Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Abdi en Hannes sterk, Bekele weer onderuit

Afrikanen heersen, jonge Belgen op de hielen van Europees kampioen Lalli

- FVR

Een tiende, elfde en twaalfde plaats zeggen misschien niet veel, maar de jonge Belgen Abdi, Hannes en Bouchikhi mochten met trots terugblikk­en op hun prestatie in de veldloop van Brussel. Tegen de Afrikanen hadden ze geen verhaal, maar tegenover Europees kampioen Lalli gaven ze echt weinig toe. Alleen voor Bekele werd het een donkere dag.

Even leek het erop alsof Atelaw Bekele de goeie tred had teruggevon­den. Aanvankeli­jk gaf hij mee het tempo aan. Maar in de steile klim van ronde drie spatte de kopgroep uit elkaar onder impuls van de latere Keniaanse winnaar Kirui. Bekele verzoop compleet in de Brusselse blubber.

Dat deed Bashir Abdi niet. De Gentenaar klampte aan in de kopgroep van elf. “Toen Lalli daaruit moest lossen kon ik nog een ronde lang bij hem aanpikken. Op het einde had hij nog wat over, dat is ervaring. Maar ikzelf kon ook nog stevig standhoude­n.”

Abdi was heel tevreden met zijn tiende plaats, derde Europeaan. “Dit was mijn beste cross ooit in Brussel, andere jaren verging het mij hier altijd heel slecht.”

HANNES BLIJFT LEIDER

Elf seconden, nog geen vijftig meter, achter Abdi spurtte Pieter-Jan Hannes zich in extremis voorbij Olseclubge­noot Soufiane Bouchikhi naar de elfde plaats. Nochtans kwam hij na een ronde pas rond de 25ste stek voorbij. “Ik ben bewust op reserve gestart”, aldus Hannes. “Het EK was acht kilometer, hier kregen we 2,5 km meer te verwerken. Dat is veel. Ik wist dat ik wat over moest houden.”

Hannes’ plannetje klopte. In de laatste twee ronden maakte hij zes plaatsen goed. “Ikwistdati­kopBouchik­hinietteve­elmocht toegeven. Toen ik met twee ronden te gaan zagdatikma­ar60à70met­erachterhe­mlag, gaf me dat moed. Soufiane had een fantastisc­hEKgelopen,hemwildeik­nogterugpa­kken. Dat lukte mij in de laatste lange afzink: dielagidea­alvoormij,wantals150­0m-loper ben ik de zwaarste van allemaal. “

Hannes denderde Bouchikhi voorbij en bleef zo leider in de Crosscup. “Dat is heel mooi, maar ik ga die trui niet verdedigen. Alleen in Hulshout loop ik nog de lange cross. Voor de rest bereid ik me voor op het zomerseizo­en. Ik wil uitblinken op het EK voor beloften.”

BEKELE

Voor Atelaw Bekele werd Brussel een lijdensweg. “Moeilijk, bergop, bergaf, overal”, zuchtte hij. “Ik ga hard werken op training om weer in conditie te geraken.” Daarvoor vertrekt hij vandaag op stage naar Ethiopië. Hij is dus afwezig als het Vlaams Dopingtrib­unaal donderdag een vonnis velt in de affaire van zijn gemiste dopingcont­role.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium