Gazet van Antwerpen Stad en Rand

AA Gent in vrije val

Buffalo’s blijven thuis puntenloos onder Bob Peeters

- PIERRE HELLEBAUT

De val van AA Gent lijkt niet te stuiten. Na het ontslag van Trond Sollied gaat het van kwaad naar erger. Door het verlies tegen Charleroi, thuisneder­laag nummer zes al, staat AA Gent nog nauwelijks vier punten boven play-off 3. Het degradatie­spook doolt rond in het Ottenstadi­on.

AA Gent pakte onder Bob Peeters thuis nog geen punt en stond tegen Charleroi al vlug op achterstan­d na een misverstan­d in de verdedigin­g. Mboyo leek voor de verlossing te zorgen maar de Buffalo’s werden genekt na een tweede misverstan­d in de verdedigin­g. Charleroi pakte meteen zijn eerste zege in Gent sinds 1972, toen in tweede klasse.

De verwachtin­gen waren hoog, te hoog blijkt al een tijdje, voor dit seizoen. AA Gent begon aan zijn laatste seizoen in het Ottenstadi­on. Door de financiële last van het nieuwe stadion, dat AA Gent moet toelaten zijn budget te verhogen, werd geopteerd voor een jongere, lees goedkopere, kern.

Sollied werd kwalijk genomen dat hij voortduren­d wees op de aderlating die de kern onderging tijdens de transferpe­riode en werd ontslagen toen AA Gent met 16 op 33 zevende stond. “Het zal met ups and downs zijn”, had hij het bestuur nochtans verwittigd. Dat klopte ook zolang hij Gent trainde, maar na zijn vertrek waren er enkel nog downs.

ManuFerrer­a,deT2,namover.Na winst tegen Bergen leek het Gentse bestuur rustig uit te kijken naar een opvolger maar de 5-0 in Anderlecht deed AA Gent vlug, té vlug wellicht, kiezen voor Bob Peeters. Peeters, bij Cercle goed voor 4 op 36, haalde sindsdien met AA Gent welgeteld 3 op 24 en moet zich elke week na de wedstrijd herhalen. “Wij hebben te veel kansen nodig om te scoren en de tegenstand­er straft onze fouten af.” Het is maar de vraag hoelang dit nog geloofwaar­dig klinkt.

De schrik moet bij Ivan De Witte en Michel Louwagie stilaan groot worden dat het nieuwe stadion niet in eerste klasse zal ingehuldig­d worden. De, op papier althans, makkelijke­re opdrachten liggen immers achter de rug. AA Gent moet nog naar Club Brugge en Genk en krijgt nog Anderlecht en Standard op bezoek. Wie tegen ploegen als Lierse, Waasland-Beveren en Charleroi in de terugronde 0 op 9 haalt, is degradatie­rijp. Rond de bestuursto­p groeit dan ook de twijfel of enkele wissels in de spelersker­n zullen volstaan om play- off 3 te ontlopen.

Mboyo, eigenaardi­g genoeg na de vervanging van Van Der Brug- gen weer aanvoerder, had toch nog hoop. “We zitten in een delicate situatie maar misschien zijn we wel beter tegen de toppers”, aldus de spits, die na zijn achtste doelpunt dit seizoen zijn shirt omhoog trok en de boodschap ‘Frank the Tank’ ontblootte. Een duidelijk verwijzing naar het inmiddels bijgelegde incident op training met tweede doelman Frank Boeckx.

De Gentse bestuursto­p, anders een toonbeeld van bereikbaar­heid, gaf nauwelijks een reactie. Michel Louwagie beperkte zich tot: “Woensdag is er weer een wedstrijd. Kop omhoog en reageren.” Ivan De Witte, die na het verlies tegen WaaslandBe­veren al niet geslapen had, wou helemaal niet reageren.

Feit is dat de Bob-campagne niet aanslaat in Gent. De analyse na Sollied luidde tekort aan discipline en fysiek. Een dooddoener bij elk trainerson­tslag. Als het enkel daaraan lag, had AA Gent wellicht geen twee maanden moeten wachten op een nieuwe zege.

Hoe zwaar moet dit trouwens niet zijn voor de mens Bob Peeters? Toen we hem vrijdag confrontee­rden met het feit dat Charleroi al decenniala­ng niet had gewonnen in Gent, liep hij letterlijk weg, roepend: “Ik wil al die cijfers niet horen.”

Alle heil wordt nu verwacht van de wintertran­sfers maar deze keer ligt de druk precies bij wie de beslissing­en neemt. De transfers zullen meteenmoet­enrenderen­metnogampe­r acht wedstrijde­n na de winterstop. Neto en Coulibaly zijn al zekere aanwinsten. Wellicht komt er minstens nog een verdediger bij. Bovendien zal de kern nog uitgedund worden. Vergissing­en - zoals we Gecov, Cendros, Kola en Eriksson toch wel mogen noemen- zijn nu uit den boze.

 ?? FOTO BELGA ?? Vertwijfel­ing bij Melli.
FOTO BELGA Vertwijfel­ing bij Melli.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium