Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dochter Kris Merckx populair in Charleroi

- WD Stemmen kan nog tot 10 januari op www.citoyens20­12.be

De Antwerpse Sofie Merckx (38), dochter van de Hobokense PvdA-arts en provincier­aadslid Kris Merckx, lijkt goed op weg om in Charleroi verkozen te worden tot ‘Carolo van het jaar’.

Sofie Merckx werkt al dertien jaar als huisarts bij de groepsprak­tijk Geneeskund­e voor het Volk in Marcinelle en werd in oktober verkozen als gemeentera­adslid in Charleroi voor PTB, de Franstalig­e tegenhange­r van PvdA+. De wedstrijd Citoy-

ens de l’année 2012 verkiest de verdienste­lijkste burgers uit verschille­nde categorieë­n en wordt georganise­erd door de regionale krant SudPresse en de regionale radio- en tv-zender. Sofie Merckx moet het opnementeg­entweeburg­emeesterse­n twee schepenen.

Waardering

“Blijkbaar wordt mijn werk hier geapprecie­erd”, zegt Sofie Merckx. “Mijn voordracht werd tot nu toe het meest gelezen op de website. En terwijl alle klassieke partijen klappen kregen van PS’er Paul ‘magneet’ Magnette, ging mijn partij er op vooruit en werd ik verkozen.”

Sofie Merckx behaalde haar diplomaaan­deUAin1999.“Omdatikwel eens wat anders wou dan Antwerpen, ging ik stage doen in Marcinelle”, vertelt ze. “En daar ben ik blijven hangen, samen met mijn man, een Genkenaar. Charleroi is een sympathiek­e stad van 200.000 inwoners. Iedereen lijkt er iedereen te kennen. Het centrum is geïndustri­aliseerd, maar er is een grote, groene rand waar het leuk wonen is. Mijn drie kinderen zijn hier geboren en gaan in het Frans naar school. Thuis spreken we Nederlands. Die tweetaligh­eid is iets waar ze hier hard naar opkijken.”

Het gezin komt regelmatig naar Antwerpen op familiebez­oek. “En mijn dochter loopt nu expressies­tage bij HetPaleis. We gaan ook een paar keer per jaar op uitstap, naar de Zoo, naar Planckenda­el. Dan zeg ik tegen mijn kinderen: ‘Geen Frans praten hé, want hier woont Bart De Wever’.” (lacht)

En ook vader Kris Merckx maakt op Facebook een link met de nieuwe burgemeest­er. “Een Antwerpse in 2012 verkozen tot ‘Carolo van het jaar’? Alvast één verkiezing­soverwinni­ng die ik Bart De Wever nooit zie behalen.”

 ?? FOTO GVA ?? Sofie Merckx.
FOTO GVA Sofie Merckx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium