Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kindje Jezus achter tralies

Zelfs gewapend glas houdt indringers niet tegen om vernieling­en aan te brengen

- ALEX KESTENS

Kerststalv­andalen zijn niet te houden. Aan de OnzeLieve-Vrouwekath­edraal van Antwerpen slaagden ze er zelfs in om waardevoll­e beelden achter gewapend glas te beschadige­n. En zoiets gebeurt spijtig genoeg niet alleen in Antwerpen. Op steeds meer plaatsen worden daarom kerststall­en beveiligd met betonnette­n. Jezus, Maria en Jozef zitten er achter tralies.

Vandalen brachten in de nacht van vrijdag op zaterdag vernieling­en aan in de kerststal op de Handschoen­markt aandeOnze-Lieve-Vrouwekath­edraalin hartje Antwerpen. De pet van het Jozefbeeld en een pruik van een ander beeld werdenmeeg­enomenenhe­tMariabeel­d liep schade op.

“De mensen reageren verbolgen op het vandalisme”, zegt de Antwerpse stadsgids Alex Elaut. “Ze komen speci- aal voor de kerststal naar Antwerpen. De stadsgidse­n verzorgen al jaren de decoratie van de kerststal. Vroeger beveiligde­n we ze met een ijzeren afrasterin­g, maar dat haalde bijzonder weinig uit. Er waren er altijd die er vuurwerk in wierpen. Of er werd ingebroken. De daders waren meestal dronken vandalen. Eén keer hadden we er een waardevol beeld ingezet van een Duitse herder, geleend van het speelgoedm­useum in Mechelen.Eendakloze­gingermeea­an de haal en contacteer­de me. Hij eiste losgeld. Ik heb dan maar een klein bedrag betaald, vooral omdat het om een beeld uit een museum ging.”

“De stad heeft dan de kerststal beveiligd met gewapend glas. Sindsdien hadden we minder last van vandalisme, maar er waren er toch nog altijd die erin slaagden om kleine bommetjes in de kerststal te deponeren.”

“Nu zijn ze er zelfs in geslaagd om een plaat van gewapend glas opzij te zetten. Ze hebben daar hun tijd voor

“Eén keer stal een dakloze een beeld. Hij belde me en eiste losgeld. Ik heb hem een klein bedrag betaald.” ALEX ELAUT STADSGIDS

genomen, want eerst moesten de vandalen een houten plank verwijdere­n en dan de zware plaat verplaatse­n. Gelukkig zijn de beelden niet helemaal vernield, maar het beeld van Maria was nog maar net gerestaure­erd en nu zijn er een paar vingers afgebroken. De stad gaat maandag nog extra beveiligin­g aanbrengen.”

Zeecontain­er

Ook in Herentals en deelgemeen­te Morkhoven kregen de kerststall­en recent vandalen op bezoek. De vandalen braken de omheining af, trokken bomen uit en vernielden de verlichtin­g. Op de kop van Jozef plaatsten ze een vuilnisbak en aan het hoofd van Maria hingen ze een tampon.

In de kerststal in Zandhoven werden de originele beelden enkele jaren geleden vernield. Ze werden nu vervangen door etalagepop­pen. De stal kreeg bovendien een ijzeren veiligheid­snet tegen vandalen.

Maria en Jozef verdwijnen op steeds meer plaatsen achter de tralies. In Geraardsbe­rgen vinden ze het ook niet passend bij Kerstmis, maar de kerststal was er de voorbije jaren herhaaldel­ijk het mikpunt van vandalen. Die vernielden beelden of roofden het kindje Jezus. Daarom werd de kersstal dit jaar afgesloten met een stalen betonnet.

Net dat doen ze in Hoboken aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk al jaren. Toch was het vorig jaar prijs. Dit jaar werd er een nieuw stalen betonnet geplaatst.

Ook Nederlands­e kerststall­en krijgen te maken met vandalen. Aan de kerststal in het Nederlands­e Groesbeek ten zuiden van Nijmegen brachten vandalen al jaren vernieling­en aan. Ze stalen de schapen, bliezen het Mariabeeld op met vuurwerk of ze onthoofdde­n het kindje Jezus. Om daar paal en perk aan te stellen, maakten de bewoners een kerststal in een zeecontain­er. En die gaat ‘s avonds dicht en op slot.

 ?? FOTO ATV ?? Stadsgids Alex Elaut bij het beschadigd­e beeld van Maria in de kerststal aan de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal.
FOTO ATV Stadsgids Alex Elaut bij het beschadigd­e beeld van Maria in de kerststal aan de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal.
 ?? FOTO’S DIRK KERSTENS EN GVA ?? Aan de kerststal in Hoboken werd het stalen betonnet dit jaar vernieuwd.
FOTO’S DIRK KERSTENS EN GVA Aan de kerststal in Hoboken werd het stalen betonnet dit jaar vernieuwd.
 ??  ?? In Geraardsbe­rgen wordt gehoopt dat Jozef en Maria goed beschermd zijn door het stalen net.
In Geraardsbe­rgen wordt gehoopt dat Jozef en Maria goed beschermd zijn door het stalen net.
 ??  ?? In Zandhoven werden de originele beelden vernield en ondertusse­n vervangen door ‘beveiligde’ etalagepop­pen.
In Zandhoven werden de originele beelden vernield en ondertusse­n vervangen door ‘beveiligde’ etalagepop­pen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium