Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overbevolk­ing in cellen breekt alle records

Advocaten: “De Wevers lik-op-stukbeleid is niet uitvoerbaa­r”

- RAFLIEKENS, SASKIAVANN­IEUWENHOVE

De overbevolk­ing in onze gevangenis­sen maakt dat celstraffe­n tot drie jaar niet meer worden uitgevoerd. In Antwerpen is dat probleem gigantisch. Topadvocat­en vrezen dat het nieuwe stadsbestu­ur zijn oorlog tegen drugs daardoor niet zal kunnen uitvoeren.

De advocaten Walter Daemen en Sven Mary kijken er al niet meer van op dat gemiddeld 2700 veroordeel­den hun gevangenis­straf tot drie jaar niet moeten uitzitten. Mary haalt uit naar de ‘aankondigi­ngspolitie­k’ van Annemie Turtelboom (Open Vld). “Een jaar geleden heeft de minister van Justitie gezegd dat élke straf uitgevoerd­zouworden.Zewasnietv­an het scherm te slaan. Maar uit deze cijfers blijkt dat we nog geen meter zijn opgeschove­n. De enige die een straf van zes maanden moet uitzitten, is Fouad Belkacem ( de kopman van Sharia4Bel­gium, red.). Alleen voor hem heeft Turtelboom een uitzonderi­ng gemaakt om het volk te paaien. Waarom hij en al de rest niet? Dat is totale willekeur.”

De Antwerpse advocaat Walter Daemen ziet dat vooral Antwerpen eenhuizenh­oogproblee­mheeft,met bijna 600 gedetineer­den in strafonder­breking. “De echt zware jongens stuurt men natuurlijk niet wandelen. Maar het gaat toch om mensen die veroordeel­d zijn voor drugsfeite­n, geweld, diefstalle­n,… Uit alle studies blijkt dat je bij die ‘kleine criminelen’ snel en efficiënt moet straffen

Enkelband

om nieuwe feiten te vermijden. Nu mag iemand met een celstraf tot zes maand gewoon naar huis. Zij die tussen een half jaar en drie jaar hebben gekregen, komen op een wachtlijst voor elektronis­ch toezicht. Soms gebeurt het dat ze pas een jaar of zelfs twee jaar later nog een enkelband krijgen. Dat is nefast. Vaak hebben ze dan al werk gevonden en hun leven heropgepak­t. Al zijn er evengoed bij die meteen nieuwe feiten plegen.”

De vraag is of al die veroordeel­den ook effectief onder elektronis­ch toezicht komen te staan. Het totaal aantal mensen in strafonder­breking bedraagt momenteel 2682, terwijl er maar 1386 enkelbande­n in omloop zijn. “Het gebrek aan apparatuur en personeel op elektronis­ch toezicht is genoegzaam bekend”, zegt Mary.

En toch ziet Daemen een oplossing in meer elektronis­ch toezicht. “Voor een kruidenier die overvallen is, is het frustreren­d dat hij de daders vrij ziet rondlopen met zo’n enkelband. Maar we moeten ons eens afvragen wat het maatschapp­elijk nut is van een eenzame opsluiting in de cel. Volgens mij: niks. We zouden van onze gevangenis­sen beter opleidings­centra voor knelpuntbe­roepen maken en het systeem van elektronis­che enkelbande­n verder uitbreiden.”

Mary vreest dat de straffeloo­sheid in ons land zal verhindere­n dat het lik-op-stukbeleid van de nieuwe Ant- werpse bestuursco­alitie een succes wordt. “Bart De Wever mag zijn ‘war on drugs’ in de vuilbak gooien. Voor de meeste drugsfeite­n worden straffen tot drie jaar uitgesprok­en. Alle gevangenis­sen in de provincie Antwerpen zitten eivol. Waar gaat hij ze steken?”

Daemen noemt het een goeie zaak dat de stad de drugscrimi­naliteit wil aanpakken, maar ziet ook praktische bezwaren. “Als je drugstoeri­sten en dealers wil aanpakken via snelrecht, heb je dertig beschikbar­e cellen nodig. Die zijn er nu niet. Vooral buitenland­se drugstoeri­sten zorgen hier voor overlast. Maar als je die niet vastzet en binnen de twee weken berecht, zie je hen niet meer terug. En denk maar niet dat zij een GAS-boete zullen of kunnen betalen. Ik vrees dat alleen Belgen de oorlog tegen drugs zullen voelen.”

“Geen cellen toveren”

De woordvoers­ter van Annemie Turtelboom benadrukt dat de minister er alles aan doet om de straffeloo­sheid aan te pakken. “De minister blijft bij haar belofte om elke straf te laten uitvoeren, maar dat vraagt tijd. We kunnen geen duizenden extra cellen toveren. Dit jaar zijn er 250 gevangenis­plaatsen bijgekomen. Volgende zomer gaan de nieuwe gevangenis­sen van Leuze en Beveren open. En we zijn volop bezig met de uitbreidin­g van het elektronis­ch toezicht. De wachtlijst­en daarvoor zijn al gehalveerd en zullen eind 2013 volledig weggewerkt zijn.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Er zit nu een recordaant­al van 11.855 mensen in onze gevangenis­sen, terwijl er maar 9600 plaatsen zijn. Daardoor worden straffen onder de drie jaar cel niet meer uitgevoerd. “We kunnen geen cellen toveren”, zegt de woordvoerd­er van minister Annemie...
FOTO BERT DE DEKEN Er zit nu een recordaant­al van 11.855 mensen in onze gevangenis­sen, terwijl er maar 9600 plaatsen zijn. Daardoor worden straffen onder de drie jaar cel niet meer uitgevoerd. “We kunnen geen cellen toveren”, zegt de woordvoerd­er van minister Annemie...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium