Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een gebouw voor kansengro door kansengro

De laatste ambtenaren zijn er al lang vertrokken, maar het voormalige administra­tieve gebouw van de stad op de Desguinlei staat allesbehal­ve leeg. Het huisvest tegenwoord­ig vijf projecten. Van een moskee over antikraak tot taallessen en daklozenop­vang

-

Vorige week dook plots een immens kunstwerk op tegen de gevel van het voormalige administra­tieve gebouw van de stad op de Desguinlei. Is er dan toch nog leven in het pand waar de laatste stadsdiens­ten drie jaar geleden vertrokken? Een verkenning door het doolhof van gangen en deuren.

Het gebouw blijkt in handen te zijn van het Stedelijk Onderwijs. Dat wil het op termijn slopen om er een nieuwbouw neer te zetten. Maar ondertusse­n stond het gebouw te verkommere­n. De stad besloot het tijdelijk onder zijn hoede te nemen.

“Om ervoor te zorgen dat krakers geen kans kregen, ging de stad in zee met Camelot, de bekende antikraako­rganisatie. Die verhuurt tij- delijk leegstaand­e panden voor een prikje, veelal aan jonge mensen. De huurders fungeren dan meteen als conciërge en zorgen er voor dat het gebouw minder snel aftakelt door leegstand”, zegt Els Delanoeije van de dienst Samen Leven van de stad Antwerpen, die toezicht houdt op het gebouw en zijn gebruikers. “Via hetzelfde systeem hebben hier verschille­nde jonge kunstenaar­s een atelierrui­mte.”

In een van de gangen op de tweede verdieping staat een hoop schoenen bij elkaar. “Hier zijn de leefruimte­n van de Camelot-bewoners”, verduideli­jkt Delanoeije.

Gezellig wonen

We zijn verbijster­d als we binnenwand­elen in een van de kamers, de tijdelijke woonst van Jurgen Segers (39). Een grote kamer, met een trendy salon en een magnifiek zicht over de stad. Een pluizige kat komtaanons­beenflemen.Wiehad kunnen denken dat het in dit kille gebouw zo gezellig wonen zou zijn.

“Twee jaar geleden zag het er hier ook nog niet zo uit”, vertelt Delanoeije. “Het was afgeleefd, versleten. Een echt oud gebouw. Maar we vonden het zonde om zo’n grote ruimte leeg te laten staan, zeker gezien het plaatsgebr­ek waar zo veel sociale organisati­es mee te kampen hebben. We zouden onderdak kunnen geven aan verschille­nde kansengroe­pen, tot het gesloopt werd.”

Werkstraff­en

Maar eerst moest het gebouw weer leefbaar worden. Daarvoor deed de stad beroep op sociale economie. Werkgestra­ften, langdurig werklozen, mensen in een opleidings­traject. Vzw Werkhaven, vzw De Sleutel, Levanto, CAW De Terp, Free Clinic, allemaal sociaal-economisch­e initiatiev­en die mee in zee gingen met het project Desguinlei 33. “Zij zorgen voor de mankracht om het hier op te lappen. Een gebouw voor kansengroe­pen, door kansengroe­pen, zeg maar”, aldus Delanoeije.

Onderwegza­genwedeexo­tische poetsploeg al passeren en ook hier zijn er mannen aan het werk in de gang. Een van hen is Rudy (52), een werkgestra­fte. “Ik kon kiezen: vijf maanden in de cel of een werkstraf van tachtig uur. De keuze was snel gemaakt”, grijnst hij. Het is René Agten van Samen Leven die een groepje van vijf werkgestra­ften begeleidt in de Desguinlei. “De ene heeft al meer vaardighed­en dan de andere, dus we verdelen het werk afhankelij­k van wat de mannen kunnen.”

SamenmetWe­rkhavenenc­ozet- ten ze tientallen klaslokale­n in elkaar, namen het schilderwe­rk voor hun rekening, legden vloeren, vernieuwde­n sanitair en verwarming en verfraaide­n waar nodig.

“Je merkt dat er mannen zijn die echt trots zijn op hun werk, anderen komen gewoon hun uren kloppen. We hopen wel dat we ze allemaal iets kunnen bijbrengen waar ze in de toekomst ook nog iets aan hebben”, zegt René Agten.

“Het verschil tussen twee jaar geleden en nu is enorm, maar het blijft een oud gebouw”, benadrukt Delanoeije. “Omdat de invulling maar tijdelijk is, wilden we geen zotte kosten doen, maar basisinves­teringen waren uiteraard wel nodig, zeker als je hier mensen wilt onderbreng­en. Op de gezondheid van de bewoners en de brandveili­gheid wilden we zeker niet besparen.”

Overal werden nieuwe brand-

 ??  ?? Het gebouw aan de Desguinlei 33, vroeger een administra­tief gebouw van de stad, nu de thuishaven van verschille­nde sociale projecten. Op de gevel werkte kunstenaar Steve Locatelli de afgelopen week aan een indrukwekk­ende muurschild­ering
FOTO’S SARAH...
Het gebouw aan de Desguinlei 33, vroeger een administra­tief gebouw van de stad, nu de thuishaven van verschille­nde sociale projecten. Op de gevel werkte kunstenaar Steve Locatelli de afgelopen week aan een indrukwekk­ende muurschild­ering FOTO’S SARAH...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium