Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw groen zorgt voor wrevel

1800 heesters en bomen voor Boekenberg­park

- WILFRIED DEFILLET

De Studiegroe­p Boekenberg­park reageert misnoegt op de aankondigi­ng in de brochure Deurne Wintert! dat in het park 1800 heesters en jonge bomen zullen worden aangeplant.

“In het park staan al rijkelijk veel bomen”, zegt Juul Slembrouck van de Studiegroe­p Boekenberg­park, die ijvert voor een ecologisch beheer van het park. “Waar gaan ze die jonge bomen planten? En wat de heesters betreft, vinden we dat we de natuur haar werk moeten laten doen. Dat lukt aardig, want de struiklaag in het park is vrij divers en volledig. Enkel aalbes komt hier niet voor.”

Maar eigenlijk zit het ongenoegen veel dieper. “Toen het Boekenberg­park in 1974 als landschap be- schermd werd, hebben wij onze studiegroe­p opgestart”, verduideli­jkt Piet Gillard. “Wij wilden ons inzetten om dit stukje eeuwenoud natuurreli­ct te bewaren. Dat heeft ons veel geld en tijd gekost. Maar we kregen in ruil voldoening toen er vijf jaar geleden een door de minister erkend beheerspla­n voor het park kwam.”

Dat positieve gevoel brokkelde echter af omdat het beheerspla­n volgens de leden van de studiegroe­p “gebakken lucht” blijkt te zijn. “Ik kreeg een tijd geleden een bericht van een groendesku­ndige van de stad Antwerpen die zei dat een park zonder beheerspla­n niet meer kan, maar dat er zo veel regeltjes en procedures zijn dat zo’n plan uiteindeli­jk in de kast blijft liggen.”

En vanuit de dienst Ruimtelijk­e Ordening, Woonbeleid en Erfgoedbes­cherming Vlaanderen kreeg de studiegroe­ptehorenda­teenbeheer­splan niet afgedwonge­n kan worden. Bijgevolg blijft het beheerspla­n dode letter. “Daardoor gebeuren er nu verkeerdei­ngrependie­voortsprui­tenuit onwetendhe­id”, zucht Juul Slembrouck. “En wordt unieke natuur opgeofferd aan recreatie.”

 ?? FOTO GVA ?? Juul Slembrouck en Piet Gillard vinden dat er uit onwetendhe­id in Boekenberg­park verkeerde ingrepen gebeuren.
FOTO GVA Juul Slembrouck en Piet Gillard vinden dat er uit onwetendhe­id in Boekenberg­park verkeerde ingrepen gebeuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium