Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoezo, geen plaats meer in de gevangenis?

- Dirk Castrel Politiek redacteur gvabrieven@concentra.be

DLees ook het Antwerps standpunt

op blz. 54 e slechte toestand van de verouderde Belgische gevangenis­sen is een oud zeer. Er is veel te laat geïnvestee­rd in renovaties en in nieuwe instelling­en. Het ging zelfs zo ver dat Justitie als noodoploss­ing in Nederland een locatie moest afhuren om Belgische gedetineer­den in onder te brengen.

Recentelij­k is een bouwprogra­mma opgestart, maar een nieuwe gevangenis wordt niet in een-twee-drie gebouwd. Daar gaan tijd en betwisting­en voor de Raad van State overheen en intussen blijven de penitentia­ire instelling­en geconfront­eerd met een voorlopig onoplosbaa­r probleem van overbevolk­ing. We stevenen af op een gevangenis­populatie van 12.000 eenheden. Reken daarbij 1500 geestesges­toorden die eigenlijk in ge- specialise­erde instelling­en thuishoren. Dat leidt tot spanningen, incidenten en stakingen van de cipiers. Gevangenis­sen hoeven geen viersterre­nhotels te zijn, maar als een grote groep permanent op elkaars lip zit, is dat vragen om moeilijkhe­den.

De overbevolk­ing veroorzaak­t bovendien nog andere problemen. Steeds vaker worden veroordeel­den tot drie jaar die zich aanbieden bij de gevangenis om hun straf uit te zitten, letterlijk wandelen gestuurd door de directie wegens geen plaats. De meesten onder hen komen dan terecht op een eindeloze wachtlijst voor toezicht met de elektronis­che enkelband. Intussen lopen ze een periode vrij rond alsof er niets aan de hand is. Onderzoeke­n tonen aan dat de uitvoering van de straf best zo snel mogelijk volgt op de ver- oordeling. Net zoals bij de verkeersbo­etes. Lik op stuk heet dat.

Als veroordeel­den wegens plaatsgebr­ek niet worden opgesloten, zullen sommigen onder hen dat interprete­ren als een signaal voor straffeloo­sheid, een vrijgeleid­e om hun criminele activiteit­en ongehinder­d voort te zetten. De rechtbank veroordeel­t, maar van de strafuitvo­ering komt weinig of niets in huis. De kans dat het slachtoffe­r van een overval de daders enkele dagen na hun veroordeli­ng weer tegen het lijf loopt, neemt toe. Dat druist regelrecht in tegen het rechtvaard­igheidsgev­oel van de man in de straat. Bovendien zal deze scheve situatie politiemen­sen allerminst motiveren om criminelen bij de kraag te vatten als die toch in alarmerend­e mate straffeloo­sheid genieten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium