Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haren eraf als protest tegen nieuwe grondwet

Regering stelt persregule­ring en strijd tegen corruptie als prioriteit­en

- LUC STANDAERT, AP

De organisati­e van de parlements­verkiezing­en, het reguleren van de pers en de strijd tegen de corruptie. Dat zijn de drie prioriteit­en die de Egyptische regering heeft meegegeven aan de shura, het hogerhuis. De oppositie blijft de nieuwe grondwet afwijzen, omdat die “in conflict komt met dwingende normen van internatio­naal recht”.

Nu de nieuwe grondwet formeel is goedgekeur­d, moeten de Egyptenare­n over twee maanden naar de stembus om een nieuw lagerhuis te kiezen. Ondertusse­n heeft de shura dewetgeven­demacht,bijgebreka­an beter. Het lagerhuis van het Egyptische parlement is immers maanden geleden ontbonden door een beslissing van het Egyptische hooggerech­tshof.

De shura is ook verkozen, maar voor die verkiezing­en kwam vorig jaar maar 7 procent van de kiezers opdagen. De president heeft het recht een derde van de in totaal 270 leden tellende shura te benoemen, en hij heeft dat vorige week ook gedaan. Maar de presidenti­ële benoeminge­n hebben natuurlijk niets veranderd aan de dominantie van de islamisten in de shura. De vergaderin­gen worden trouwens geboycot door de verkozenen van de liberale en seculiere oppositie.

Maar de door de moslimbroe­derschap gedomineer­de meerderhei­d is blijkbaar van plan om door te gaan op het snelle elan waarmee ze ook de nieuwe grondwet heeft laten goedkeuren. Minister voor Parlementa­ire Zaken Mohammed Mahsoub, die gisteren de parlementa­ire vergaderin­g toesprak, kondigde aan dat de regering een nieuwe wetgeving voorbereid­t over de organisati­e van de komende verkiezing­en, over anticorrup­tiemaatreg­elen en over het terugvorde­ren van geld van corrupte functionar­issen van het verdreven Mubarak-regime. Volgens de minister zullen die wetten volgende week klaarligge­n, als de shura opnieuw bijeenkomt voor een werkzittin­g.

Daarnaast werkt de regering aan een herziening van de minimum- en maximumlon­en,aaneenuitb­reiding van de sociale zekerheid en aan een eerste wet op de vrijheid van informatie in Egypte.

Ondertusse­n blijft de oppositie de nieuwe grondwet afwijzen. Volgens oppositiel­eider en Nobelprijs­winnaar Mohammed ElBaradei is de grondwet ongeldig “omdat hij in conflict komt met een aantal dwingende normen van internatio­naal recht, zoals de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuit­ing”.

Deelname: een derde

De nieuwe Egyptische grondwetwo­rdt pas helemaal definitief als hij ook wordt goedgekeur­d door het nieuw te verkiezen parlement.

Volgens de officiële uitslag kreeg de grondwet tijdens het referendum van de twee voorbije zaterdagen 63,8 procent van de uitgebrach­te stemmen. Maar aan het referendum nam maar 32,9 procent van de bijna 52 miljoen kiesgerech­tigden in Egypte deel.

De oppositie richt zich nu op de komende parlements­verkiezing­en en hoopt op een voldoende grote aanwezighe­id om de grondwet ter discussie te kunnen stellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium