het onbegrijpe­lijk is dat we deze wedstrijd niet hebben gewonnen. Bobby Robson zei ooit: De eerste 90

minuten zijn het belangrijk­st, dat hebben mijn verdediger­s nog altijd niet beet.”

Namen noemen deed hij niet meteen in het openbaar maar bij een individuel­e babbel kon het wel.

“Het is toch duidelijk waar het schoentje wringt. Het is toch niet meer normaal dat je drie doelpunten moet scoren om te winnen van een ploeg die minder is, toch zeker vandaag. Welke druk legt dat niet op de middenveld­ers en aanvallers? Mijn verdediger­s zijn niet scherp en genadeloos genoeg. Gregory Mertens laat die vrije trap van Sonck over zijn hoofd gaan omdat hij op Verbist rekent, terwijl hij de kans heeft om te ontzetten. Hij mag zich die gelijkmake­r zeker aanrekenen. Wat ik er ga aan doen? Het is duidelijk dat dit onze eerste prioriteit is bij de winterstop: er moet een centrale verdediger bij.”

Of Mertens al geslachtof­ferd wordt voor de match op Lokeren (Portier zat voor de tweede keer op de bank) liet Booy in het midden.

Tenslotte nog dit. We vroegen Booy op het einde van zijn persconfer­entie of hij bij 2-0 of 2-1 niet overwogen had om een balvaste speler in te brengen (Uchebo zat toen al op zijn tandvlees). “Aan wie had je gedacht ?” Waarop wij de naam Oleg Iachtchouk lieten vallen. Booy :”Had ik het niet gedacht? Typisch scorebordj­ournalisti­ek. Geen moment heb ik dat overwogen, het waren niet de omstandigh­eden noch het terrein om hem in te brengen.”

WaarmeeOle­gIachtchou­kmeteenook weet dat hij geen toekomst meer heeft bij het Cercle Brugge van Foeke Booy.

 ??  ?? Foeke Booy.
FOTO BELGA
Foeke Booy. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium