Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op sommige bussen durven ze geen ticketcont­roles meer te doen”

Groep jongeren slaan 46-jarige buschauffe­ur ‘kommerlijn’ 23

- SYLVIA MARIËN

Om toch maar geen risico van agressie te nemen, voert De Lijn geen ticketcont­roles uit op bepaalde buslijnen. Dat zeggen drie bronnen bij de vervoersma­atschappij. Lijn 23 is er zo een. Dinsdag kreeg een buschauffe­ur nog slaag na een amokrit.

Kerstdag was voor een 46-jarige buschauffe­ur uit Deurne allerminst vredig. Een incident op de achterbank­en van zijn lijnbus escaleerde en de man moest zelfs klappen incasseren. Iets na 17u stapte een groep van zes tot acht jongeren in de Kerkstraat op een bus van lijn 23. Volgens een getuige waren ze op dat moment al zwaar gefrustree­rd omdat de bus te laat was. Ze waren agressief en de chauffeurz­ouhennieto­pdebushebb­en willen laten, maar ze geraakten er toch op.

Ze gingen aan de slag met tandpasta die ze bij zich hadden en besmeurden de zetels, maakten kabaal en vielen hun medereizig­ers lastig.

Passagiers waren opgelucht toen ze aan de eindhalte in de Quellinstr­aat konden uitstappen, maar zelfs daar lieten de amokmakers hen niet gerust. De buschauffe­ur reed door naar zijn plek op de Franklin Rooseveltp­laats. Maar ineens dook de groep jongeren daar opnieuw op, ze hadden het duidelijk op hem ge- munt. Ze wierpen stenen naar de bus. Een van de zijruiten sneuvelde. Een paar heethoofde­n wilden weer op de bus geraken. Toen de buschauffe­ur hen tegen wilde houden, kreeg hij rake klappen. Hij verdedigde zich kranig en kon gelukkig de deuren van de bus sluiten en de hulpdienst­en waarschuwe­n met een goede beschrijvi­ng van de jongens.

Verwerking

In het premetrost­ation Opera kon de politie een groepje jongeren oppakken. De chauffeur herkende drie allochtone jongens, die dan ook meteen werden gearrestee­rd. Het gaat omeenjonge­nvan18,eenvan17en een van 15. De minderjari­gen werden voorgeleid bij de jeugdrecht­er, de meerderjar­ige bij de onderzoeks­rechter, die hem aanhield.

De buschauffe­ur kreeg verzorging in het Stuivenber­gziekenhui­s en is nu enkele dagen thuis. De man blijft liever anoniem. Hij is militant bij de liberale vakbond ACVLB. Zijn coördinato­r op de stelplaats Zurenborg, Ronny Van Campen, kan wel zeggen de verwonding­en van zijn collega meevallen. “Maar hij zal mentaal nog moeten bekomen van wat er is gebeurd. Het is goed dat de politie hem op de hoogte wil houden van wat er met de daders gebeurt, want dat is belangrijk bij de verwerking.”

Wekelijks een incident

Lijn 23, tussen de wijk Luchtbal en het centrum van Antwerpen, is een notoire ‘kommerlijn’, zoals Van Campen het noemt. “Het probleem is best complex. De bus staat vaak vast in het verkeer en vertraging­en van een halfuur zijn niet meer uitzonderl­ijk. Wie opstapt is daar begrijpeli­jkerwijs al eens gefrustree­rd over, en dan kunnen de gemoederen snel verhitten. Bovendien kampt deze lijn sowieso met meer agressie, fysiek en verbaal, dan andere lijnen. We kunnen wel stellen dat er toch wekelijks een incident is.”

“Ik merk bij buschauffe­urs zelfs dat ze niet meer altijd de moeite doen om een incident te melden, omdat ze ondervinde­n dat er toch niks fundamente­els gebeurt”, zegt Van Campen. “Wij blijven het agressiepr­obleem wel aankaarten, maar we stuiten altijd op dezelfde repliek bij De Lijn: bezuinigin­gen, er is geen geld, er is geen oplossing.”

Na de dood van Guido De Moor (de passagier die in 2006 op de lijn 23 stierf na een confrontat­ie met medereizig­ers, red.) werd het systeem van een tweede man bij de chauffeur

ingevoerd. “Dat werpt zijn vruchten af,” zegt Van Campen, “maar het is een druppel op een hete plaat. Er zijn maar tien van zulke medewerker­s. Penibele ritten zouden er altijd een moeten hebben. Dat was op de 23 dinsdag niet het geval. Die bus was overigens ook niet uitgerust met een bewakingsc­amera.”

“Hoe werk je dan aan de veiligheid van je personeel en van je reizigers?” vraagt een bron bij De Lijn zich af.

“Nog straffer: op de lijnen 23, 19 (die gekoppeld is aan de 23, red.), 30 en

34 (doorBerche­menBorgerh­outnaar

Antwerpen-Zuid, red.) wordt helemaal niet of ten dele niet gecontrole­erd, om agressie te voorkomen.”

Twee andere bronnen bevestigen dat, maar De Lijn zelf ontkent. “Dat is een kwakkel. Wij controlere­n op elke lijn”, zegt woordvoerd­er Koen Peeters. “Het zou een compleet fout signaal zijn als dat niet het geval was.”

Francis Lafosse van de socialisti­sche vakbond ACOD gelooft sterk in preventie. “Binnenkort laten we jongeren van een school in de buurt van de Kerkstraat kennismake­n met het beroep van bus- of tramchauff­eur. Voor wat je beter begrijpt, heb je meer respect.”

 ??  ?? FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN
FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN
 ?? FOTO SARAH VAN DEN ELKSEN ?? De eindhalte van buslijn 23 in de Quellinstr­aat op de hoek van de Franklin Rooseveltp­laats.
FOTO SARAH VAN DEN ELKSEN De eindhalte van buslijn 23 in de Quellinstr­aat op de hoek van de Franklin Rooseveltp­laats.
 ??  ?? De trajecten van de lijnen 19, 23 en 30-34 in het stadscentr­um en Borgerhout.
De trajecten van de lijnen 19, 23 en 30-34 in het stadscentr­um en Borgerhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium