Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cinema met de ogen toe

- STEFVANWOE­NSEL

Het mooiste cadeau werd dit eindejaar al voor de feesten gegeven. Zaterdag verrukte de Italiaanse filmcompon­ist Ennio Morricone bijna zestiendui­zend toeschouwe­rs met een Sportpalei­s-concert om bij weg te dromen.

Pas op een leeftijd dat anderen gestopt zijn met werken, begon Ennio Morricone zijn muziek uit te dragen met grote concerten. De Romein, bejubeld als de grootste componist uit de filmgeschi­edenis, deed zo zaterdag voor de tweede keer Antwerpen aan. En dat 25 jaar na zijn vorige uitverkoch­te passage. De tickets gingen deze keer nog vlotter van de hand.

Net geen 16.000 bezoekers, onder wie de pas beëdigde Bart De Wever, lieten zich in een tot de nok gevuld Sportpalei­s onderdompe­len in somptueuze filmromant­iek, waarin de componist en dirigent zijn grootste klassieker­s mooi in evenwicht hield met minder bekend materiaal.

Enkele sleutelmuz­ikanten bracht Morricone mee uit Italië: zijn pianiste en het elektrisch­e kwartet dat bij veel compositie­s voor de ruggengraa­t zorgt. Andere uitvoerder­s, een tweehonder­dtal, kwamen van dichterbij: het Night Of the Proms-koor Fine Fleur en het Orkest Der Lage Landen. Samen repeteerde­n ze dagenlang om deze voorstelli­ng tot een goed einde te brengen.

Meest opvallende soliste was echter de in Zweden geboren sopraan Susanna Rigacci, die in een suite van Morricone’s spaghettiw­estern-scores moeiteloos de hoge vocalen uit die filmmuziek opriep. Die spaghet- tiwestern-muziek (een term die de componist haat) zat op het einde van het eerste deel, waarin ook al de muziek uit The Untouchabl­es en Le Clan

Des Siciliens alle eer was aangedaan.

Geen sleet

De maestro, gecharmeer­d door de warmeontva­ngstendekw­aliteitvan orkest en koor, lijkt met deze grote concerten verschille­nde doelen te hebben. Wil hij bewijzen dat hij méér is dan die huilende harmonica bij de woestijnta­ferelen van Sergio Leone? Tussen de melancholi­sche crescendo’s in Nuovo Cinema Paradiso, hoe in de melodie van Le Clan des Siciliens frivolitei­t en weemoed samensmelt­en of de tegen elkaar opboksende koren en percussie in The Mission ligt een wereld van verschil. Morricone, nog steeds componeren­d, wil geen ‘one trick pony’ zijn.

De man mag 84 zijn, op zijn alertheid zit geen sleet. In het Sportpalei­s hanteert de dirigent het stokje met precisie en elegantie, zonder te wankelen. Die precisie is essentieel: het moet een huzarenklu­s zijn om de vele lagen en melodielij­nen zo mooi te laten samenkomen.

Natuurlijk zullen sommigen zich deze bedenking maken: hoeveel mooier was dit nog geweest wanneer ook beelden uit de bijhorende films waren getoond. Dat zoiets niet gebeurt, is een kwestie van geld, de dure rechten op die filmbeelde­n, maar ook van principe: Morricone in concert bewijst dat deze compositie­s hun maker of de films, zullen overleven. Lang nadien het laatste rondtollen­de ‘tumbleweed’ van een verlaten Italiaanse filmset is verdwenen.

 ?? FOTO ‘CIA JANSEN ?? Ennio Morricone dompelt 16.000 bezoekers onder in somptueuze filmromant­iek.
FOTO ‘CIA JANSEN Ennio Morricone dompelt 16.000 bezoekers onder in somptueuze filmromant­iek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium