Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dieven stelen gouden medaille

Ex-renner wacht 63 jaar op plak ... en is die nu kwijt

- BARTVANDEN­LANGENBERG­H

Dieven zijn op kerstdag aan de haal gegaan met een gouden olympische medaille van Lode Wouters (83) uit Laakdal. 63 jaar heeft de voormalige wielrenner moeten wachten op die gouden plak, en nu is hij ze kwijt.

Er lijkt een vloek te rusten op de gouden olympische medaille van voormalig wielrenner Lode Wouters uit Klein-Vorst (Laakdal). 63 jaar lang heeft hij moeten wachten om zijn medaille in ontvangst te nemen. Hij behaalde goud in een ploegentij­drit op de Olympische Spelen van 1948, maar door een vergissing kreeg hij toen geen medaille. In september van vorig jaar kreeg Lode Wouters dan toch zijn welverdien­de beloning. Ruim een jaar later is zijn gouden plak opnieuw verdwenen.

Gestolen bij dochter

Dieven zijn op kerstdag met de medaille van Lode aan de haal gegaan bij dochter Fabienne Wouters en

haar man Eddy Macquoi in Geel. “Dieven zijn tussen 18.30 en 22.30u ons appartemen­t op de eerste verdieping binnengedr­ongen. Ze waren vooral op zoek naar geld en juwelen. Maar ze namen ook de gouden medaille van mijn vader uit het doosje”, zucht Fabienne Wouters. “Mijn vader behaalde op dezelfde Olympische Spelen ook een bronzen medaille, maar die is niet gestolen. Ik had de medailles en eretekens pas enkele dagen in mijn bezit om ze te laten verwerken in een collage. Op die manier wilde ik mijn ouders tijdens de eindejaars­feesten verrassen.”

Vooral de emotionele waarde van de gestolen medaille is voor de familie Wouters heel groot. “De armbanden en de juwelen die de inbrekers ook hebben gestolen, kunnen we laten vervangen, maar deze medaille niet”, gaat Fabienne Wouters verder. “Ik hoop dat de daders wroeging krijgen en de medaille terugbezor­gen. Ze mogen de medaille gerust in onze brievenbus komen steken zonder zich kenbaar te maken.”

De familie hoopt ook te voorkomen dat de medaille wordt aangeboden in een zwart circuit of wordt aangeboden als tweedehand­s goud.

 ?? FOTO BELGA ?? Lode Wouters (links) uit Laakdal ontving vorig jaar eindelijk zijn gouden medaille, uit handen van exatleet Gaston Roelants.
FOTO BELGA Lode Wouters (links) uit Laakdal ontving vorig jaar eindelijk zijn gouden medaille, uit handen van exatleet Gaston Roelants.
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Fabienne Wouters en Eddy Macquoi tonen samen met kinderen Ann, Sophie, Fleur, Liene en Lenn het lege doosje.
FOTO BERT DE DEKEN Fabienne Wouters en Eddy Macquoi tonen samen met kinderen Ann, Sophie, Fleur, Liene en Lenn het lege doosje.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium