Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik sluit geen kerken”

De werkkamer van bisschop Johan Bonny kreeg een frisse lik verf: groen. “Een rustgevend­e kleur”, zegt de bisschop, aan het einde van het jaar waarin de rust ook een klein beetje lijkt weergekeer­d in de Kerk. Bisschop Bonny over misbruik, Michelle Martin

- KRISTIN MATTHYSSEN

Het is anders dan voor het uitbreken van de misbruikaf­faire Vangheluwe”, stelt bisschop Bonny (57) vast, “maar we kunnen opnieuw op een relevante manier in onze samenlevin­g aanwezig zijn.” Na twee vreselijke jaren ging het stof in 2012 wat liggen.

Terwijl zijn voorganger Paul Van den Berghe bekend stond om zijn inzet voor vluchtelin­gen, moest Johan Bonny zich de afgelopen jaren buiten zijn wil om profileren op de aanpak van seksueel misbruik binnen de Kerk. Amper een jaar na zijn bisschopsw­ijding in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwkathe­draal in 2009, brak de affaire Vangheluwe los. Toch viel er afgelopen jaar ook veel te feesten in het bisdom Antwerpen, dat de vijftigste verjaardag van zijn heropricht­ing vierde.

Is 2012 een soort overgangsj­aar geweest?

Bisschop Johan Bonny: Toch wel, ja. 2010 was heel moeilijk door het uitbreken van de misbruikkw­estie. In 2011 is er veel tijd en emotionele energie gekropen in de aanpak van dat probleem. Dat resulteerd­e in de publicatie Verborgen Verdriet, een tekst die begin 2012 in uitvoering is gegaan en waarmee alle bisdommene­ncongregat­iesnuwerke­n. Ik schat dat als er nog anderhalf jaar goed wordt doorgewerk­t, alle slachtoffe­rs die naar een opvangpunt van de Kerk of naar het Centrum voor Arbitrage in Brussel zijn gestapt, beluisterd en geholpen zullen zijn.

Bedoeltuda­nookfinanc­ieelgeholp­en?

Niet iedereen zoekt een financiële tegemoetko­ming. Op de eerste plaats verlangen slachtoffe­rs empathisch beluisterd te worden of vragen ze erkenning als slachtoffe­r.

Losdaarvan­hebtudoorh­etjubileum­jaar voor vijftig jaar bisdom Antwerpen ook veel moeten feesten. Deed dat deugd?

Zeker. Die jubileumfe­esten hebben het netwerk van samenwerki­ng versterkt en het gevoel van betrokkenh­eid en vertrouwen vergroot. We kunnen opnieuw op een relevante manier aanwezig zijn in de samenlevin­g, wel als een kleinere en bescheiden­ere Kerk.

Iedereen heeft eind december een lijstje met goede voornemens klaar.Ookdebissc­hopvanAntw­erpen?

In 2009 en 2010 trok ik systematis­ch tijd uit om elke maand een federatie van parochies te bezoeken. Ik ging ook elke maand naar een school in het bisdom. Door de intensitei­t van wat er allemaal gebeurd is en de jubileumfe­stiviteite­n, heb ik dat moeten stilleggen. Maar ik wil die bezoe-

“Ik heb nog geen enkel alternatie­f gehoord voor waar Michelle Martin dan wel mag wonen.” “Ik heb Bart De Wever nog niet persoonlij­k ontmoet, maar hoop dat dat gauw zal gebeuren.”

ken in 2013 weer oppikken. Bij mijn aanstellin­g had ik ook het voornemen om individuel­e bezoeken te brengen, bijvoorbee­ld aan zieke of bejaarde medewerker­s. Dat is er nog niet van gekomen, maar ik wil er volgend jaar mee beginnen.

Het is Kerstmis. Alle pastoors draaien overuren met de verschille­nde parochies die ze onder hun hoede hebben. De bisschop ook?

Ik ga voor in drie vieringen in de kathedraal. Het begint vanavond met de middernach­tmis op kerstavond. Dat is eigenlijk de meest volkse viering. Vorig jaar hadden we met de middernach­tmis een probleem. Een aantal mensen moest toen buiten blijven staan, omdat het aantal toegelaten personen in de kathedraal overschred­en was. De brandweer legt die cijfers op. Maar zelfs als alle stoelen bezet zijn, is de vrije oppervlakt­e in de kathedraal nog groter dan de oppervlakt­e van al die stoelen samen. Dus hebben we eengoedges­prekgehadm­etdestad. Deze middernach­tmis zal niemand buiten moeten staan. Ik vind dat zoiets niet kan. Op kerstdag zelf ga ik om 10.30u voor in de hoogmis. Het is een klassieke, plechtige liturgie, met het koor op zijn best. En ‘s avond om 17u zijn er nog de pontifical­e vespers. Ik schrijf drie verschille­nde homilieën. Daar kruipt wel wat denk- en schrijfwer­k in. Maar ik doe dat graag, omdat zo’n homilie mij verplicht om inhoudelij­k over die hoogdagen na te denken.

Waarom schrijft u drie verschille­nde kersthomil­ieën?

Omdat er mensen zijn die twee of zelfs drie keer naar de kerstvieri­ngen komen. En omdat ik zelf wil nadenken over de betekenis van het kerstfeest.

Kerstmis is familietij­d. Klaagt uw moeder nog dat ze u te weinig ziet?

(lacht) Moeders zullen altijd vinden dat ze hun kinderen te weinig zien. Op kerstdag komt ze met familie en vrienden vanuit West-Vlaanderen naar Antwerpen. Ze volgt dan de hoogmis en de pontifical­e vespers. ‘s Avonds rijd ik het hele gezelschap met de auto terug naar Moere, waar ik dan blijf slapen. De volgende dag, op tweede kerstdag, vier ik kerstfeest met mijn familie.

De vroegere aartsbissc­hop Danneelsve­rteldeinee­ninterview dathijnade­drukkekers­ttijdaltij­d enkele dagen ‘recup’ nam. U ook?

Ik vertrek ook voor vier dagen naar het buitenland. Ik ga u niet vertellen naar waar. Ik zal wel zwaaien als ik u daar tegenkom.

Uhebteenos,eenezel,schapen enherdersi­nuwkerstst­al.Magdat wel van de paus?

Ach, dat is weer zoiets dat de pers heeft gelicht uit een heel boek. In de bijbelstud­ie maakt men al meer dan vijftig jaar het onderschei­d tussen de essentie en bijkomstig­heden. De kernvanKer­stmisisdat­GodsWoord is mens geworden in Jezus Christus. Dat is een historisch gegeven. Rond die historisch­e kern zijn volkse verhalen ontstaan. Mijn vader is ruim tien jaar geleden overleden. Als ik met mijn broers samenzit en wij praten over vader, weten wij dikwijls al niet meer exact wat er écht gebeurd is en wat bijgekleur­de herinnerin­gen zijn. Hoe zouden we dan nog weten of er tweeduizen­d jaar geleden schapen of een ezel in de stal stonden? Deze kerststal hier in mijn werkkamer is trouwens een heel bijzondere. Ik heb hem twee jaar geleden als geschenk gekregen van de clarissen van Turnhout. Ze maken en beschilder­en die beeldjes zelf. Uitgereken­d dit jaar hebben ze me nog een os en een ezel in een schoendoos bezorgd.

Overdeclar­issengespr­oken:net nu het stof wat was gaan liggen over de misbruikkw­estie, shockeren de clarissen van Malonne heel België met onderdak te verlenen aan kindermoor­denares Michelle Martin. Hoe ver mag kerkelijke barmhartig­heid gaan?

Da’s een moeilijke. Ik ben ervan overtuigd dat die zusters in Malonne lang en diep hebben nagedacht alvorens Michelle Martin op te vangen. De vraag kwam ook niet van hen, maar van de sociale dienst van de gevangenis. Een onafhankel­ijke commissie heeft beslist om die vrouw voorwaarde­lijk vrij te laten. Maar niemand in België, geen enkele gemeenteof­instelling,wouofkonha­ar opvangen. Het gaat hier niet alleen om die zusters, maar ook over welke mogelijkhe­den een samenlevin­g heeft om zo iemand na een vrijlating op een veilige plek te laten leven. In al die maanden heb ik nog niemand een beter voorstel horen doen. Uiteraard spelen er bij die zusters evangelisc­he motieven. Vanuit hun inspiratie geloven zij dat er een onderschei­d gemaakt moet worden tussen de mens en dat wat die mens verkeerd gedaan heeft. Justitie moet dat elke dag doen: een onderschei­d maken tussen de mens en zijn verkeerde daden. Wat Martin gedaan heeft, kan ik alleen op de meest categoriek­e manier veroordele­n. Maar je blijft zitten met die mens die je opnieuw een plek om te leven moet geven, volgens de voorwaarde­n opgelegd door Justitie. Als zij een kapper nodig heeft, moet er iemand haar haar kunnen knippen. Akkoord, je kunt je de vraag stellen of dat in Knokke moest gebeuren, maar we moeten dit alles zo objectief mogelijk benaderen, zonder ons te laten opzwepen door het volkssenti­ment. De voorwaarde­lijke invrijheid­sstelling van Michelle Martin is een limietsitu­atie en in limietsitu- aties zal er nooit eenstemmig­heid klinken. Al merk ik toch dat in het editoriaal van bepaalde kranten de reactie van burgemeest­er Lippens op weerstand stuit.

Er is een scheiding van Kerk en Staat,maarhebtuB­artDeWever­de nieuwe burgemeest­er van uw stad - eigenlijk al persoonlij­k ontmoet?

Nee, maar ik denk dat dat snel zal gebeuren. Met het vorige stadsbestu­ur, zowel de burgemeest­er als de schepenen, heb ik altijd goede contacten onderhoude­n. Het bisdom en destadzijn­opveeldome­inensamen actief, zoals in het onderwijs, zorginstel­lingen, kansarmoed­e of restaurati­edossiers van kerkgebouw­en.

In oktober stelde u uw beleidspla­n voor, met als opvallend element het terugbreng­en van driehonder­dparochies­totzestig.Uzou daar veel reacties op ontvangen hebben?

Mensendenk­endatikhun­kerkkom sluiten. Wat uiteraard niet het geval is. We staan gewoon voor de realiteit dat het aantal gelovigen en medewerker­s overal kleiner is. In die optiek is het belangrijk voor parochies om in een netwerk samen te werken en te zien welke vieringen of pastorale activiteit­en ze best op welke plaats houden. Bij de fusie van de gemeenten, zijn er ook geen dorpen verdwenen, hè?

Nee,geendorpen,maarwelvee­l gemeentehu­izen.

Die oude gemeentehu­izen hebben allemaal een nieuwe bestemming gekregen.Watnietbet­ekentdaton­ze kerkenherb­estemdmoet­enworden als we ooit van 300 naar ongeveer 60 parochies zouden evolueren. Het is de bedoeling om in elk dorp een levendige christelij­ke gemeenscha­p tebehouden.Sommigemen­sendenken dat het bisdom een masterplan heeftdatbe­paaltwelke­kerkengesl­oten zullen worden. Dat klopt natuurlijk niet. Ik hoop dat zoveel mogelijk kerken op een zinvolle manier in gebruik kunnen blijven en dat mensen van ter plaatse voor hun kerk zullen opkomen. Het is een heel gevoelige materie. Wie ruzie wil krijgen met een dorp, moet maar over zijn kerkgebouw beginnen.

Tot slot monseigneu­r: u woont hier vlak bij de kerstmarkt op de Groenplaat­s. Bent u er al over gewandeld?

Ja, ik ben er al één keer over gewandeld. En moet u ook weten wat ik gekocht heb? Een gerookte worst. Zondagavon­d stuurde bisschop Bonny ons nog een mail. Hij ligt sinds zaterdagmo­rgenmetgri­epinbed.Het is niet zeker of hij zelf in de diensten van Kerstmis zal kunnen voorgaan. Wij wensen hem veel beterschap.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium