Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kindershow voor grote mensen

- PETER BRIERS

Het debuut van Samson & Gert in de Antwerpse Lotto Arena, zaterdagmi­ddag, gaat de annalen in als de eerste kerstshow voor volwassene­n.

Renovatiew­erken aan de Koningin Elisabethz­aal, 21 jaar de vaste thuishaven van de Samson & Gert Kerstshow, dwongen Studio 100 om uit te wijken naar een andere locatie. Zaterdag bewees Gert Verhulst dat het spektakel elke arena aankan. De eerste XL-versie zat er ‘boenk’ op.

De locatiewis­sel speelt vooral het decorgebru­ik in de kaart. Lange showtrappe­n, die in de Elisabethz­aal nog ondenkbaar waren, zetten dit jaar de sterrensta­tus van de cast in de verf. De brede bühne laat ook een wijder videoscher­m toe, waardoor de sketches fraaier ogen. De arena biedt zelfs ruimte voor de intrede van een Porsche, een speedboot en een joekel van een kerstboom.

Opener Oh la la la en hits als Samsonrock en Er zit meer in een liedje wekken de indruk dat Verhulst opnieuw kiest voor het bekende parcours, met een klassieke setlist en eenvoudige verhaallij­nen. Fout gedacht. Het winnende loterijbil­jet Van Leemhuyzen en ‘Albertooo’, goed voor 10 miljoen euro, luidt een trendbreuk in een voorstelli­ng die vooral volwassene­n zal plezieren.

De versprekin­gen van Samson, mestboom in plaats van kerstboom, mikken nog enigszins op het doelpublie­k van Studio 100, maar verderop in de show gaat het niveau van de humor steil omhoog. “Je doet alsof de wereld vergaat, maar dat was gisteren”, roept Gert tegen de burgemeest­er. De kwinkslag is het startsein voor een rist dwaze uitspraken waar kinderen kop noch staart aan krijgen, maar die bij volwassene­n wel op de lachspiere­n werken. “Dat er ook grapjes voor volwassene­n passeren, vind ik geen probleem. Ook de ouders moeten goesting hebben om naar hier te komen”, zegt Verhulst na de show.

Ook de keuze van de sketches verraadt een nieuwe strategie. Laura Lynn als de heks in de moderne versie van Hans & Grietje of Astrid Bryan in de teletijdma­chine: de kleinsten horen het donderen in Keulen, maar onder mama’s en papa’s kan de pret niet op. In de hilarische goochelact ‘Zak Friet & Zooi’ kan er zelfs een schunnig mopje af. “Wat heb jij met muizen”, vraagt Zak Friet zich af. Waarop Zooi: “Dat wil jij niet weten.”

Senioren

Om de senioren van zijn dorp te plezieren, nodigt de burgemeest­er halfweg de show een buslading oudjes uit op het podium, met Jo Leemans (85) als klankbord. De oud- presentatr­ice is moeilijk te been, maar laat het niet aan haar hart komen. Veel eerbied voor haar grijze haren, want als mevrouw Schuit komt ze erg gevat uit de hoek.

De Samson & Gert Kerstshow is anno 2012 niet meer wat hij vroeger was. Het schouwspel is gedurfder, spitsvondi­ger en steekt niet langer onder stoelen of banken dat het voor grote baas Verhulst en de zijnen één grote speeltuin is geworden. Het publiek zit erbij, kijkt ernaar en ziet dat het goed is.

Nog tot 27/12 in de Lotto Arena.

 ?? FOTO’S EVELIEN DE JONGHE ?? Walter De Donder en Gert Verhulst als ‘Zak Friet & Zooi’. Er kan dan een schunnig mopje af. “Dat er ook grapjes voor volwassene­n passeren, vind ik geen probleem.”
FOTO’S EVELIEN DE JONGHE Walter De Donder en Gert Verhulst als ‘Zak Friet & Zooi’. Er kan dan een schunnig mopje af. “Dat er ook grapjes voor volwassene­n passeren, vind ik geen probleem.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium