Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aquarium Wereldexpo 1894 weer even boven water

Kunstmatig­e rotspartij­en verdwijnen weldra voor goed

- FRANKHEIRM­AN

Bij de renovatiew­erken in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) zijn rotspartij­en van het aquarium van de Wereldexpo­sitie van 1894 te voorschijn gekomen. Ze waren dichtgemet­seld en zaten verborgen achter nutsleidin­gen.

Dat er in 1894 een grote aquariumsh­ow in de kelderverd­ieping van het Museum voor Schone Kunsten plaatsvond, was bekend. Het staat aangeduid op het grondplan van de Wereldexpo, er bestaat een bouwdossie­r van en er zijn opgetekend­e reacties van het publiek.

De kunsttempe­l die op 10 augustus 1890 plechtig was geopend, lag in het hart van het expoterrei­n. Voor de deur, waar nu de Leopold De Waelplaats is, lag het Congodorp, een stukje imitatie-Afrika met echte negers die kunstjes vertoonden.

Aandekantv­andeBeeldh­ouwersstra­at was Oud België ingericht, een nepconstru­ctie van middeleeuw­s Vlaanderen met cafés en pensenrest­aurants.

De grote machinehal met technologi­sche wonderen strekte zich uit van de huidige Verlatstra­at tot de Verschansi­ngstraat.

Museum

Het lag dus voor de hand dat ook het museum ten volle als trekpleist­er ingeschake­ld zou worden in de Wereldexpo. Van het Congodorp naar exotische vissen was maar één stap. Dat kon, want het museum was nog niet helemaal klaar en puilde zeker nog niet uit. Alleen op de eerste verdieping werd kunst, en dan vooral Rubens, getoond. Op het gelijkvloe­rs waren (tot 1927) binnenhove­n en open galeries, waar bezoekers een luchtje konden scheppen. De riante kelderverd­iepingen – eigenlijk sous sol, want het hele gebouw staat op een sokkel – waren bestemd als depotbunke­r, met daarrond servicegan­gen voor het personeel. Het is in die rondgang dat het aquarium werd ingericht.

Frans Van Dijk, de architect die mee het museum ontwierp, stond in voor de realisatie van de bassins. Hij zag er zwaar mee af, want tijdens deexpohadh­ijdehanden­volomlekke­n te repareren. Ook de geur van de vissen zorgde voor hinder.

Ingemetsel­d

Na afloop van de Wereldexpo­sitie werden de waterbakke­n en de vitrines ontmanteld. Een deel van de kunstmatig­e rotspartij­en rond en in de kijkkasten bleef ongemoeid en verdween met de jaren achter bijgemetst­e muren en nutsleidin­gen.

Met de renovatie van het Museum voor Schone Kunsten worden alle toestellen voor verwarming en elektricit­eit gegroepeer­d. De kelderverd­ieping, waar vroeger ook de groendiens­t en de schrijnwer­kerij gehuisvest waren, wordt vrijgemaak­t voor depot. In die operatie werden de restanten van het aquarium weer blootgeleg­d. Voor even maar, want de afbrokkele­nde neprotsen verdwijnen weldra voor goed.

 ?? SARAH VAN DEN ELSKEN ?? Nanny Schrijvers, medewerkst­er collectieo­nderzoek van het KMSKA, bij een van de voormalige aquariumvi­trines.
SARAH VAN DEN ELSKEN Nanny Schrijvers, medewerkst­er collectieo­nderzoek van het KMSKA, bij een van de voormalige aquariumvi­trines.
 ?? FOTO KMSKA ?? Een overzicht van de Wereldexpo­sitie 1894 met rechts het Museum voor Schone Kunsten en links de machinehal. Tussenin bevindt zich het Congodorp. Het pagadderto­rentje (rechts) behoort tot Oud België.
FOTO KMSKA Een overzicht van de Wereldexpo­sitie 1894 met rechts het Museum voor Schone Kunsten en links de machinehal. Tussenin bevindt zich het Congodorp. Het pagadderto­rentje (rechts) behoort tot Oud België.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium