Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Monarchie met koning-politicus kan niet blijven voortbesta­an”

De kersttoesp­raak van de koning krijgt een politiek staartje in het parlement. De N-VA wil weten wie de toespraak schreef en of CD&V en Open Vld op voorhand op de hoogte waren.

- ED

Het antwoord op de laatste vraag is neen. Maar bij CD&V en Open Vld tillen ze niet zwaar aan het incident.

De toespraken van de koning worden geschreven door het kabinet van dekoningon­derleiding­vankabinet­schef Jacques van Ypersele de Strihou in overleg met de koning zelf. Ook de eerste minister heeft inspraak. Of die aan de koning vroeg om de toespraak aan te passen, is niet bekend.

In de redevoerin­g van dit jaar vallen vooral de uithaal van koning Albert naar populistis­che oplossinge­n voor de crisis en zijn vergelijki­ng met de jaren dertig op. Dat werd door iedereen begrepen als een uithaal naar N-VA en Vlaams Belang, zelfs al werden die partijen niet genoemd.

Filip Dewinter (Vlaams Belang) vroeg zich in een tweet af waarom de koning altijd “Boël” moet schoppen met zijn kersttoesp­raken. N-VAondervoo­rzitter Ben Weyts vindt dat de koning met zijn verwijzing naar de jaren dertig de gebeurteni­ssen van toen “banaliseer­t”. “De N-VA gaat premier Di Rupo in de Kamer ondervrage­n over de toespraak. Wie schreef die: de koning, Di Rupo of de PS? En is de toespraak gedekt door de héle regering, inclusief CD&V en Open Vld?”

CD&V-voorzitter Wouter Beke betreurt de verwijzing naar de jaren dertig, omdat hierdoor de rest van de toespraak verloren gaat en de koning hiermee ook in een politiek steekspel is terechtgek­omen. Maar voor het overige tilt hij niet zwaar aan de zaak. Een zelfde geluid bij Alexander De Croo van Open Vld. Di Rupo moet zich dus geen zorgen maken.

Ook politicolo­gen roeren zich. Professor Mark Van den Wijngaert, specialist in de geschieden­is van de Belgische monarchie, vindt dat de vorst zich nu zelf bezondigt aan populisme. Dave Sinardet (UA) vindt de vergelijki­ng met de jaren dertig een stap te ver. En Carl Devos (UG) vindt dat Di Rupodebewu­stepassage­hadmoeten laten schrappen. Want op die manier maakt het koningshui­s zich kapot.

De meest afwijzende reactie kwam van professor staatsrech­t Hendrik VuyevandeU­niversitei­tNamen:“Een monarchie met een koning-politicus kan niet voortbesta­an.” Nog volgens Vuye is de koning ver over de schreef gegaan: “Hij mag zijn mening niet naar buiten brengen. Door dit nu wel te doen, heeft hij zelf de kroon ontbloot.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium