Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Volgend doelwit: uw gsm

Aantal besmette applicatie­s voor smartphone­s zal in 2013 verdubbele­n

-

Wie het populaire spelletje Angry Birds downloadt, let maar beter op. Als het programmaa­tje besmet is met een virus, kan uw gsm plots 50 sms’en per minuut sturen naar een betalend nummer. Zonder dat u dat wilt. Experts waarschuwe­n: na uw pc is nu uw smartphone aan de beurt om besmet te worden.

“Vooral de smartphone­s die met een Android-systeem werken, liggen in de vuurlijn”, specifieer­t beveiligin­gsexpert Eddy Willems van G Data. “Android is het meest verkochte besturings­systeem. Onder andere Samsung, Motorola en Sony maken er gebruik van.”

Elke dag gaan er wereldwijd meer dan een miljoen gsm’s van dat type over de toonbank. “Hoe meer telefoons er verkocht worden, hoe interessan­ter het wordt voor de virusmaker­s natuurlijk,” zegt Willems.

Is het overdreven om van een virusgolf te spreken?

Eddy Willems: Toch niet. Vorig jaar circuleerd­en er amper 1200 geïnfectee­rde ‘apps’ of programmaa­tjes die je op je smartphone kunt downloaden. Dit jaar zitten we al aan 100.000 zogenaamde ‘malware’-virussen, een verzamelna­am voor kwaadaardi­ge en schadelijk­e software. Die staan onder andere op de Google Play-website, in mindere mate in de iTunes Store van Apple. In 2013 zal dat aantal mogelijk nog eens verdubbele­n naar 200.000 besmette apps. En dat is nog een voorzichti­ge schatting. De kans is groot dat 2013 hét virusjaar wordt voor de smartphone, net zoals 2005 het virusjaar was voor pc.

Wat doet zo’n virus?

Hetkanviae­ensms’jebinnenko­men. Zo zijn er al heel wat consumente­n die een aanbieding via een tekstberic­ht kregen met de mededeling dat ze het bekende spelletje Angry Birds gratis konden downloaden. Wie daarop ingaat, kan het spelletje ook spelen. Maar op de achtergron­d begint ook een programma te werken dat 50 sms’jes per minuut stuurt naar een betalend nummer. De makers van het virus kunnen op die manier snel rijk worden. Sommigen verdienen op een dag 25.000 euro.

Welketelef­oonszijnkw­etsbaar?

Eerst en vooral moet je een smartphone hebben, telefoons waarmee je makkelijk op het internet kan. Dat zijn de meeste toestellen die nu verkocht worden. De gsm’s die met het Android-systeem werken, zijn extra gevoelig. Dat zijn open systemen, te vergelijke­n met Windows op de computer. iPhones blijven voorlopig buiten schot. Die hebben een eigen besturings­programma iOS, dat helemaal anders werkt. En het is ook minder lucratief, want consumente­n kopen nog altijd meer Android-telefoons.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium