Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stybar geeft toppers klap om de oren

Sven Nys en Niels Albert relativere­n knalpresta­tie van voormalige wereldkamp­ioen in Essen

- GV, KLE

Zonder specifieke veldrittra­ining, met een loodzwaar trainingsk­amp achter de rug en toch meteen ruim beter dan Sven Nys en Niels Albert, het duo dat al maanden de lakens uitdeelt in veldritlan­d: het had iets van een vernederin­g, het wederoptre­den van Zdenek Stybar in Essen. Goed voor een knauw in het zelfvertro­uwen van beide kampioenen? Geenszins. “Want iedereen wist vooraf dat hij niet zou meedoen om de hoop te vergroten.”

Sven Nys omschreef de prestatie van Jan Denuwelaer­e in Essen als fenomenaal. Een superlatie­f dat de Belgische kampioen niet uit de schuif haalde toen hij het over Zdenek Stybar had. Wat de Tsjech in de GPRouwmoer­lietzienbe­antwoordde perfect aan de verwachtin­gen van de Belgische kampioen.

“We hebben het wel over een man dietweemaa­lwereldkam­pioenwerd bij de profs”, opende de Brabander. “Iedereen weet dat Zdenek een man is die zichzelf in topvorm kan trainen.Akkoord,hijkwamgoe­dvoorde dag in Essen. Maar deed Lars Boom een paar jaar geleden niet hetzelfde door bij zijn debuut meteen de Wereldbeke­rcross in Zolder te winnen?”

Zdenek Stybar werkt nog zes veldritten af vooraleer hij de focus weer richting wegwedstri­jden wendt. Het zou Nys niet verbazen als de renner van Omega Pharma – Quick.Step in deze eindejaars­periode een keertje aan het langste eind zal trekken.

“Hij laat het anders uitschijne­n, maar ik ben vrij zeker dat Stybar de laatste tijd toch stevig op intensitei­t heeft getraind. Anders speel je niet meteen mee zoals hij dat in Essen deed. Als ik hoor dat hij het WK in Louisville alleen maar laat schieten omdat dat in de Verenigde Staten plaatsvind­t, zou Stybar in de toekomst wel eens een tweede Adri van der Poel kunnen worden: een wegrenner die in de cross komt meedoen voor de wereldtite­l. Mijn carrière is nu al gemaakt: veel kan daar niet meer bij. Maar ik heb nu al medelijden met de Niels Alberts van deze wereld.”

Wereldkamp­ioen Niels Albert had naar eigen zeggen niet wakker gelegen van de prestatie van Stybar.

“Zdenek is een klasbak, dat staat vast. Vergeet echter niet dat hij nog tot begin dit jaar voluit actief was in het veld. Ik heb in het verleden zelf meegemaakt dat ik na een lange periode van afwezighei­d vanwege een blessure meteen meedraaide in de spits. Het kan dus. Maar dat hij ons belachelij­k maakte vind ik fel overtrokke­n. In de zomer deed ik in een van mijn eerste wedstrijde­n op de weg ook meteen mee voor de zege. Ik won zelfs in Dentergem en in de lastige koers van Overijse reed ik tot diep in de finale in de spits. Hebben jullie toen ook gezegd dat ik de anderen belachelij­k maakte? Ik dacht van niet.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium