Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vorst krijgt 300.000 euro meer

Ook weddes van premier, ministers en staatssecr­etarissen verhogen

- DIRK CASTREL

Volgend jaar neemt de dotatie aan koning Albert toe met bijna 300.000 euro tot ruim 11,5 miljoen euro. De kinderen van het koningspaa­r en koningin Fabiola krijgen géén opslag. Kamer en Senaat en de leden van de federale regering ontvangen wel een geïndexeer­d extraatje.

Dat blijkt uit de begroting 2013 die in het parlement is ingediend. Voor de uitoefenin­g van zijn functie ontvangt de koning jaarlijks een som geld van de overheid via de zogeheten civiele lijst. Dat bedrag stijgt volgend jaar met 2,5 procent als aanpassing aan de inflatie. Nochtans staat in het regeerakko­ord dat de dotaties voor de koninklijk­e familie voor tweejaarwo­rdenbevror­en.Datgeldt evenwel niet voor de koning zelf.

HermanMatt­hijs(UGent),professor overheidsf­inanciën: “Krachtens artikel 89 van de grondwet kan de regering niet raken aan de civiele lijst, die vastligt voor de hele duur van de regeerperi­ode van het staatshoof­d. Met de dotaties voor koningin Fabiola en de kinderen van Albert en Paola doet de regering wat ze wil. Voor dit en volgend jaar geldt een tijdelijke regeling waarin de dotaties zijn bevroren. Ik verwacht dat die dotaties bij de opmaak van de begroting 2014 naar beneden worden aangepast. Volgend jaar zal blijken dat de economisch­e groei te optimistis­ch werd ingeschat en dat de regering enkele miljarden extra moet zoeken. Ze zal dan wel bij het federaal parlement en bij de koninklijk­e familie passeren.”

De koning heeft dit jaar zijn dotatiever­hoging aangewend voor het onderhoud en de vernieuwin­g van zijn residentie­s. Ook in 2013 zal hij het extra geld daarvoor gebruiken.

“Waarom meer voor Senaat?”

De ministers en staatssecr­etarissen van de federale regering zien volgend jaar hun loon stijgen met bijna 3 procent. Daarmee is evenwel hun inlevering van 5 procent begin dit jaar niet ingehaald. De dotaties van de overheid aan Kamer en Senaat groeien telkens met ongeveer 2 miljoen euro aan.

Herman Matthijs: “Kamer en Senaat genieten het voorrecht dat ze zelf hun begroting kunnen opstellen. De regering kan aandringen op besparinge­n, maar beide assemblees zijn autonoom en beslissen zelf of ze al dan niet bezuinigen.”

“Kamer en Senaat vinden blijkbaar dat ze volgend jaar meer geld nodig hebben. De Kamer zegt dat de pensioenre­serves uitgeput raken en dat veel geld naar uittreding­svergoedin­gen gaat.”

“Waarom de Senaat geld moet bijkrijgen, is mij een volstrekt raadsel. De Senaat beschikt nog over reserves; ik vind dat ze die eerst moeten aanspreken. In elk geval zal de Senaat na de hervorming vanaf 2014 een pak minder geld kosten. Conclusie: als iedereen moet besparen, dan moeten zeker de parlemente­n het goede voorbeeld geven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium